duminică, 31 decembrie 2017

La mulţi ani, dragi cronopedieni, acum, de Anul Nou 2018!

La mulţi ani, dragi cronopedieni, acum, de Anul Nou 2018!







Aho, Aho de anul nou! Sănătate şi iubire de la mine pentru tine şi la anul care vine să îţi meargă numai bine. La Mulţi Ani cu bucurie, sănătate, fericire, pace şi multe împliniri. La mulţi ani, 2018!












La multi ani 2018! An nout fericit dragi prieteni!

Bunădimineaţa! Cafeluţa de sfârşit de an...

Bunădimineaţa! Cafeluţa de sfârşit de an...






În 2018
Spune „Da” fericirii,
Spune „Nu vă voi uita” amintirilor frumoase,
Spune „ Adio” stressului,
Spune „ Te iubesc” vieţii,
Savuraţi fiecare secundă a Noului An.


  
Dă-ne, Doamne, un an fericit, și învață-ne să împărțim fericirea!

vineri, 29 decembrie 2017

" Cu pumnul strâns nu poți da mâna cu cineva."



Fotografie











Gândiţi-vă la trecerea dintre
ani ca la o poartă. Puteţi să treceţi prin această poartă în noul an şi să luaţi
cu voi doar lucrurile şi gândurile bune. La mulţi ani şi un an 2018 mai bun!

Imagini pentru a da mâna cu cineva.









joi, 28 decembrie 2017

Superstiţii şi tradiţii de Anul Nou – Ce trebuie să faci de Revelion pentru a avea noroc tot anul

Sursă: Superstitii si traditii de Anul Nou - Ce trebuie să faci de Revelion pentru a avea noroc tot anul

Superstiţii şi tradiţii de Anul Nou – Ce trebuie să faci de Revelion pentru a avea noroc tot anul

Superstiţii şi tradiţii de Anul Nou (Revelion). Noaptea de Revelion este plină de tradiţii, obiceiuri, dar şi surperstitii. Se spune că pentru a avea noroc tot anul, trebuie să porţi în noaptea de Revelion un obiect vestimentar de culoare roşie, iar pentru a avea bani tot anul este musai că Anul Nou să te prindă în buzunare cu o sumă de bani importantă, enumeram fiecare superstiţie mai jos.
Bătrânii noştri ne-au învăţat că în noaptea de revelion trebuie să fie gălăgie pentru a alunga din jurul nostru spiritele rele, iar cei mai înverşunaţi susţinători ai acestei tradiţii au un buzunare chiar şi un căţel de usturoi, care ţine de parte orice spirit malefic.
Nici mâncarea nu scapă de superstiţii, se spune că nu este bine să mănânci carne de pasăre pentru că vei râcai tot anul precum acestea şi nu vei reuşi să aduni mare avere în anul ce urmează. Se recomanda cu străşnicie să consumi carne de peşte pentru a trece cu bine de noul an, cum trece cu bine peştele de valuri.
Vrei să ai bani tot anul viitor? Atunci este strict interzis să cheltui bani în ultima sau prima zi din an, nici măcar bani cu împrumut să nu dai, cumpără tot ce ai nevoie înaintea datei de 31 decembrie şi până pe 2 ianuarie abtinete să mai foloseşti portofelul sau cardul. Iar că anul viitor să fie plin de noroc nu este bine să arunci gunoiul în aceste două zile.
Să nu te prindă anul nou cu rufe întinse la uscat, dacă ai spălat în ultima zi din an, baga rapid rufele la uscat în casă este semn clar de pagubă financiară.
· Poartă ceva nou în noaptea de Revelion şi Anul Nou îţi va aduce multă prosperitate.
· Dacă pleci de acasă, nu uita că este bine ca prima persoană ce intră în casa fie un bărbat, femeile aduc ghinion. Asigură-te că este brunet cel care îţi trece pragul, blonzii şi roşcaţii aduc ghinion.

· Eşti îndrăgostit? Nu uita să-ţi săruţi iubita sau iubitul sub vâsc, pentru că relaţia voastră să meargă bine tot anul.




revelion - Superstitii si traditii de Anul Nou - Ce trebuie să faci de Revelion pentru a avea noroc tot anul

Teo Trandafir ne-a învăţat că este bine că în noaptea dintre ai, exact la ora 00.00, să îţi pui o dorinţă deloc materială şi ai să vezi că până la finalul noului an această se va împlini.


Spaniolii sunt şi ei destul de superstiţioşi. Un obicei de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, ele fiind dorinţe pentru fiecare lună a anului următor.


Sursa

miercuri, 27 decembrie 2017

Pătimirea Sfântului Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan (27 decembrie)

Pătimirea Sfântului Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan (27 decembrie)






Pătimirea Sfântului Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan (27 decembrie) - Colecţia "Vieţile sfinţilor" a Bibliotecii - Reeditare electronică necomercială după cele 12 volume „Vieţile Sfinţilor” apărute între anii 1991 şi 1998 la Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor (volumele consacrate lunilor septembrie-aprilie) şi apoi la Editura Episcopiei Romanului (volumele consacrate lunilor mai-august), realizată de Ioan Muntean. Lucrarea conţine cu icoane, biserici şi opere de artă referitoare la sfântul evocat, coleţionate şi prelucrate de pe internet.





E Crăciun: Dumnezeu se joacă în părul meu… « Prea târziu te-am iubit…


E Crăciun: Dumnezeu se joacă în părul meu…

Spuneți-le celor cu inima înfricoșată:
„Fiți tari, nu vă temeți!
Iată, Dumnezeul nostru va veni și ne va mântui”.



