miercuri, 23 mai 2018

provocare... ACROSTIH

provocare... ACROSTIH






Acrostihul (din greacă ἀϰρόστιχον [akrostichon] < akros – extrem, dinafară, stichos – vers) este o formă de poezie „cu țintă/ estinație ascunsă, mascată“, ale cărei versuri au „în cap“ (dar și pe altă coloană, pentru posesorii de „cheie“) literele dintr-un nume de persoană („adorată“/„ironizată“) scris (citit) „pe verticală“ („de sus în jos, ca la japonezi“), ori dintr-o propoziție-replică, sau dintr-o lozincă.



Vă provoc (aici în CLUBUL DE POEZIE) la un mini-concurs cu tema triplu Acrostih literar, după modelul de mai jos):



RODICA

(Triplu acrostih)

Prima literă de la fiecare vers citită de sus în jos, a doua literă de la fiecare vers citită de jos în sus şi a treia literă de la fiecare vers citită, din nou, de sus în jos, dau de fiecare dată cuvântul RODICA



Rar îmi e dat să simt că nu sunt singur,

ocolit de lume şi de timp. E adevărul pur,

didactic, poate, prezentat dar real. Ce-i dacă pare

idilic, ca-n poeziile cu clipa când încep să zboare

cocorii, plecând din calea noastră, pe-nalte căi senine?

Arareori mi-e dat să nu fiu singur. Atuncea sunt cu tine.

                                                                                     1974 - Miehs





Fiecare poezie-acrostih va fi publicată în acest club de poezie, ca însemnare independentă, cu menţionarea în titlu (triplu acrostih). În principiu nu există o limită fixă a datei până la care se desfăşoară miniconcursul, am fixat data de 1 iunie ora 0.00 ca final al postărilor.



Aprecierea propunerilor din miniconcurs se va face după: numărul de vizualizări, numărul de aprecieri, numărul de comentarii mai mari de 140 de caractere şi după numărul de emoticoane înserate astfel:

 -  - aprecieri (puncte pozitive, maxim 10)



Premiul concursului va consta în acordarea unei diplome (tipărite), publicarea autorului într-un număr al revistei Taifas literar (la rubrica taifasuri - 2 pagini) şi acordarea (gratis) a 2 exemplare din acel număr.

Participanţii clasaţi pe următoarele locuri vor beneficia de publicarea în pagibile revistelor Taifas literar sau Cronos a lucrărilor participante. Aprecierea, comentarea lucrărilor se face din momentul postării pe site a creaţiei participante până la data de 10.06.2018 ora 23.00, urmând ca până la 15 iunie să se desemneze câştigătorul. La o lucrare participantă un membru (autor sau nu) poate face oricâte comentarii, dar doar o singură dată poate acorda aprecieri cu emoticoane (în caz că apar mai multe se iau în considerare primele). Un concurent poate participa cu mai multe lucrări.



NOTE: 1. cuvântul din acrostih este la alegere, să aibă însă minim 5 litere, de preferinţă fără diacritice.

2. În comentarii puteţi veni cu completări despre tehnica acrostihului, exemple clasice sau contemporane.

3. Pentru a adăuca un acrostih în CLUBUL DE POEZIE, faceţi clic pe CLUBURI, apoi alegeţi prima opţiune CLUBUL DE POEZIE şi în pagina afişată faceţi clic pe +Adaugă o discuţie,  scrieţi titlu cu menţiunea (triplu acrostih), apoi scrieţi conţinutul acrostihului şi apăsaţi Publicare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...