luni, 17 decembrie 2018

Cum aşez tacâmurile

CUM asez TACAMURILE


Cum asez tacamurile? In ordinea in  care vin la masa felurile de mancare, tacamurile respective folosindu-se de la exterior spre farfurie ! Dar despre ...limbajul tacamurilor ati auzit?






Daca pe vremea lui Brâncoveanu se dădea zestre un pocal şi din el bea întreaga familie, iar  la curtea lui Ştefan cel Mare era aceeaşi regulă: circula un singur pocal în jurul mesei şi toţi musCum asez tacamurileafirii beau pe rând,  dupa cum amintea Sadoveanu  în scrierile lui despre pivnicerul lui Ştefan cel Mare, care sfătuia oamenii: „Vinul nu se bea ca apa, ca să se audă cum gâlgâie în gâtlej, ci îl primeşti pe limbă ca pe un şirag de mărgele, ca să-i prinzi agerimea şi mireasma“   astazi , codurile in ceea ce priveste servirea mesei si modul in care se aseaza tacamurile /vesela s-au schimbat. 

In ceea ce priveste asezarea veselei, tacamurilor, eticheta este unanim valabila si cunoscuta de profesionisti






Dar cum raspundem noi, beneficiarii ,  atunci cand masa se ia intr-un local si  vrem sa transmitem chelerului  un mesaj discret,  in privinta debarasarii mesei sau a faptului ca mancarea ne-a placut sau ...nu ? 



 Tacamurile se folosesc dinspre exterior spre interiorTacamul cel mai indepartat de farfurie se va folosi la primul fel.


1-      In cazul in care  doriti sa va invitati sotia la dans  fiindca a incept melodia voastra preferata  si nu doriti sa se ia farfuria , lasati tacamurile in farfurie, orientate cu varfurile spre partea de sus a farfuriei, in asa fel incat sa formeze litera A .

2-      Daca doriti sa vi se aduca felul urmator, tacamurile se aseaza in farfurie, furculita fiind pusa peste cutit, in centrul platoului, in forma de cruce.

3-       Daca doriti ca chelnerul sa transmita bucatarului ca ati apreciat mancarea, asezati tacamurile unul peste celalat, cu varfurile orientate in dreapta.

4-      In cazul in care dimpotriva, preparatul nu a fos pe gustul vostru, incrucisati furculitat si cutitul, intoducand lama cutitului printre dintii furculitei.

5-       Ati terminat de mancat? Asezati tacamurile unul langa celalalt, pe centrul farfuriei, cu varfurile in sus!

Totusi, nu luati aceste coduri ca fiind reguli unanim valabile, caci dupa cum spuneam,  ele difera de la timp la timpuri si de la casa la casa . De altfel, eticheta este diferita de la o regiune la alta, de la o tara la alta, de la un continent la altul asa cum ne arata  Lisa Mirza Grotts - Etiquette Expert.


marți, 11 decembrie 2018

Literatura popoarelor: LA VORBĂ, ÎNTR-O SEARĂ DE IARNĂ - de Emil Gârleanu

Literatura popoarelor: LA VORBĂ, ÎNTR-O SEARĂ DE IARNĂ - de Emil Gârleanu









LA VORBĂ, ÎNTR-O SEARĂ DE IARNĂ - de Emil Gârleanu





https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71V1x-d1QLL._SY550_.jpg


Ioana Catinca tocmai se pregătea să verse ceaiul în pahare, când geamul înghețat sbârnâi, ca o darabană, supt loviturile cuiva dinafară. În aceeași vreme glasul unui bărbat străbătu în odaie:

— V-ați fi culcat odată cu găinile! Deschideți ușa mai de grabă că ne prefacem în sloiuri.

Cei din casă întoarseră capul spre fereastră; coana Catinca rămase cu samovarul în mână; numai conul Dumitrache striga vesel:

— Ce-ați încremenit așa? E glasul lui Costache, oamenilor!

Coana Catinca puse samovarul jos, și cu toții alergară în sala. Dădură la o parte, de lângă pragul ușei, sulurile îmbucate cu lână, și întoarseră cheia.

— Da pe semne a-ți vroit să tăieți gheața cu topoarele de pe noi, se auzi glasul conului Costache. Venim noi pe gerul ista, și voi habar de grijă n-aveți.

Coana Măndița, soția conului Costache, intră bătând din picioare, de frig.

— La o parte calicime, strigă conul Costache și, repezindu-se în mijlocul sălii, deschise brațele, apoi le făcu vânt, încrucișându-le pe piept, ca să se încălzească. 