Impreună cu Maria și Iosif așteptăm venirea Domnului
Impreună cu Maria și Iosif așteptăm venirea Domnului
Cu ceva timp în urmă am ascultat un concert de colinde susținut de corul Institutului Teologic „Sfântul Iosif”, din Iaşi. Printre cântecele tradiţionale de Crăciun au răsunat și câteva cuvinte, scurte meditaţii despre ce înseamnă cu adevărat Crăciunul care se apropie şi pe care îl trăim an de an, uneori mai bine, alteori mai puţin bine. Printre cele spuse mi-au rămas întipărite aceste cuvinte:
„Dacă cea mai mare nevoie a omenirii ar fi fost educaţia,
Dumnezeu ne-ar fi trimis un profesor!”
„Dacă cea mai mare nevoie a omenirii ar fi fost tehnologia,
Dumnezeu ne-ar fi trimis un savant!”
„Dacă cea mai mare nevoie a omenirii ar fi fost distracţia,
Dumnezeu ne-ar fi trimis un clovn!”
„Dacă cea mai mare nevoie a omenirii ar fi fost banii,
Dumnezeu ne-ar fi trimis un bancher!”
„Dar pentru că cea mai mare nevoie a omenirii este iertarea,
Dumnezeu ne-a trimis un Mântuitor!”.



