marți, 10 ianuarie 2017

diane.ro: Hemingway: Cea mai scurtă povestire din lume?

diane.ro: Hemingway: Cea mai scurtă povestire din lume?:



Hemingway: Cea mai scurtă povestire din lume?

Se spune că Ernest Hemingway a scris odată cea mai scurtă povestire din lume. Una alcătuită în limba engleză din numai şase cuvinte şi care putea face oamenii să plângă.


În engleză, povestirea este asta:






“For sale: Baby shoes. Never worn.”






În traducerea în limba română, ar suna cam aşa:






"De vânzare: Pantofi de copil. Niciodată purtaţi."






Oricum, nu există nici o dovadă că aceste cuvinte ar fi fost scrise de Hemingway.






Potrivit legendei, Ernest Hemingway, pe când lua masa la restaurantul Luchow’s, împreună cu alţi câţiva scriitori, a pretins că poate să creeze o povestire de numai şase cuvinte. Desigur, ceilalţi l-au luat în ras. Hemingway le-a spus să pună zece dolari în mijlocul mesei. Dacă eşua, se angaja să le plătească aceeaşi sumă. Dacă reuşea, urmă să îşi păstreze tot potul. A însemnat rapid şase cuvinte pe un şerveţel, pe care l-a înmânat apoi mesenilor. Aceştia au recunoscut că îşi merită banii de pe masă. Era o povestire cu introducere, conţinut şi încheiere!






Despre cea mai scurtă povestire a menţionat şi scriitorul Arthur C. Clarke într-o scrisoare datată pe 11 octombrie 1991:






"Lucrarea mea favorită a lui Hemingway - se zice că ar fi câştigat pentru ea 10 dolari (o sumă deloc mică în anii 1920) de la tovarăşii săi în ale scrisului. Ei i-ar fi plătit banii ăştia fără nici un comentariu...






Aceasta este. Nu pot să mă gândesc la ea fără să plâng: FOR SALE. BABY SHOES. NEVER WORN. (DE VÂNZARE. PANTOFI DE COPIL. NICIODATĂ PURTAŢI.”






Deşi această povestire este contestată de unii ca aparţinând lui, Ernest Hemingway s-a impus ca unul dintre cei mai importanţi prozatori din secolul XX. Iată cum descria el rolul scriitorului în lume, în 1954, în discursul de primire a premiului Nobel:






"Scrierea, în cel mai bun caz, înseamnă o viaţă singuratică. Asociaţiile scriitorilor sunt cumva un paleativ pentru asta, însă mă îndoiesc că îmbunătăţesc scrierea. Scriitorul creşte ca prestigiu public în timp ce se descotoroseşte de singurătate, dar astfel opera sa se deteriorează. Întrucât el îşi face lucrarea de unul singur şi, dacă este îndeajuns de bun poate facă faţă eternităţii, sau este lipsit de ea, în fiecare zi."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...