— Da glagorie aveți voi să veniți pe jos, pe frigul ista? se miră conul Dumitrache, în vreme ce toți ajutau coanei Măndiței să se descotoșmănească de șal și de cațaveică.

Conul Costache își asvârlea într-una brațele, pocnindu-și palmele de spate, în tact, ca un ceasornic.

— Crapă ouăle corbului bre, mă-nțelegi? crapă ouăle corbului de ger, și Măndița mea: „nu, că să se plimbe”. Să se plimbe pe jos! Eu mi-am pus blana, după cum vedeți, am și un cojocel pe de desupt, din căciulă nu-mi iese decât nasul, și mor de frig. Și pe dânsa dă, a-ți văzut doar, o leancă, la gât cu o blană cât o coadă de șoarec, și-mi spunea că a asudat!

Apoi se întoarse către coana Catinca:

— Să mă ierți, coană Catincă, de-un cuvânt: zău așa că femeile au piele de drac. Zău, să mă ierți.

Toți începură să râdă. Dar coana Măndița, dolofană, și roșă la obraz ca o căpșună, se repezi la bărbatul dumisale, îi opri brațele din vântul ce-l luase, îi smulse căciula din cap, și începu să-i descheie paltonul.

— Ia desbracă-te frigurosule! Iacă! stai în casă cu căciula!

Într-o clipeală de ochi, conul Costache rămase cum spusese dumnealui, într-un cojocel fără mâneci, îmbrăcat pe deasupra redingotei. Un râs puternic sgudui sala.

Intrară cu toții în odaia unde rămăsese samovarul fierbând. Conul Costache nu putea tăcea nici cum. 

— Îți spun eu dumitale, și să mă crezi, că, dă, îs cu șase luni mai mare decât tine, femeile au piele de drac. Ce-i vorbă Crapă ouăle corbului și...

Coana Catinca îi tăie vorba;

— Ia stai ici omule, și lasă ouăle corbului. Bea mai bine un ceai. Ia ajută-mi Gheorghiță, se întoarse dumneaei către băetul dumisale.

Gheorghița luă samovarul de jos, și turnă apa fierbinte în pahar. Apa se făcu arămie.

– Cam tare, coană Catincuță, și nu mai dorm o mie de ani pe urmă.

— Pune lămâie, că-l taie.

— Bine zici, dar mai întăi, stai puțin.

Și conul Costache puse manele deasupra paharului din care se ridicau aburii mirositori.

— Așa! acu mi-am încălzit mânele, să-mi încălzesc și gâtul.

Conul Dumitrache se întoarse către coana Măndița:

— Mă rog, totdeauna a fost așa friguros, coană Măndiță?

— E he! răspunse dumneaei, ia spune-i că vrei să mergi la vânat, acuma pleacă, îl vezi? uite-așa în cojocel și-n surtuc. Mi-l cunosc eu, coane Dumitrache! Uite ici.

Și uitându-se, zâmbind, pe furiș la soțul dumisale, își arătă părul alb ca omătul.

— La dânsa să te uiți, strigâ după ce înghiți odată și bine din pahar, uitați-vă la mine, cum m-a 'nălbit!

Toți începură să râdă. Conul Costache n-avea un fir de păr alb. 

Apoi, după ce spuse aceste, veselul boier se întoarse către Gheorghiță care se așezase pe divan lângă nevasta lui, Profirița, ținându-i dinainte, pe-o farfurioară, paharul cu ceai.

— Tu bagă bine de samă, că eu o știu pe Prohirița ta; dacă nici dânsa nu te-a înălbi, apoi să știi că te-a lăsat Dumnezeu să rămâi negru pe cap.

Fata se-nroși.

– Vai! ce spui coane Costache! Se poate să crezi mata...

Boierul se prefăcu a n-o fi auzit și urmă:

— Tu n-ai nevoie să mă spui ei, dar dă, eu care-s mai mare decât tat'tău cu nouă luni.

— Cu șase, Costache.

— Cu șase luni, am drept să deschid ochii băietului.

Mai sorbi odată din pahar și se întoarse către Profirița:

— Îmi pare bine că te găsesc singură fetiță, să-ți spun verde, că mie nu mi-i frică de tat'său: Gheorghiță a dumitale, dă, e cam așa-ș'așa; știi, eu îți vorbesc pe șleau...

Fata râse și întoarse ochii către bărbatul ei:

— A! de iștia îmi ești?

