duminică, 21 ianuarie 2018

Ziua mondială a îmbrăţişărilor

Ziua mondială a îmbrăţişărilor





Ziua mondială a îmbrăţişărilor



Ziua mondială a îmbrăţişărilor are loc, anual, la 21 ianuarie.



Marcată, în premieră, la 21 ianuarie 1986 în Michigan, SUA, Ziua mondială a îmbrăţişărilor este iniţiativa lui Kevin Zaborney, psiholog şi specialist în prevenirea delicvenţei juvenile. Ideea i-a venit după ce a observat că americanii se ruşinează şi se simt jenaţi atunci când îşi afişează afecţiunea în public, realitate pe care Zaborney a vrut să o schimbe „decretând” Ziua naţională a îmbrăţişărilor în SUA.

Propunerea lui s-a bucurat de un succes pe care nici el nu l-a anticipat, astfel încât, în ultimii ani, 21 ianuarie a devenit Ziua mondială a îmbrăţişărilor, fiind celebrată şi în Canada, Germania, Suedia, Anglia, Rusia, Bulgaria. Ziua mondială a îmbrăţişărilor are loc în luna ianuarie căci aceasta este, susţine Kevin Zaborney, luna în care oamenii se simt cel mai deprimaţi.

Ziua mondială a îmbrăţişărilor se desfăşoară sub devize precum „îmbrăţişarea este ca o strângere de mână venită din inimă” şi „uneori, o îmbrăţişare e tot ce îţi trebuie ca să te simţi mai bine”.

Există şi cercetări ştiinţifice care confirmă şi explică efectele benefice ale îmbrăţişatului asupra psihicului uman. Un studiu publicat la Harvard Medical School, în martie 2014, a demonstrat că îmbrăţişările dese şi timp de peste 20 de secunde atât în cazul cuplurilor, cât şi în cel al prietenilor, au rolul de a spori nivelul oxitocinei în organism în paralel cu scăderea cortizolului (hormon asociat cu stresul) şi chiar a tensiunii arteriale. Oxitocina este un neurotransmiţător cu un puternic impact asupra fericirii, vieţii sociale şi ataşamentului.

Mai mult, un studiu realizat la Universitatea Carnegie Mellon sugerează că îmbrăţişările pot îmbunătăţii chiar şi sistemul imunitar, tot prin intermediul oxitocinei. Acesta stimulează alţi hormoni în corp care pot combate infecţiile şi, în plus, contribuie la un somn odihnitor, care la rândul lui întăreşte sistemul imunitar.





Potrivit tradiţiei, în această zi, oricine poate îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute. Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea.

Nimeni nu ştie, însă, cui i-a venit ideea şi de ce este marcată anume pe 21 ianuarie. Se consideră, totuşi, că autorii ideii au fost studenţii, scrie publika.md.

Psihologii explică existenţa unei astfel de sărbători prin faptul că oamenii au nevoie de afecţiune, siguranţă, dragoste şi confort sufletesc.



Tipuri de îmbrăţişări de care avem nevoie



1. Îmbrăţişarea de „la revedere” (aceasta este comună pentru relaţia de prietenie dar şi de cuplu): când ne întâlnim cu persoana dragă o îmbrăţişăm pentru a-i arăta că ne e dragă, ne-a lipsit dar şi pentru a-i spune cât de mult înseamnă pentru noi. În cazul unei relaţii de cuplu, îmbrăţişarea este completată de un sărut, iar partenerii se simt contopiţi unul cu celălalt.



2. Îmbrăţişarea nocturnă – este caracteristica relaţiei de cuplu dar şi celei între copil şi părinte. În liniştea nopţii ce e mai plăcut decât să simţi că partenerul te îmbrăţişează, simţi căldura corpului lui, te simţi iubit/iubită şi în acelaşi timp ocrotit/ocrotită.



3. Îmbrăţişarea de dimineaţă – ceasul deşteptător ne deranjează când ne aduce aminte de o nouă zi de muncă dar parcă prindem energie când partenerul ne trezeşte cu o îmbrăţişare, ne simţim iubiţi/iubite, ocrotiţi/ocrotite şi parcă nimic nu mai contează şi nu ne poate strica buna dispoziţie.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...