A asculta muzică nu este deloc un lucru simplu, mai ales într-o lume nebună și vitezomană ca a noastră. Acele minute în care muzica „ne vorbeşte”, sunt libere de alte preocupări sau griji. Mintea şi inima sunt împreună. Se lasă purtate de invizibilele sunete.
Credința grecilor în Antichitate era că muzica vine din Univers. Astrele o emanau. Probabil că aşa şi este. Ei mai credeau că frumosul trebuia să fie proporţie, perfecţiune, echilibru. Şi în muzică se aplica rigoarea matematică (pentru care erau vestiţi grecii) pentru că totul trebuia să fie, mai ales în arta sunetelor, perfect. Poezia, muzica şi dansul puteau influenţa psihicul şi de aceea erau o parte importantă a educaţiei tinerilor. Muzica putea fi de origine divină, apanaj al zeilor sau, când era pământeană, trebuia să se nască din imitarea naturii.
Euterpe este una dintre cele nouă muze, fiica lui Zeus şi Mnemosyne. Numele Euterpe provine din cuvintele greceşti εὖ (bun, bine) şi τέρπ-εω (a face plăcere) şi înseamnă „cea care face multă plăcere".Etimologic vorbind, cuvântul muzică este de origine greacă și vine de la „muse” sau muză, însemnând, inspirație. Protectoarea muzicii la vechii greci era zeiţa Euterpe.
În perioada clasică, Euterpe era considerată muza poeziei lirice şi era portretizată cu un fluier. Euterpe l-a conceput pe Rhesus (Rhesos rege trac), după ce a rămas însărcinată de zeul-fluviu Strymon.
Euterpe este menţionată de Hesiod, Apollodor, Cicero şi Diodorus Siculus.
Euterpe - muza poeziei lirice si a muzicii on PhotoPeach