joi, 21 martie 2019

Ziua Mondială a Poeziei 21 martie 2019

Ziua Mondială a Poeziei 21 martie 2019



Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.



Primele manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” în România sunt legate de Fundația Culturală „Orient Latin” şi de Asociația Culturală ADSUM care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment.

Spectacolele Asociației Culturale ADSUM încep la Palatul Suțu, iar anii următori (până in 2012 inclusiv) manifestările capătă amploare fiind găzduite de Biblioteca Națională a României şi Palatul Național al Copiilor. După anul 2009 ideea de a organiza manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” este preluată de tot mai multe asociații culturale, ligi și alte societăți ale scriitorilor din România.



Pentru a marca în Atelierele cronopediene ale lunii martie această Zi Mondială a Poeziei vă invităm, în perioada 21 martie 2019 – 31 martie 2019 la un maraton poetic dedicat acestui eveniment. Orice participant poate participa cu oricâte creaţii poetice inedite de orice gen „plătind” înscrierea sa cu cel puţin o poezie de minim 10 versuri.

De asemeni, urmărim ca fiecare participant, precum şi orice alt cititor, să participe cu comentarii-răspuns în versuri la postările celorlalţi participanţi. Organizatorii (administratorii Cronopedia) vor stabili

1. participantul cu cele mai multe poezii inedite (originale, nepublicate până cum) – se acordă un exemplar gratis din revista Cronos.

2. participantul-comentator ce cele mai multe răspunsuri în versuri – se acordă un exemplar gratis din revista Taifas literar.

3. poeziile (din postări) cu cele mai multe vizualizări, comentarii-răspuns. Primele 10 poezii astfel clasificate vor fi publicate în revistele internaţionale Taifas literar şi Cronos din lunile aprilie şi mai 2019.



În funcţie de „cantitatea” de poezii plătite pentru înscriere în acţiune, de numărul de postări şi de numărul de comentarii-răspuns organizatorii pot acorda şi alte premii surpriză!

Acţiunea începe imediat după publicarea acestui anunţ şi se încheia pe 31 martie 2019 ora 20.00.

Rezultatele provocării la cele 3 categorii vor fi anunţate pe 2 aprilie 2019.



Toate înscrierile (postările) pentru acest atelier se postează pe această pagină special creată. Vă dorim succes!

Un comentariu:

Evenimentele zilei...