Nevoia de iertare aparţine fiecărei inimi. Bucuria de a fi iertat este greu comparabilă. Cine nu-şi aminteşte cu drag de momentul când a auzit cuvintele: „Te iert!”. Aceste cuvinte sunt ecoul inimii care în bătaia sa face să răsune doar atât: „Te iubesc!”. Acel tic-tac prin care măsurăm trecerea inimii, din ziua naşterii Domnului poate fi înlocuit cu ritmatul: „Te iubesc – te iert… Te iubesc – te iert…”
Crăciunul este ziua în care oamenii sunt chemaţi să primească şi să dăruiască iertare, ca semn al iubirii faţă de semenii lor şi faţă de Dumnezeu. Cristos vine şi se naşte printre noi ca să învăţăm cum trebuie să iubim şi cât trebuie să iertăm: iubirea necondiţionată şi iertarea totală.
Lăsând să răsune în inima noastră ecoul acelor cuvinte de la concertul de colinde îmi vin în minte unele gânduri. Ştim cu toţii la ce foloseşte un profesor, un savant, un bancher etc. Dar oare chiar ştim la ce ne foloseşte un mântuitor? Haideţi să ne întrebăm acum, în ajun de crăciun: mie la ce-mi foloseşte un mântuitor? La ce îmi foloseşte Cristos? Haideţi să nu generalizăm și să nu începem să vorbim despre mântuirea universului, despre refacerea creaţiei, despre răscumpărarea omului etc. Să vedem concret în viaţa noastră, în viaţa mea: la ce-mi foloseşte Cristos? La ce mă ajută să am un mântuitor atât de mare, atât de bun, atât de aproape?! Oare chiar simţim noi cât de bine e că avem un Mântuitor? Oare nu-l lăsăm să stea singur în uitare zile, luni, chiar şi ani? Cum de reuşim să fim atât de reci încât să ne amintim de el doar de Crăciun şi de Paşti, zile când toţi au numele său pe buze, timp în care mulţi îşi amintesc că sunt creştini. Şi apoi? Ce se întâmplă cu noi după sărbători? Cristos rămâne acelaşi mântuitor zi de zi, clipă de clipă, dar noi ne distanţăm, trăim indiferenţi la prezenţa sa. Aşezăm straturi de uitare şi nepăsare ca şi cum doar de Crăciun am avea nevoie de iertare şi de răscumpărare.
Este trist că avem un Mântuitor şi nu ştim la ce ne foloseşte. Când simt nepăsarea faţă de prezenţa lui mă copleşeşte mâhnirea: cum să ai un mântuitor atât de mare şi tu să fii indiferent? Este ca în lumea tehnologiei: unii îşi cumpără cele mai sofisticate telefoane, cu mii de opţiunii şi progrămele, dar nu-l folosesc decât pentru a suna. Ce rost are să dai 2000 de lei pe un telefon la care nu foloseşti decât opţiunea pe care o găseai pe un telefon ce-l puteai cumpăra cu 150 de lei? Aşa e şi cu noi: avem un mântuitor atât de mare, zilnic capabil să ne ajute, iar noi nu folosim decât opţiunea Crăciun şi Paşti. Zeci de haruri trec pe lângă noi fără să le accesăm, fără să profităm de ele.
Avem un mântuitor, dar nu ştim să-l valorificăm. De aceea, vă invit ca astăzi să personalizăm relaţia noastră cu Cristos care vine, cu Crăciunul. Să ne întrebăm: eu ce trebuie să fac? Ce anume trebuie să schimb în mentalitatea mea despre Crăciun, despre Naşterea Domnului? Crăciunul este un timp cu zile libere, vacanţe şi concedii: nu se lucrează şi nu se merge la şcoală. Este adevărat şi bine, dar nu e suficient. Crăciunul trebuie să fie mai mult. Este un timp în care cei dragi, familiile se reunesc, se revăd. Adevărat este, dar tot insuficient. Crăciunul mai este pentru unii dintre noi un timp în care putem alerga după cumpărături, e un prilej bun de a schimba cadouri, după cum este şi o ocazie potrivită pentru unii, mai ales unele gospodine, de a exersa arta culinară şi altele din domeniul gastronomiei. Iarăşi este adevărat, aceste lucruri sunt bune și se întâmplă de Crăciun, dar nu sunt suficiente. Dacă Crăciunul nostru se rezumă la acestea, nu l-am trăit suficient.
Crăciunul este atunci când îl întâlneşti pe Dumnezeu. Crăciunul e atunci când simţi că valorifici în viaţa ta prezenţa unui Mântuitor! Crăciunul e atunci când pe lista ta de activităţi pui şi vizitarea unui bătrân sau a unui bolnav. Crăciunul este atunci când îţi propui să te împaci cu cineva. Crăciunul e cânt vrei să-i dăruieşti Domnului o inimă curată şi faci o spovadă bună. Crăciunul e atunci când în centru pui sfânta Liturghie şi apoi masa şi revederile cu prietenii şi familia. Crăciunul este acea întâlnire dintre mine şi Dumnezeu, o întâlnire care se întâmplă mereu pentru prima dată. Mereu descopăr ceva nou. Mereu sunt fascinat de prezenţa lui şi nu mă mai satur să-l privesc şi să-l ascult. Crăciunul e atunci când între tine şi Dumnezeu e acel sentiment de iubire care nu-ţi dă  linişte decât atunci când eşti în braţele celui iubit. Da, Crăciunul e când eu şi Dumnezeu stăm îmbrăţişaţi, el îşi trece mâna prin părul meu, iar îmi sprijin capul pe pieptul său. Şi aş sta aşa secole întregi, ascultându-l cum îmi şopteşte istoria mântuirii, istoria unui unei iubiri, istoria unui Dumnezeu îndrăgostit de oameni.
De aceea inima trebuie să ne bată cu nelinişte în aşteptarea Crăciunului. Când aşteptăm pe cineva drag şi dacă întârzie fie şi numai un minut ne neliniştim. De aceea vreau să vină Crăciunul, vreau să se nască Cristos acum, aici, în inima mea. Vreau să fie cu mine în această iarnă geroasă, să fie cu mine şi cu fiecare suflet care are nevoie de căldura şi lumina sa.
Suntem cu toţi în aşteptare. Ştim ce se întâmplă iarna când vine zăpada. Ea aduce cu sine mult frumos: alb, sărbători, dar şi multe inconveniente. Iar cei din mass-media speculează totul şi fac ca lucrurile să pară şi mai grave şi mai grele de cât sunt în realitate. Se instalează uşor starea de panică din cauza drumurilor înfundate şi a localităţilor izolate. Astfel se face că zilele acestea mai mulţi reporteri s-au plimbat prin gări şi aeroporturi pentru a lua impresii de la cei prezenţi şi nemulţumiţi de întârzierea trenurilor sau a avioanelor.
Nici Iaşul nu a fost o excepţie. Am auzit de dialogul dintre un jurnalist şi un tânăr, Adrian din Răducăneni, ce se afla în aşteptare în gara din Iaşi. Plecase de dimineaţă din satul său ca să-şi aştepte logodnica ce trebuia să sosească din Bucureşti cu trenul şi erau deja 3-4 ore de întârziere. Dincolo de dialogul dintre tânărul Adrian și jurnalist, am rămas cu gândul la explicația jurnalistului în a-şi alege intervievatul: „M-am apropiat de dvs. pentru că aveţi întipărit pe chip o nelinişte foarte expresivă. Se vede că aşteptaţi pe cineva drag, se vede că sunteţi nerăbdător şi nemulţumit de întârziere. Aşa eşti doar atunci când aştepţi iubirea”. Am rămas cu gândul la neliniştea aşteptării pe care vreau să o simt în toate inimile când se apropie Crăciunul.
Aşteptarea trenurilor care întârzie am trăit-o mulţi. Şi aşteptarea crăciunului am trăit-o de mai multe ori. Dar neliniştea aşteptării? Chiar am fi neliniştiţi dacă s-ar anunţa că s-au făcut nişte calcule şi Crăciunului va fi abia peste 5 luni, prin primăvară sau chiar prin vară, ca să fie mai cald?! Se vede pe chipul nostru vreo nelinişte legată de Cristos care trebuie să vină, acum când mai sunt doar câteva ore? Ce să mai spun de neliniştea legată de a doua venire a Domnului, venire care sigur se va întâmpla şi pe care trebuie să o aşteptăm. Câţi oameni au în inima lor neliniştea şi nerăbdarea aşteptării lui Cristos?
Uneori am impresia că nicicând Cristos nu e mai trist decât de sărbătoarea naşterii sale. Acum când ar trebui să fie în centrul atenţiei ca un adevărat sărbătorit, este dat uitării. Peste el se aşază cadourile, vizitele, vacanţele, odihna, mâncărurile şi băuturile, distracţiile. Faţă de el lumea e indiferentă. Se adevereşte astfel cuvântul: opusul dragostei nu este ura, ci indiferenţa (Elie Weisel). De Crăciun, de Naşterea Domnului, mulţi, prea mulţi oameni sunt indiferenţi faţă de acest mister. Suntem indiferenţi şi reci tocmai faţă de ceea ce a făcut ca aceste zile să devină sărbători. Nu pot să nu mă întreb: în mine ce zace mai mult: indiferenţa faţă de venirea lui Cristos sau neliniştea şi nerăbdarea aşteptării? Ce este astăzi, în această seară sfântă, în inima noastră?
Vă invit să personalizăm acest crăciun. Să-l facem al nostru. Să simţim în inima noastră că putem spune: în această noapte Cristos se naşte pentru mine. Crăciun nu este pentru că vine 25 decembrie, că vine Moş Crăciun, că vin rudele şi prietenii şi vrem sau nu vrem trebuie să sărbătorim. Crăciun este pentru că mi-l doresc. Crăciun este pentru că vine cel după care inima mea suspină cu atât dor.
Am primit o felicitare cu aceste cuvinte: “E Crăciun de fiecare dată când zâmbeşti unui frate şi îl ţii de mână. E Crăciun de fiecare dată când rămâi în tăcere pentru a-l asculta pe celălalt. E Crăciun de fiecare dată când speri cu cei care sunt disperaţi, în sărăcia fizică şi spirituală. E Crăciun de fiecare dată când recunoşti cu umilinţă limitele şi slăbiciunile tale. E Crăciun de fiecare dată când permiţi Domnului să renască pentru a-l dărui altora.”
Vă doresc un Crăciun care să nu se mai termine niciodată, ci să renască în fiecare dimineaţă. Vă doresc un Crăciun care să vă facă să simţiţi îmbrăţişarea lui Dumnezeu. Vă doresc un Crăciun în care să fiţi pentru cei dragi cel mai frumos cadou: prezenţa lui Dumnezeu în mijlocul lumii.
Cristos este aproape. Amin!
PS Se spune că de Crăciun trebuie să-ţi pui o dorinţă. Eu vreau ca pentru cei dragi ai inimii mele să fie în fiecare zi Crăciunul. Adică vreau ca oamenii să simtă în fiecare zi că au un Mântuitor care s-a născut pentru ei, special pentru ei, special pentru tine. În lumea întreagă și pentru toți oamenii să fie Crăciun în fiecare zi: nimeni să nu se mai teamă, nimeni să nu mai plângă, nimeni să nu mai fie singur. Toți să ierte, toți să iubească, toți să fie mai buni! Începând de astăzi e Crăciun… și va fi așa până la sfârșitul lumii. Amin!