— Iacă! nu-i jumătate de ceas de când a venit și v-a amețit de cap.

În toată vremea asta, coana Catinca, nu mai putuse de râs. 

— Lasă-l Măndițo, când intră conul Costache în casă parcă răsare soarele.

— Măi Costache, de asta nu 'nbătrânești tu, adăogă boierul Dumitrache...

Conul Costache mai ceru un pahar cu ceai, puse într-însul două linguriți de rom, o felie de lămâie, și întrebă:

— V-a adus la vreme vânatul?

— Eram tocmai la masă, îți mulțumesc. Când l-ai împușcat?

– Apoi dacă n-a fost alaltăeri, apoi să știi Dumitrache-trache, c'a fost eri. Să știi că ieri a fost. O dandana întreagă! Pană l-am împușcat m-au trecut, vorba Măndiței, toate sudorile.

Cei bătrâni zâmbiră pe ascuns; știau patima conului Costache să spuie câte-n lună și-n soare despre vânătorile dumisale, mai ales când îl ascultau ageamiii.

Pe Profirița, nu o răbda inima să tacă:

— Da cum l-ai împușcat coane Costache?

— Greu, duduie Prohiriță, tare greu. Vezi mata, la iepuri nu te duci ca la urși sau lupi; ci-ți iei colea un haliciu, două, cât îți trebue să-l nimerești drept între urechi, căci altmintreli nu e bun la gust. Aista era bun?

— Tare bun, răspunse serioasă de tot, duduia Profirița.

— Apoi să știi că-l nimerisem drept între urechi. Cum îți spun îmi iau eu două halice, — eu pun in pușcă numai câte unul; vânătorii proști, cum ar fi Dumitrache, pun câte două. Ei, dar în sfârșit, eu n-am cu ei nici în clin nici în mânecă. Merg eu, merg, prin pădure, și deodată îmi iese în față, de după un hățiș, — știi ce-i hățiș?

— Știu, cum nu. 

— Apoi după cum îți spuneam, îmi ese de după un hățiș, o haită de lupi! Eu singur și cu două, halice, ș-acele pentru iepuri! Ce te faci Costache-puiule? Mă dosesc după un copac. Ce să fac? Să dau în lupi? Bine, omoram eu poate doi, dar mă gândeam că mă dusesem după iepuri; ș-apoi doi lupi nu-s doi iepuri. Acolo-i carne nu glumă; mă gândeam la biata Măndiță cât avea de tăbârcit cu dânșii.

Duduia Profirița făcuse niște ochi mari, mari.

Inima însă, urmă conul Costache, îmi da ghes. Cum ciracul să las eu lupii să treacă pe lângă mine, așa ca un prost? Pun un haliciu și trag: lupul pe care-l țintisem se ridică în două labe, se învârtește și grămadă jos. Avusesem noroc. Ceilalți o rup de fugă ca niște ogari. Ș-atâta răscoală făcea, prin pădure, goana lor, că se speriase lighioanele și mișunau iepurii încolo, și-ncoace, ca vrăbiele. Pun al doilea haliciu, buf, și dau peste cap și-un epure. Iau lupul în spate, iepurile suptsuoară și acasă.

Conul Costache bău din pahar, tuși, privi pe supt gene, către coana Catinca și conul Dumitrache, care de abia se stăpâneau, și urmă să povestească:

– Acasă altă pacoste! Măndița, nu, că de ce i-am adus lup? „Când să-l jupuiască ea, când să-l pregătească? Mâne-i Duminecă, doar nu-i păgână.” Bine soro, îi zic, fă și tu lupul întăi și scapă de dânsul. Și m-a ascultat, a pregătit lupul, de și-a luat grija.

— Dar cu iepurile ce-ați făcut, întrebă în- grijată, duduia Profirița?

— Iepurele îl fac mâine. Îți trimitem noi, nu-ți fie grijă, duduie Profiriță. 

— Păi cel de azi n-a fost iepure, coane Costache? Doar n-am mâncat lup, spuse, cu lacrămile în ochi, duduia Profirița.

– Era negrie carnea?

— Ba era chiar neagră.

— Apoi lup ați mâncat. Bun lucru nu e așa?

Duduia Profirița, încrezătoare cum era, se făcu galbenă și mai să-i vie rău. Coana Măndița alergă lângă dânsa.

— „Caută-ți de treabă copilă. Costache glumește.” Apoi se întoarse către bărbatul dumisale, care, foarte serios, răsucea între degete o țigară.

