joi, 25 mai 2017

Colţuri îndoite: Frida K.gatea pentru ca iubea. Si invers

Colţuri îndoite: Frida K.gatea pentru ca iubea. Si invers: Reteta de manchamanteles  a Fridei Kahlo. "A doua  casatorie a  mea"     (Imi cer scuze pentru lipsa diacriticelor, nu le ...



Frida K.gatea pentru ca iubea. Si invers




Reteta de manchamanteles  a Fridei Kahlo. "A doua  casatorie a  mea" 

  


(Imi cer scuze pentru lipsa diacriticelor, nu le pot pune aici)



Mie chiar mi-a facut pofta, desi fructele par a fi din alta poveste...Cred ca asa e Mexicul, un bol colorat in care nu stii ce gasesti, dar simti ca atingi, ca te inteapa, ca te stimuleaza.

Numele mancarii aduce cu Cervantes, cu La mancha si morile uriase, cu acei cavaleri ratacitori din cartile vechi. Cu...iubirile lor nesfarsite.



Manchamanteles



 300 gr. muschi de porc, 1 legatura ierburi aromate, 1 pui si jumatate taiat bucati, 3 ardei iuti uscati, muiati in apa calda, 1 ceapa mare, 2 rosii decojite, untura pentru prajit, supa in care a fiert puiul si muschiuletul, 3 piersici curatate si taiate, 2 mere curatate si taiate, 1 banana taiata, 1 lingura zahar, sare.



Se pune la fiert muschiul in apa cu sare, cu ierburile, la foc potrivit, se adauga puiul. Se strecoara supa si se taie muschiul felii. Separat se piseaza ardeii cu ceapa si rosiile, se strecoara si se prajesc. Se adauga supa, se lasa la fiert, se adauga puiul, muschiul, piersicile, para, merele, banana. Se presara sarea si zaharul pentru gust. Se mai lasa la fiert cateva minute inainte de a se servi.



Aceasta reteta este adaugata de domnul Haghenbeck, autorul,  la pagina, 273,  pagina la care Frida s-a maritat a doua oara, ghici cu cine? Cu Diego, despre care spune: "Diego este al meu din cand in cand. Daca pot sa traiesc cu gandul asta, atunci voi putea sa imi traiesc si restul vietii, chiar daca va fi ce-i mai rau in mine, In ziua aceea am pregatit un fel de mancare dintre cele pe care i le duceam cand lucra la frescele sale. Ne-am asezat la masa zambindu-ne, ca si cum nimic rau nu s-ar fi intamplat intre noi."



Dar checurile de portocala de la pagina 44 ramin in inima mea. Copila  Frida le oferise intr-o noapte revolutionarului pe un cal negru, luptatorului care il sustinea  pe Zapata, un zapatist. "Era un barbat brunet, cu mustata deasa si cu ochi infometati, care de pe frumosul lui armasar negru, isi golea toate gloantele din pistol intr-un adept al lui Carranza.

-Am checuri de portocala, vrei?

Rebelul a luat unul si a inceput sa manance incetisor, miscandu-si mustata ca un briceag care toca tacerea. Dupa ce a terminat, a facut ceva ce a ingrozit -o si mai mult pe micuta: i-a oferit un zambet foarte larg de multumire, afisand niste dinti albi si luciosi, care straluceau in intuneric. "

Am vazut si noi duminica seara, in 21 mai, un film brazilian in care tineri pasionati, fete si baieti, aproape copii, isi jerfeau lumea pentru principiile comunismului. Singura alternativa a anilor 60-70, in dictatura instaurata si in Rio de Janeiro a parut a fi revolutia lui Lenin si Trotki, la fel ca in cazul Fridei si a lui Diego Rivera. Filmul are un  nume frumos, "4 zile din Septembrie", si este facut dupa o poveste adevarata, un mix preferat de S.

Iar checurile mexicane le puteti asocia cu gogosile noastre, mai ales ca ele nu se mai gasesc pe nicaieri (este o singura gogoserie la noi in oras, ah, ce frumos suna!, pe strada Castanilor, una mica si devreme inchizacioasa, pe la 3...Gogosile simple sunt ca pe vremuri, cand eram noi mici si mamele le prajeau in bai de ulei, de mirosea tot orasul cu toate cartierele lui modeste...si cand urma sa fim si noi revolutionari. Si sa incepem sa iubim...).



Checuri de portocala



50 gr. faina, 125 gr. margarina, 10 gr. zahar, 1 portocala, zeama si coaja razuita, 1 galbenus, 1/2 lingurita bicarbonat.



Se bate margarina cu zaharul pana cand i se mareste volumul, se adauga galbenusul, zeama si coaja. Acestui amestec i se adauga incet faina cernuta si bicarbonatul. Se framanta si se intinde aluatul cu facaletul, pana la o grosime de 1 cm. Se taie cercuri de 5 cm si se asaza  pe o tava unsa. Se pun la copt la 200 grade pana devin aurii. Se pudreaza cu zahar.



Sa fiti fericiti! Si sa dati comentarii! 

Despre checuri, carti si iubirile voastre!



Evenimentele zilei...