marți, 26 decembrie 2017

Explicarea icoanei Naşterii Domnului (25 decembrie)

Explicarea icoanei Naşterii Domnului (25 decembrie)





Explicarea icoanei Naşterii Domnului (25 decembrie) - colecţia "Vieţile sfinţilor" a bibliotecii Cronopedia. Reeditare electronică necomercială după cele 12 volume „Vieţile Sfinţilor” apărute între anii 1991 şi 1998 la Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor (volumele consacrate lunilor septembrie-aprilie) şi apoi la Editura Episcopiei Romanului (volumele consacrate lunilor mai-august), realizată de Ioan Muntean. Lucrarea conţine fotografii cu icoane, biserici şi/sau opere de artă referitoare la sfântul evocat, coleţionate şi prelucrate de pe internet.


Soborul Maicii Domnului (26 decembrie)

Soborul Maicii Domnului (26 decembrie)





Soborul Maicii Domnului (26 decembrie) - colecţia "Vieţile sfinţilor" a bibliotecii Cronopedia. Reeditare electronică necomercială după cele 12 volume „Vieţile Sfinţilor” apărute între anii 1991 şi 1998 la Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor (volumele consacrate lunilor septembrie-aprilie) şi apoi la Editura Episcopiei Romanului (volumele consacrate lunilor mai-august), realizată de Ioan Muntean. Lucrarea conţine fotografii cu icoane, biserici şi/sau opere de artă referitoare la sfântul evocat, coleţionate şi prelucrate de pe internet.


duminică, 24 decembrie 2017

Crăciun binecuvântat!

Crăciun binecuvântat!





Naşterea Domnului să ne binecuvănteze sufletele! Să-L primim pe Domnul nostru Iisus în ieslea sufletului nostru şi să-L iubim!



Sfânt Praznic cu bucurie!
Crăciun binecuvântat și împodobit tuturor!
Crăciun cu bucurii!
Să aveţi folos de Naşterea lui Hristos!

Naşterea Domnului (25 decembrie)

Naşterea Domnului (25 decembrie)





Naşterea Domnului (25 dcembrie) - colecţia "Vieţile sfinţilor" a bibliotecii Cronopedia. Reeditare electronică necomercială după cele 12 volume „Vieţile Sfinţilor” apărute între anii 1991 şi 1998 la Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor (volumele consacrate lunilor septembrie-aprilie) şi apoi la Editura Episcopiei Romanului (volumele consacrate lunilor mai-august), realizată de Ioan Muntean. Lucrarea conţine fotografii cu icoane, biserici şi/sau opere de artă referitoare la sfântul evocat, coleţionate şi prelucrate de pe internet.


Bună dimineaţa la Moş Ajun!

Bună dimineaţa la Moş Ajun!





COLINDE, COLINDE... E VREMEA COLINDELOR!…





Bună dimineaţa la Moş Ajun!



Bună dimineaţa la Moş Ajun!

Am venit şi noi o dată,

La un an cu sănătate,

Domnul sfânt să ne ajute,

La covrigi şi la nuci multe.



Bună dimineaţa la Moş Ajun!

Această seară este pentru noi

Cea mai frumoasă dintre sărbători

Căci noi cu toţii venim acum

A vă ura de Moş Ajun!



Bună dimineaţa la Moş Ajun!

Ne daţi, ne daţi, ne daţi ori nu ne daţi?

Şi la anul să venim

Sănătoşi să vă găsim!



Ne daţi, ne daţi, ne daţi ori nu ne daţi?

Bună dimineaţa la Moş Ajun!





Bună dimineaţa de Moş Ajun!



C-am venit şi noi odată,

La un an cu sănătate,

Domnul Sfânt să vă ajute,

La covrigi şi la nuci multe,

Şi la anul când venim,

Sănătoşi să vă găsim,

Bună dimineaţa la Moş Ajun!



Bună dimineaţa la Moş Ajun!



Bună dimineaţa la Moş Ajun!

Am venit şi noi o dată,

La un an cu sănătate,

Domnul sfânt să ne ajute,

La covrigi şi la nuci multe.



Bună dimineaţa la Moş Ajun!

Această seară este pentru noi

Cea mai frumoasă dintre sărbători

Căci noi cu toţii venim acum

A vă ura de Moş Ajun



Bună dimineaţa la Moş Ajun!

Ne daţi, ne daţi, ne daţi ori nu ne daţi?

Şi la anul să venim

Sănătoşi să vă găsim



Ne daţi, ne daţi, ne daţi ori nu ne daţi?

Bună dimineaţa la Moş Ajun!







vineri, 22 decembrie 2017

Mioriţa colind (Tri păcurărei)

Mioriţa colind (Tri păcurărei)





COLINDE, COLINDE... E VREMEA COLINDELOR!…

Mioriţa colind



Trei păcurărei,

Hai corinde (refren)

Trei turme de oi

La munte suiră.

‘Nainte ieşi-ră

Fată de maior

Cu brâu gălbior.

Zâs-o cel mai mic:

– Hai, fraţi, s-o luăm!

– Voi de-ţi vi lua-ră

Noi te-om împuşca-ră.

– Voi de mi-ţ puşca-ră

Voi mi-ţi şi-ngropa

La stâna de oi,

La jocuţ de miei.

Lancea me ce dulce

Mni-o puneţi de cruce;

Flueru cel drag

Mni-l puneţi de steag.