— Ei! d-apoi prea ești din cale afară. De știam c-o să ajungi aici, îți închideam eu gura.

— Da să vezi duduie cum am împușcat, mai dăunăzi, un porc sălbatic.

— Lasă coane Costache, nu mai povesti că-mi vine rău, se jălui fata. Eu credeam că le spui într-adins.

Cei doi boieri începură să râdă cu lacrămi. Gheorghiță se uita îngrijat la nevasta lui, căreia cucoanele îi dădeau să mănânce zahăr cu rom.

Conul Costache începu iar: 

— Ageamiilor, ageamiilor! Dacă le crede el Dumitrache, apoi, voi, tinerețea, să nu le credeți!

Și-și aprinse țigara.

— Măi Costache zău că tu n-o să îmbătrânești niciodată, îi răspunse prietenul său.

— Și de ce aș îmbătrâni omule? Casă am, bani am, sănătos tun sunt, nevastă căzută din cer am, de ce aș îmbătrâni?

— Ia auzi-l Catincă, acuma caută să mă înbuneze dumnealui.

— Parcă nu-l văd eu ce hram poartă? Apoi coana Catinca se întoarse către conul Costache.

— Șireți îmi mai sunteți!

- „Ei da, ce e dreptul, mă uit eu la Dumitrache...” îi răspunse boerul.

— Ba uită-te la tine, lasă-mă pe mine, se grăbi să spue conul Dumitrache.

— Apoi să vă povestesc eu... mai adaogă conul Costache.

Dar nevasta dumisale îi luă înainte:

— Ba să nu mai povestești nimic. Am venit pentru o jumătate de ceas, și tu văd că vrei să nu ne mai culcăm în astă noapte, pesemne. Hai!

Conul Costache își mai răsuci o țigară, o aprinse, și ieșiră cu toții în sală. Coana Măndița se îmbrăcă într-o clipă, dar hazliul boier, după ce-și puse blana și-și înfundă capul în căciulă, de-i cuprinse toată ceafa, și obrazul pănă la nas, mai ceru:

— Măi Dumitrache, n-ai tu o blană mai largă s-o îmbrac peste a mea?

— Caută-ți de treabă coane Dumitrache, căci glumește, spuse coana Măndița. 

După ce-și spuseră bună seara, și își urară somn ușor, cei doi mosafiri plecară. Coana Catinca închisese ușa, și era gata să aștearnă la loc, lângă prag, sulul cu lână, ca să nu intre frigul, când glasul conului Costache se auzi afară. Conul Dumitrache deschise iarăși ușa și ieși sa vadă ce-i.

— Ce e Costache!?

— Păi tot carne de lup era, îmi spune și Măndița.

— „Bată-te norocul să te bată”, răspunse conul Dumitrache, și intră în casă. 



https://i.pinimg.com/originals/71/c1/d4/71c1d4cf2c2851f0be7705087fe61b20.gif

joi, 6 decembrie 2018

Vocea României: votaţi MĂDĂLINA COCA!

Vocea României: votaţi MĂDĂLINA COCA!





Sincer, nu am mai făcut niciodată aşa ceva. Am dat curs unei invitaţii-rugăminţi în virtutea relaţiilor de prietenie ce ne leagă. Nu aveam nimic de pierdut. Mai jos aveţi rugămintea iniţială a colegului şi prietenului meu cantemirist de Breaza 1975, Mircea Rusu Viorel. Am Vota acum o săptămână.

Se pare că votul meu şi al altora ca mine a contat. Aşa că în această seară sunt şi suntem chemaţi din nou la vot. Mircea a apelat din nou la mine, ştiind că mă ocup de reţele sociale, că am peste 4.000 de abonaţi şi că dacă vreau pot să apelez la ei.

Aveţi mai jos toate datele necesare pentru a vota. Ştiu că puteţi. Apelez nu numai la colegii de promoţie cantemiristă sau radiolocatoristă. Apelez la toţi abonaţii, simpatizanţii şi membrii reţelelor sociale pe care le administrez: măcar pe www.vocearomaniei.protv.ro/votează puteţi acorda un vot pentru MĂDĂLINA COCA (MADALINA).

Dacă este să căştige şi în această seară putem aduna şi noi, fiecare, câte o picătură de mulţumire în sufletul nostru că am ajutat la victoria ei!



