vineri, 5 aprilie 2024

Ioan Muntean - Limbi artificiale - limbi construite [5]

Ioan Muntean - Limbi artificiale - limbi construite [5] - Cronopediada grup - Cronopedia

Maraton Panorama Literară 2024

Ioan Muntean - Panorama literară, martie

05. (eseu)

Limbi artificiale - limbi construite [5]

[…]

Limbile fictive apar în creații artistice. Acestea sînt limbi ale unor popoare sau ființe imaginare care apar în literatură sau filme, cum este de exemplu cazul limbii klingon create de Marc Okrand pentru filmul Star Trek, sau al limbilor quenya și sindarin create de J. R. R. Tolkien pentru cărțile sale. Quenya a fost una dintre cele cel puțin douăzeci de limbi inventate și folosite de către JRR Tolkien în trilogia sa, Stăpânul Inelelor. Această limbă a fost încercarea sa de a crea cea mai frumoasa limba posibilă, iar sunetele și gramatica au fost preluate în mare parte din limbile existente ale Pământului real pe care le-a considerat cele mai frumoase: finlandeza, latina și greaca.

În Harry Potter și camera secretelor" (cartea și filmul), tânărul magician află că Voldemort i-a transmis, din greșeală, puterea de a vorbi limba șerpilor (parseltoungue). Evident, cărțile lui JK Rowling nu sunt primele care menționează limbi magice - să ne amintim doar „limba îngerilor" a alchimiștilor John Dee și Edward Kelly. În seria „Lumea disc" de Terry Prachett descoperim cuvinte din diferite limbi, inclusiv idiomul trolilor, deși aceștia din urmă preferă să se exprime printr-un limbaj corporal și să țipe. O trecere în revistă a limbilor ficționale ar fi incompletă fără graiul houyhnhnm-ilor lui Jonathan Swift sau mult mai recent „. Aceasta este limba unui stat imaginar,  situat între Ungaria, Germania, Slovacia și România

Și cum lectura poate fi mai placută însoțită de muzică, am ascultat formația de indie pop Dolchamar, care cântă în esperanto. Amatorii de muzică mai „suparată" trebuie să știe că unele cântece heavy metal sunt în limbi artificiale. De altfel, numele formației Burzum își are originea în inscripția în „orkish" de pe inelul lui Sauron. Dar puține formații de heavy metal folosesc vreo limbă artificială într-o măsură atât de mare ca Stovokor, de exemplu.

2.1. Klingoniana

Blestemul filmului Incubus (despre care am menționat anterior) nu l-a atins pe actorul principal, William Shatner. Un an mai târziu, el dă viață faimosului căpitan James T Kirk din „seria originală” a Star Trek. Shatner joacă și în primul lungmetraj Star Trek, film în care apar cele dintâi cuvinte în limba klingoniană. Acest idiom a fost dezvoltat ulterior de lingvistul Marc Okrand, care l-a înzestrat cu gramatică, vocabular și expresii reflectând mentalitatea bătăioasă a „cucuiaților”. Poate că esperanto are mai mulți vorbitori, dar klingoniana este poate cea mai celebră limbă construită vreodată.

Marc Okrand a adăugat în mod deliberat reguli complexe și sunete care sunt rare în limbajele umane. O altă dificultate posibilă pentru oricine dorește să comunice în klingoniană este faptul că, fiind un limbaj bazat în spațiu, este lipsit de o mulțime de cuvinte normale pe Pământ. De exemplu, există mai multe cuvinte diferite pentru „luptă”, dar nici un cuvânt pentru „bună”. Un cuvânt celebru este jiyajbe - nu înțeleg. Klingoniana este o limbă artistică, la fel ca numeroasele graiuri create de scriitorul JRR Tolkien  în cele trei volume din Stăpânul Inelelor.

 

2.2. Quenya

John Ronald Reuel Tolkien era profesor de lingvistică, fascinat încă din copilărie de posibilitatea de a crea şi folosi o limbă inventată. Era vrăjit de sunete, de magia limbilor vechi ce răsună undeva, departe, în inima noastră, tocmai pentru că odată erau vorbite de strămoşii tuturor.  A creat Quenya - limba elfă, folosind particularităţi din finlandeză, galeză, greacă şi latină. Una din expresiile populare este one ana vanima - ești frumoasă. A creat dicţionarul elfic, gramatica şi o mulţime de idiomuri pentru o lume ce nu exista încă: Ovreston (limba Tărâmului de Mijloc), Khuzdui (limba piticilor), Sindarin etc., o muncă enormă din drag de sunet şi magie.

2.3. Noulimba

George Orwell spunea în romanul său din 1984, care s-a bucurat de doua ecranizari, că într-o lume a viitorului va apărea o nouă formă de vorbire, o nouă „limbă”, Newspeak. Conducătorul totalitar din carte era pe cale a înlocui engleza cu Noulimba, încercand în același timp să elimine engleza complet. Scopul Noiilimbi a fost de a reduce gama de gânduri umane.

Spre deosebire de Esperanto însă, care încerca să fie o limbă de sinteză între marile limbi ale lumii, creând astfel o cale simplă de comunicare între oameni, simplitatea vocabularului limbii Newspeak se datora ideii că oamenii nu vor mai avea multe de spus și nu vor mai avea nevoie de multe cuvinte, iar simplitatea gramaticii va fi dată de simplificarea situațiilor de viață care necesită forme gramaticale complexe de expresie. Un cuvânt celebru este svagocampo (lagăr de muncă forțată).

Newspeak este o variantă „political correct" a limbii engleze, implementată pentru manipularea oamenilor. Această limbă urma să fie vorbită de toți, și caracteristica ei era simplitatea vocabularului și a gramaticii. Foarte mult timp s-a considerat că romanul lui Orwell este unul pur ficțional. În ultima vreme însă, începuseră să apară din ce în ce mai frecvent expresii precum „realitate orwelliană”, „lume orwelliană”, și altele.

2.4. Nadsat

Doar un geniu, ca scriitorul Anthony Burgess, în 1962 s-a gândit să  amestece limba engleză și rusă, și de a face argoul pentru protagoniștii cel mai faimos roman al său „A Clockwork Orange” (care mai târziu va deveni filmul cult al lui Stanley Kubrick). Un cuvânt celebru este dude (prieten). Ceea ce nu știe toată lumea este că Burgess, înafară de faptul că a scris romane de succes, a fost un lingvist expert care, în 1981, a inventat limba vorbită de oamenii de Neanderthal, din filmul Războiul pentru Foc de Jean Jacques Annaud.

2.5. Na’vi

 Este limba locuitorilor din Pandora, lumea ficțională a filmului Avatar de regizorul James Cameron. Un cuvânt celebru este tawtute (uman). Acest limbaj a fost imaginat și pus la punct de către Paul Frommer, un lingvist american, profesor universitar și specialist în comunicare la Universitatea California din Los Angeles. Limba Na’vi continuă să crească: Frommer a început un blog pe această temă. Iar pentru cei care doresc să încerce, există un site web (http://learnnavi.org/) unde pot să o învețe.

[…]

 

©Ioan Muntean, 2024

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...