sâmbătă, 24 iunie 2017

Oina – Sportul național al românilor

Oina – Sportul național al românilor



Filmul documentar Oina – Sportul național al românilor este o pledoarie pentru redescoperirea și răspândirea oinei la nivel național. Alături de limbă, tricolor și imn, oina poate să redevină un element al identității naționale românești.

Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc. Jocul de oină era răspândit pe întreg cuprinsul țării, având un număr mare de denumiri și variante. În unele părți se juca și de către fete, sub numele de oiniță.

Este asemănător cu jocuri sportive comune altor țări, cum ar fi Schlagball-ul german, pesäpallo-ul finlandez, jocul paume din Franța, respectiv Cluiche Corr-ul irlandez. Jocul este practicat continuu cel puțin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor și hrisoavelor timpului.

După Revoluția din 1989, jocul a cunoscut un mare regres, care a dus până aproape la dispariția jocului. De aceea, în ultimii ani, Federația Română de Oină a demarat o amplă acțiune de revigorare a acestui sport. În prezent, oina este practicată în peste 30 de județe din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...