sâmbătă, 16 septembrie 2017

BEN TODICA: MINCIUNA, ADEVAR, EROS


MINCIUNA, ADEVĂR, EROS





MINCIUNĂ ŞI ADEVĂR - Cuviosul Bonifatie de la Teofania

Cu toate că orice mincinos dorește să ascundă adevărul, nu oricine dorește să ascundă adevărul e mincinos. Adeseori adevărul este ascuns nu prin amăgire, ci doar prin tăcere. Aşa a făcut și Domnul când a zis: „Încă multe am a vă spune, însă acum nu le puteți purta” (Ioan 16, 12).

Cuviosul Bonifatie de la Teofania, Bucuria de a fi ortodox, traducere de Adrian Tănăsescu-Vlas, Ed. Sophia, București, 2011, p. 108.




EROSUL - Arhiepiscopul Iustinian Chira

Iubirea, această iubire, erosul, iubirea trupească, pământească, nu durează mult. Nu durează prea mult. În rare cupluri se păstrează aceeași iubire ca și la început. Până la urmă ea se răcește și trăiește soțul lângă soție din niște obligații sociale. Iubirea a dispărut. Erosul! Aceasta este iubirea pământească, lumească. Oamenii normali se uită la iubirea sufletească. Își iubește omul femeia numai pentru că e femeie și pentru că are nevoie de trupul ei?! Nu! O iubește ca pe o parteneră. O iubește ca pe o prietenă scumpă. După iubirea aceasta trupească despre care am vorbit, vine cea sufletească. Aceasta trebuie cultivată. Sigur că la baza ei e tot credința, adică respectarea poruncilor lui Dumnezeu. Adică, după iubirea aceasta care se epuizează, tânărul și tânăra își încheie ciclul de dragoste trupească și devin două personalități care se completează una pe alta.

Arhiepiscopul Iustinian Chira, Convorbiri în amurg, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2006, p. 77

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...