Oile-s cornute,

M-or plânge la munte;

Oile-s bălăi,

M-or plânge pă văi.



Mioriţa colind



Trecu-ş tri păcurărei

Cu oile după ei.

Tăţ ş-îs fraţ şî verişori,

Numai unul, cel mai mic,

P-acela că l-o mânat

Cu găleata la izvor,

Pănă ce s-a fa’ zăpor.

El de-acolo şi-o strâgat:

– Măi fârtaţi, măi verişori,

De s-a văjî eu să mor,

Voi unde mi-ţ îngropa?

În staolu oilor,

În jocuţu mieilor.

Ş-un miel mi-l puneţi la cap

Şi trâmbiţa pă mormânt.

Când a sufla câte-un vânt

Trâmbiţa a trâmbiţá

Şi mielucu a zbiera.

– Da voi, oi, cum mi-ţ cânta?

– Măi stăpâne, stăpânele,

Ia, de cînd tu-ai adurnit

Noi la pripor n-am ieşât.

Până-n dalba primăvară,

Când om ieşî la izvoară

Şi ne-om paşte floricele,

Şi ne-om făta mieluşăle;

Mieluşăi cu coarne-ntoarsă,

Cum i oaia mai frumoasă.



Mioriţa colind



Aude-să, Doamne,-aude

De trei păcurărei la munte,

Dimineaţa lui Crăciun (refren)

Că doi au fost frăţiori

Şi unul a fost străinel.

Pe cel străin l-a mânat

La fântâna, Doamne, lină

Cu două găleţi la mână.

Până apă n-au luat

Lui legea i-o gătat:

Ori să-l puşte, ori să-l taie,

Ori să-l pună-n trei fârtaie.



– Fraţilor, fârtaţilor,

Pe mine nu mă-mpuşcaţi,

Numai capul mi-l luaţi

Şi pe mine mă-ngropaţi

În staurul oilor,

În jocul mieilor.

Pe mine pământ nu puneţi,

Numa dalbă gluga mea,

Flueru după cure.

Când vântuţu a sufla

Flueru meu mi-a cânta;

Când vântuţu-a dudăi,

Flueru meu m-a jeli.

Oile cele bălăi

Mândru m-or cânta pe văi;

Oile cele corunte

Mândru m-or cânta pe munte;

Pă muntele cel de piatră

Să meargă vestea la tată;

Pă muntele de uiagă

Să meargă vestea la mamă;

Pă muntele cel cu brazi

Să meargă vestea la fraţi;

Pă muntele cel de flori

Să meargă vestea la surori.







miercuri, 20 decembrie 2017

A fost azi în istorie... (20 decembrie)

A fost azi în istorie... (20 decembrie)





Citatul zilei:



Fă bine cât poţi de mult şi vorbeşte despre asta cât poţi de puţin.



Poveste de Craciun - Charles Dickens




1842: Obșteasca Adunare Extraordinară a Țării Românești a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu (foto).



Calendarul zilei de 20 decembrie

1803: SUA cumpărau provincia Louisiana de la oficialii francezi, în schimbul a 15 milioane de dolari

1808: Se năştea Andrei Şaguna, mitropolit ortodox al Ardealului (d. 1873)

1837: La Bucureşti, este tipărit primul cotidian românesc, intitulat “România”

1852: Se năştea Ion Mincu, arhitect, întemeietorul şcolii naţionale româneşti de arhitectură  (d. 1912)

1861: Se năştea gazetarul şi scriitorul Constantin Mille (d. 1927)

1915: Sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, „Acteon“ – poem simfonic românesc – era prezentat în primă audiţie la Ateneul Român

1937: Regele Carol al II-lea demitea guvernul liberal şi îl numea premier pe Octavian Goga., ultimul guvern dinainte de dictatura regală

1946: Se năştea magicianul israelian Uri Geller

1950: Se năştea Ioan Flora, poet de limba română din Banatul Sârbesc (d. 2005)

1957: Se năștea Anna Vissi, cântăreață greacă, originară din Cipru

1966: Înceta din viaţă Mihail Sorbul, dramaturg şi prozator (n. 1885)

1968: Înceta din viaţă scriitorul amerian John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (n. 1902)

1970: Se năştea actorul indian Sohail Khan, vedetă a Bollywood-ului

1973: Era inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

1980: Se năştea fotbalistul englez Ashley Cole

1980: La 12 zile după asasinarea lui John Lennon, melodia (Just Like) Starting Over urca în fruntea clasamentului vânzărilor din Marea Britanie, primul no. 1 solo al regretatului Beatles

1989: Întors în ţară din vizita efectuată în Iran, dictatorul Nicolae Ceauşescu instituia starea de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, în contextul revoltei populare

1989: SUA trimiteau trupe spre Panama în încercarea de a debarca guvernul lui Manuel Noriega

1990: Se năştea cântăreaţa americană Joanna Noëlle Blagden Levesque, al cărei nume de scenă este JoJo, devenită cunoscută după participarea la America’s Most Talented Kids

1996: Înceta din viaţă astronomul, astrobiologul şi scriitorul american Carl Edward Sagan, pionier în domeniul exobiologiei şi promotor al programului de căutare a vieţii şi inteligenţei extraterestre (n. 1934)

1997: Avea premiera filmul „La vita é bella”, distins cu trei Premii Oscar

1999: Timp de 442 de ani colonie portugheză, Macao revenea sub suveranitatea R.P.Chineze, având statut de regiune administrativă specială

2000: Ales preşedinte, Ion Iliescu depunea jurământul în faţa Parlamentului

2001: Înceta din viaţă poetul şi eseistul Leopoldo Sedar Senghor, fost preşedinte al Senegalului (n. 1906)

2004: Ales preşedinte, Traian Băsescu depunea jurământul în faţa Parlamentului

2005: Primul parteneriat civil între persoane de acelaşi sex era oficializat în Scoţia

2007: Portretul Suzannei Bloch (1904), operă a pictorului spaniol Pablo Picasso, era furat din Muzeul de Artă din oraşul brazilian São Paulo