 Cine e Mădălina Celine Coca de la Vocea României? Lucrează ca analist financiar într-o bancă



Mădălina Celine Coca face parte din echipa Andrei, în semifinala Vocea României. Aceasta are doua pasiuni total diferite!
Mădălina vine din Paris unde lucrează că analist financiar într-o banca și solistă într-un band. Concurenta de la Vocea României a fost la 12 ani remarcată la o serbare. A continuat cu participarea la diverse concursuri și festivaluri. Apoi a făcut canto la școala Danei Dorian, însă a pus pauză muzicii. Ulterior, când a ajuns în Franţa, a reluat legătura cu muzica. Acolo a cunoscut diverși muzicieni alături de care a început să cânte.

Mădălina locuiește în Franța de aproape 9 ani, a plecat acolo cu o bursă Erasmus, unde a şi continuat studiile, Finanțe Bănci. A reușit să se angajeze destul de repede. Pe parcursul timpului a schimbat 4 joburi, în acelaşi domeniu.

Cea mai mare realizare pe plan profesional a fost obținerea unei duble diplome în finanțe și administrarea afacerilor în Franța și România, că șefa de promoție. Un alt moment de mândrie a fost obținerea Trofeului de la Amara și a altor premii la Festivalul Național George Grigoriu.

În România s-a întors acum doar pentru Vocea României, dar dacă ar reuși pe plan muzical, s-ar restabili în țară să își construiască o carieră aici. Pe lângă muzi că, ea este pasionată de călătorii, sport şi teatru.

Despre talentul său, ea crede că talentul îl moștenește de la bunica, şi mama ei are ureche muzicală, însă doar ea a reușit să exceleze în acest domeniu.

Votează sau prin SMS la 1200, în timpul edițiilor Live, și decide soarta competiției. Limita de vot este de 10 SMS/concurent.



Tariful este de 1.19 Euro (TVA inclusă), numărul este valabil în rețelele Telekom, Orange, Vodafone și DigiMobil.



Pentru a putea vota , accesează pagina​​ ​​www.vocearomaniei.protv.ro/votează. Trebuie să te autentifici în platforma de vot folosind Login cu Facebook. Poți vota o singură dată într-o sesiune de vot, marcată în emisiune prin Start/Stop.



De LA Rusu Mircea Viorel (citire):

În această seară la Vocea României va evolua COCA Mădălina, fiica unui fost LM-ist din Brează, devenit apoi ofiţer de artilerie.

George Coca mi-a solicitat votul. Întâi l-am întrebat dacă vrea votul meu sau vrea mai multe voturi.

L-am întrebat dacă realizează ce înseamnă forţa unei PROMOŢII.

Cu ceva reţinere, a zis că românii sunt astăzi dezbinaţi şi probabil că aşa sunt şi ofiţerii.

Eu am altă convingere şi în virtutea acesteia i-am propus un târg, ştiind că noi când vrem ceva suntem uniţi: dacă Promoţia 1975 a LM Breaza şi Promoţia 1978 a Şcolii Militare de ofiţeri de Artilerie o vor vota determinant pe Mădălina COCA, ea, micuţa care se juca printre noi, va mulţumi public celor două promoţii. Ce frumos, ce înălţător ar fi pentru ea, pentru familia ei şi pentru noi! Să ni se mulţumească public, nouă, celor două promoţii, în asemenea circumstanţe?!

Mai mult, vom atrage atenţia decidenţilor zilei ca NU trebuie să ne treacă la „alte boabe” atunci când li se cere să ne respecte. Forzza Coca, forzza Brează, forzza Sibiu, Constanta, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Bobocu şi oriunde copiii acestei ţări devin militari de nădejde! Am învins, învingem şi vom învinge cât vom trăi, vă ştiu puternici şi determinaţi. Am încredere în voi!

Să câştige o fiică de militar. Începeţi să votaţi imediat ce sunt prezentaţi cei doi concurenţi.






sâmbătă, 1 decembrie 2018

La mulţi ani România 100! La mulţi ani, români!

La mulţi ani România 100! La mulţi ani, români!




1 Decembrie este o zi de sărbătoare pentru toți romanii. Ne face plăcere să transmitem salutările noastre tutror membrilor cronopedieni şi românilor deosebiţi.
La Mulți Ani şi petrecere frumoasă de Ziua Națională!


De când se ştie, românul trăieşte cu credinţa în suflet. La fel cum Dumnezeu ne iubeşte pe noi, la fel şi noi trebuie să ne iubim Patria şi s-o respectăm.
La Mulţi Ani Române, fii mândru de ţara ta!





Evenimentele zilei...