luni, 20 noiembrie 2023

Ioan Muntean - Nu râvni la bărbatul alteia!

Ioan Muntean - Nu râvni la bărbatul alteia! - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, noiembrie 2023

20. (eseu)

Nu râvni la bărbatul alteia!

Râvnirea este o emoție complexă, care poate fi atât pozitivă, cât și negativă. Pe de o parte, râvnirea poate fi o sursă de motivație, declanșând dorința de a obține ceva ce dorim. Pe de altă parte, râvnirea poate fi o emoție distructivă, care poate duce la gelozie, furie și chiar la acte de violență.

În contextul relațiilor de cuplu, râvnirea poate fi o emoție deosebit de periculoasă. Atunci când o persoană râvnește la bărbatul alteia, ea poate deveni obsedat de această persoană, încercând să o obțină cu orice preț. Acest lucru poate duce la o serie de probleme, inclusiv:

Distrugerea relației dintre cele două femei. Râvnirea poate duce la conflicte și certuri între cele două femei, care pot ajunge chiar la violență.

Distrugerea relației dintre bărbat și femeia râvnită. Bărbatul poate fi constrâns să aleagă între cele două femei, iar această decizie poate fi dificilă și dureroasă pentru ambele părți.

Distrugerea propriei persoane. Râvnirea poate duce la o serie de probleme psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburările de alimentație.

În literatură, există numeroase exemple de personaje care au râvnit la bărbatul alteia. Unul dintre cele mai celebre exemple este cel al lui Medeea, din tragedia lui Euripide. Medeea este o femeie care a fost abandonată de soțul ei, Iason, pentru o altă femeie, Creusa. Într-o acțiune de răzbunare, Medeea îi ucide pe Creusa și pe copiii ei.

Un alt exemplu este cel al lui Othello, din tragedia lui William Shakespeare. Othello este un general negru care se căsătorește cu Desdemona, o femeie albă. Othello este gelos pe Cassio, un tânăr ofițer, și începe să-l suspecteze pe acesta că are o relație cu Desdemona. În cele din urmă, Othello o ucide pe Desdemona, doar pentru a afla că a fost înșelat de propriile sale suspiciuni.

În literatura română, un exemplu de personaj care a râvnit la bărbatul alteia este cel al Domniței Ruxandra, din tragedia lui Vasile Alecsandri, „Despot-Vodă". Domnița Ruxandra este soția lui Despot-Vodă, un domnitor crud și tiranic. Ruxandra se îndrăgostește de un tânăr boier, și cei doi încep o relație secretă. Despot-Vodă află de relația celor doi și o ucide pe Ruxandra.

Un alt exemplu este cel al Doamnei Macbeth, din tragedia lui Shakespeare. Doamna Macbeth a fost o femeie ambițioasă care a dorit să-și vadă soțul devenind rege. Ea l-a convins să ucidă regele actual, iar apoi a complotat pentru a-l elimina pe orice obstacol în calea ascensiunii sale la putere.

Un alt exemplu este cel al lui Scarlett O'Hara, din romanul lui Margaret Mitchell. Scarlett a fost o femeie puternică și ambițioasă, dar și foarte impulsivă. Ea a râvnit la bărbatul altei femei, Rhett Butler, și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l cuceri. Acest lucru a dus la o serie de probleme în relația lor, inclusiv la pierderea copilului lor.

Acestea sunt doar câteva exemple de personaje care au râvnit la bărbatul alteia. Râvnirea este o emoție complexă, care poate duce la consecințe negative. Este important să fim conștienți de această emoție și să o gestionăm în mod sănătos.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Un comentariu:

  1. În cazul în care râvna este îndreptată către bărbatul alteiai, consecințele pot fi devastatoare. În primul rând, femeia care râvnește distruge relația dintre cele două persoane implicate. Ea îi provoacă soției sau iubitei bărbatului durere și suferință, iar pe bărbat îl pune într-o situație dificilă, care poate duce la destrămarea relației sale.
    În al doilea rând, femeia care râvnește la bărbatul alteiai se distruge pe sine. Ea devine geloasă și posesivă, iar aceste emoții o pot face să facă lucruri pe care le va regreta mai târziu. De asemenea, ea se poate simți vinovată și rușinată de propriile gânduri și sentimente.
    În istoria literaturii și artei, există numeroase exemple de femei care au râvnit la bărbatul alteiai. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este cel al Medeei, din mitologia greacă. Medeea era o vrăjitoare care s-a îndrăgostit de Jason, un erou grec. Pentru a-l câștiga pe Jason, Medeea a ucis-o pe sora sa, Glauce, și pe copiii pe care îi avea cu soțul ei, regele Creon.
    Un alt exemplu este cel al lui Carmen, din opera lui Bizet. Carmen este o tânără țigancă care se îndrăgostește de Don José, un soldat. Pentru a-l câștiga pe Don José, Carmen îl trădează pe soțul ei, Escamillo.
    În literatura română, un exemplu de femeie care râvnește la bărbatul alteiai este cel al lui Otilia din romanul "Enigma Otiliei" de George Călinescu. Otilia se îndrăgostește de Felix Sima, un tânăr student care locuiește cu familia ei. Pentru a-l câștiga pe Felix, Otilia se folosește de frumusețea și de inteligența ei.
    Râvna la bărbatul alteiai este o emoție care poate duce la distrugeri. Femeile care se lasă conduse de această emoție ar trebui să fie conștiente de consecințele pe care le pot avea.
    Exemplificări de personalităţi române şi străine
    Personalităţi române
    Otilia din romanul "Enigma Otiliei" de George Călinescu
    Elena din romanul "Ion" de Liviu Rebreanu
    Glinda din romanul "Glinda, fetiţa fermecată" de Ion Creangă
    Personalităţi străine
    Medeea din mitologia greacă
    Carmen din opera lui Bizet
    Anna Karenina din romanul lui Lev Tolstoi
    În concluzie, râvna la bărbatul alteiai este o emoție care trebuie evitată. Ea poate duce la distrugeri atât pentru persoanele implicate, cât și pentru cei din jur.

    RăspundețiȘtergere

Evenimentele zilei...