2009: Înceta din viaţă actriţa americană Brittany Murphy (n. 1977)

2012: Înceta din viaţă compozitorul şi interpretul R&B Jimmy McCracklin (n. 1921)

2015: Zeci de persoane mureau după ce o masivă alunecare de teren înghiţea mai multe blocuri în sudul Chinei

2016: Înceta din viaţă Actriţa franceză actriţa franceză Simone Roussel, al cărei nume de scenă era Michele Morgan (n. 1920)

2016: Murea desenatorul elveţian Philippe Becquelin, cunoscut mai ales după pseudonimul Mix & Remix (n. 1958)






La tulpina mărului

La tulpina mărului






COLINDE, COLINDE... E VREMEA COLINDELOR!…







La tulpina mărului



La tulpina mărului, florile-dalbe/

Șade Maica Domnului, florile-dalbe/



Pe-o crenguță rămuroasă, florile-dalbe/

Este-un leagăn de mătasă, florile-dalbe/



Leagăn verde luminos, florile-dalbe/

Răsărita-n el Hristos, florile-dalbe/



Leagăn sfânt din Rai adus, florile-dalbe/

Pentru sfântul prunc Iisus, florile-dalbe/



Să se legene în el, florile-dalbe/

Când o fi mai măricel, florile-dalbe/



Îngerii îi cântă-n cor, florile dalbe/

Dormi copile, dormi uşor, florile-dalbe./













Ignatul - tradiţii, datini, obiceiuri, superstiţii

Ignatul - tradiţii, datini, obiceiuri, superstiţii







Tradiții și obiceiuri de Ignat

La români, tăierea porcului în gospodăria proprie reprezintă un motiv de mândrie și de bucurie semnalând și apropierea Crăciunului. De-a lungul anilor, această activitate a creat la rândul ei o sumedenie de tradiții și obiceiuri.

Conform tradiției, cu o seară înainte de Ignat porcii visează că urmează să fie tăiați. Astfel, aceștia nu mai mănâncă, nu se mai îngrașă și nici nu mai pun carne pe ei.

De regulă, la tăierea porcului cei miloși din fire nu e bine să ia parte deoarece porcul moare cu mai mare greutate. Mai mult, carnea va fierbe mult mai greu. Bătrânii de la țară spun că după ce porcul este tăiat, parlit și spălat, se recomandă punerea unei paturi peste el și un copil să-l încalece. Astfel, anul viitor va fi unul lipsit de boli și plin de bogații, sănătate și prosperitate.

Pentru că cei care taie porcul să fie iertați de uciderea voită a animalului, este bine că ei să rostească cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar înainte de a-l sacrifică să spună: Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși.

În regiunea Teleormanului, există o datină veche care spune că pe fruntea copiilor trebuie făcut semnul crucii cu sângele animalului sacrificat de Ignat. Astfel, se crede că aceștia vor fi sănătoși și roșii în obraji în anul ce vine.

Unul dintre momentele unice în cadrul ritualului anual al tăierii porcului este scosul splinei. Se obișnuiește că toți participanții să amuțească preț de un minut pentru că e lucru mare.

Conform tradiției populare, splină porcului de tăiat reprezintă cel mai de încredere „oracol” de consultant când vine vorba de naprasnicia iernii. Dacă la partea dinspre capăt splină este groasă, iarnă va fi una grea, cu multă zăpadă, în timp ce vara va oferi o recolta bogată.

Totuși, dacă splină este subțire iarnă nu va aduce foarte mult omăt, ci va fi mai degrabă geroasă iar primivara își va face apariția mai repede. În schimb, anul nu va fi la fel de îmbelșugat.

Nicio zi de Ignat nu este completă fără împlinirea obiceiului împământenit, și anume Pomană Porcului. Așa ceva nu paote și nu va fi omis niciodată de către cei care țîn cu sfințenie această sărbătoare. După ce porcul este tranșat, gospodarul va alege cele mai fragede bucăți de carne și i le da nevestei la bucătărie.

Denumirea de pomană porcului a fost dată de megiesi și reprezintă prima masă din porcul tăiat atunci. De asemenea, este și cea mai gustoasă. Carnea poate fi gătită fie în bucătărie, fie afară într-un ceaun alături de puțîn piper boabe, foi de dafin și apă. Cunoscutele porcării sunt servite de obicei cu mămăliguță aburindă, un bol de mujdei de usturoi și un pahar de țuică.

Uneori gospodării nu mai parlesc porcul dacă acesta are deja 2-3 ani deoarece soricul este prea gros și nu mai poate fi mâncat. Mai mult, acesta nu va putea fi folosit nici la prepararea bucatelor. Astfel, porcul tăiat va fi jupuit iar pielea să va fi folosită pentru opinci.

În zilele noastre, aceste opinci mai sunt folosite doar de țăranii vârstnici din unele regiuni ale Moldovei și doar pe timp de iarnă.

După ce porcul este jupuit, soricul trebuie uns bine cu sare pentru murături (sare grunjoasă) iar apoi se rulează. Acesta trebuie păstrat în acest mod 3-4 zile după care va fi desfăcut, întins pe bețe și lăsat afară în vânt că să se usuce. Cei norocoși pot lasă soricul la afumat, fie în pod, fie la afumatoare.

Ignatul este un motiv în plus de bucurie și pentru copiii din România: aceștia făceau rost de cea mai frumoasă jucărie – beșică de la porc. Iar la câteva zile distanță, copilașii mergeau la conlindat și nu se întorceau acasă până când nu aveau traistă plină.

În unele regiuni, untură de porc negru este folosită la vrăji. Mai mult, cei care erau bănuiți că vor deveni strigoi erau unși cu acest tip de untură. Conform tradiției, în ajunul sărbătorii vrăjitoarele umblă să fure belșugul caselor, iar gospodinele împrăștie mei și grâu în față casei pentru a le ține departe.






Iată vin colindători

Iată vin colindători



COLINDE, COLINDE... E VREMEA COLINDELOR!






Iată vin colindători



Iată, vin colindători,

florile dalbe,

Noaptea pe la cântători,

florile dalbe.



Şi ei vin mere, mereu,

florile dalbe,

Şi-L aduc pe Dumnezeu

florile dalbe.




Şi-L aduc pe Dumnezeu

florile dalbe,

Să vă vă mântuie de rău

florile dalbe.



Inima să întărrească,

florile dalbe,

Oamenii să înfrăţească,

florile dalbe.




Că pe cer s-a arătat

florile dalbe,

Un luceafăr minunat

florile dalbe.



Noi vă zicem să trăiţi,

florile dalbe,

Întru mulţi ani fericiţi,

florile dalbe.



Şi ca pomii să-nfloriţi,

florile dalbe,

Şi ca ei să-mbătrâniţi,

florile dalbe.






luni, 18 decembrie 2017

Azi în istorie... (18 decembrie)

Azi în istorie... (18 decembrie)





Citatul zilei:



Poate că prietenia nu e decât aceasta: o prezență care se întregește cu o altă prezență. Prietenii, de obicei, se caută, iar când s-au găsit, adeseori, tac.



Cezar Petrescu (1892 - 1961)



1892: Are loc premiera baletului Spărgătorul de nuci de Ceaikovski la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg.



Calendarul zilei de 18 decembrie

1865: Scalvia era abolită pe tot cuprinsul Statelor Unite ale Americii

1878: Qatarul se proclama stat, ziua devenind sărbătoare naţională

1918: Era semnat decretul-lege privind unirea Bucovinei cu România

1943: Se năştea muzicianul englez Keith Richards, chitaristul trupei The Rolling Stones

1944: Trupele române intrau pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operaţiunile militare desfăşurate împotriva armatei germane

1946: Se năştea Steven Allan Spielberg, regizor, producător și scenarist american

1950: Se năştea regizoarea australiană Gillian Armstrong, ale cărei filme abordează tematica feministă

1956: Japonia era primită ca membru în Organizaţia Naţiunilor Unite

1963: Se năştea actorul american William Bradley „Brad” Pitt

1975: Se năştea cântăreața australiană Sia Kate Isobelle Furler

1980: Se năştea cântăreața americană Christina María Aguilera

1989: În ciuda revoltei populare de la Timişoara, dictatorul Nicoale Ceauşescu pleca într-o vizită în Iran

1995: Înceta din viaţă inginerul german Konrad Zuse, “părintele” primului computer programabil

2002: Filmul “The Hours” avea premiera în SUA, avându-le în rolurile principale pe Meryl Streep, Julianne Moore și Nicole Kidman

2005: România câştiga titlul de vicecampioană mondială la handbal feminin

2009: Avea premiera filmul “Avatar”, în regia lui James Cameron, Sam Worthington și Zoe Saldana în rolurile principale

2010: Înceta din viaţă actriţa Rodica Tapalagă (n. 1939)

2011: Murea disidentul anticomunist Václav Havel, ultimul preşedinte al Cehoslovaciei şi întâiul preşedinte al Cehiei (n. 1936)

2014: Traian Băsescu efectua ultima sa vizită externă în calitate de preşedinte al României, la Consiliul European de la Bruxelles

2015: Avea premiera în România filmul “Star Wars, Trezirea Forței”

2016: Înceta din viață actriţa Zsa Zsa Gabor, o legendă a Hollywood-ului (n. 1917)






Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie)

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie)





Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie) - colecţia "Vieţile sfinţilor" a bibliotecii Cronopedia. Reeditare electronică necomercială după cele 12 volume „Vieţile Sfinţilor” apărute între anii 1991 şi 1998 la Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor (volumele consacrate lunilor septembrie-aprilie) şi apoi la Editura Episcopiei Romanului (volumele consacrate lunilor mai-august), realizată de Ioan Muntean. Lucrarea conţine fotografii cu icoane, biserici şi/sau opere de artă referitoare la sfântul evocat, coleţionate şi prelucrate de pe internet.


duminică, 17 decembrie 2017

Azi în istorie... (17 decembrie)

Azi în istorie... (17 decembrie)





Citatul zilei:



Nu putem iubi fără a dărui.


Lope de Vega (1562 - 1635)




1790: În timpul unor reparații la Catedrala din Mexico City se descoperă "Piatra Soarelui" inscripționată cu calendarul aztec. Piatra are 3,58 metri în diametru, 0,9 metri grosime și o greutate de 24 de tone.


Calendarul zilei de 17 decembrie

1830: Înceta din viață Simón Bolívar, unul dintre conducătorii luptei de eliberare a popoarelor din America Latină de sub dominația spaniolă (n. 1783)

1851: Era fondat Conservatorul de Muzică din București

1863: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga Legea secularizării averilor mânăstirești, un sfert din teritoriul țării devenind patrimoniul statului

1893: Se năştea medicul Dimitrie Bagdasar, creatorul şcolii româneşti de neurochirurgie (d. 1946)

1912: Înceta din viață Spiru Haret, savant și om politic liberal (n. 1851)

1917: Murea Garrett Anderson, prima femeie-medic de origine britaniă. (n. 1836)

1936: Se năștea Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio, întâiul suveran pontif originar de pe continentul american

1939: Se năștea muzicianul american Eddie Kendricks (d. 1992)

1940: Se năștea fotbalistul Nicolae Lupescu, glorie a naționalei tricolore (d. 2017)

1957: Statele Unite ale Americii  testau prima rachetă balistică intercontinentală, numită Atlas

1972: Se năștea actorul indian John Abraham

1975: Se năștea fotomodelul, actrița și cântăreața americană Milla Jovovich, ale cărei origini sunt ucrainene

1978: Se năștea pugilistul filipinez Manny Pacquiao, supranumit Pac-Man

1984: Se năștea cântărețul american Mikky Ekko

1987: Înceta din viață Marguerite Yourcenar, scriitoare franceză, prima femeie aleasă în Academia Franceză (n. 1903)

1989: La ordinele dictatorului Nicolae Ceaușescu, se trăgea în protestatarii anticomunişti de la Timişoara

1992: Era semnat Acordul Nord-American al Liberului Schimb (NAFTA)

1997: Postul privat Prima TV își începea emisia în România

1997: La Paris, era semnată prima Convenţie a OECD împotriva corupţiei în domeniul comerţului internaţional

2004: Urmare a cricitilor vehemente, preşedintele în exerciţiu Ion Iliescu revoca decretului de graţiere a lui Miron Cozma

2007: Începea demolarea fostului Stadion Național, în locul acestuia fiind construită Arena Națională

2011: Înceta din viață Cesária Évora, cântăreață din Republica Capului Verde (n. 1941)

2011: Murea Kim Jong-il, dictator al Coreei de Nord (n. 1941/1942), succedat fiind de fiul său Kim Jong-un

2013: Boxerul Vitali Kliciko renunţa la titlul său mondial WBC la categoria grea pentru a se dedica vieţii politice din Ucraina

2014: Procurorii militari ai Parchetului General preluau ancheta în cazul elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol, accident în care au murit 4 persoane

2014: Sony Pictures amâna premiera comediei care imagina asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un

2015: Antrenorul şi managerul portughez José Mourinho era concediat de formaţia engleză Chelsea





Florile dalbe

Florile dalbe





COLINDE, COLINDE... E VREMEA COLINDELOR!…







Florile dalbe



Scoală gazdă din pătuţ


Florile dalbe

Şi ne dă un colăcuţ

Că mămuca n-o făcut

Sâtă rară n-o avut.



Pe când sât-o căpătat

Covata i s-o crepat.

L-o sfădit mama pe tata

Di ce s-o crepat covata.



Când covata o lipchit

Cuptioru' ni s-o urnit,

Când cuptioru' l-o tocmit

Anul Nou o şi vinit.





Florile dalbe



1. Scoală gazdă din pătuţ, florile dalbe,

Şi ne dă un colăcuţ, florile dalbe;




2. Că mămuca n-o făcut, florile dalbe,

Sâtă deasa n-o avut, florile dalbe;



3. Pă când sât-o căpătat, florile dalbe,

Covata i s-o crăpat, florile dalbe;



4. L-o sfădit mama pă tata, florile dalbe,

Di ce n-o lipit covata, florile dalbe;



5. Când covata o tomnit, florile dalbe,

Cuptoru'nu o urnit, florile dalbe;



6. Când cuptorul o pornit, florile dalbe,

Anul Nou o şi zânit, florile, florile dalbe.






Rodica Anghelescu - CÂNTECELE-S PENTRU VOI

sâmbătă, 16 decembrie 2017

Azi în istorie... (16 decembrie)

Azi în istorie... (16 decembrie)





Citatul zilei:



„Greu nu e să ai dreptate, greu e să convingi pe alţii, ca ai dreptate. Totuși, nu întotdeauna e greu, ci numai când ai dreptate. Şi mai ales e greu să convingi pe cei care spun că s-au convins.”





Prof. Acad. Dr. Grigore Moisil




1910: Are loc, la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă. În fotografie avionul Coandă-1910


Calendarul zilei de 16 decembrie

1775: Se năştea scriitoarea britanică Jane Austen (d. 1817)

1848: Fruntaşi transilvăneni protestau faţă de “unirea” forțată a regiunii româneşti cu Ungaria, hotarâtă în primăvara aceluiaşi ani

1903: În India, mausoleul Taj Mahal îşi deschidea întâia oară porțile pentru vizitatori

1931: România şi Brazilia semnau cel dintâi acord comercial bilateral

1946: Se năştea Benny Andersson, component al legendarei trupe sudeze ABBA

1961: Isa bin Salman Al Khalifa era încoronat ca întâi rege al Bahrainului, ziua devenind sărbătoare naţională

1965: Înceta din viaţă William Somerset Maugham, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori britanici ai secolului XX (n. 1874)

1970: Avea premiera filmul „Love Story”, cu un imens succes printre cinefili

1971: Se năştea actriţa Crina Matei

1973: Se năștea cântăreața portugheză Marisa dos Reis Nunes, al cărei nume de scenă este Mariza

1976: Se năştea cântăreţul Mihai Trăistariu

1989: Timişorenii ieşeau în stradă pentru a protesta faţă de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu

1991: Kazahstanul își declara independența față de Uniunea Sovietică

1998: În cursul operaţiunii Desert Fox, forţele aliate lansau, în 3 zile, aproape 500 de rachete asupra Irakului condus de dictatorul Saddam Hussein

1999: Mugur Isărescu era însărcinat să formeze guvernul de către preşedintele Emil Constantinescu

2000: Colin Powell devenea primul secretar de stat afro-american la Washington

2013: Tensiunile dintre liberalul Crin Antonescu şi social-democratul Victor Ponta culminau cu acuzaţii reciproce de minciună

2014: Se redeschidea Templul Coral din București

2015: La un an de la preluarea mandatului de şef al statului, Klaus Iohannis insista – într-un discurs susţinut în Parlament – pe nevoia de refacere a încrederii în clasa politică

2015: Guvernul Cioloş amâna, până în primăvară, aplicarea articolelor din legea vânătorii care îi nemulţumeau pe crescătorii de oi

2015: Specialiştii Institutului pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă au simulat în laborator condiţiile din clubul bucureştean Colectiv, mistuit de un devastator incendiu

2015: Handbalistele tricolore se calificau în semifinalele Campionatului Mondial, învingându-le pe daneze cu 31-30

2015: Comisia Europeană adopta noi reguli pentru o mai bună localizare a avioanelor în caz de accident, prevăzând în special dispozitive de reperare care emit semnale pe o durată mai lungă

2015: Deputaţii britanici aprobau, cu o mică majoritate, fracturarea hidraulică în parcuri naţionale, în urma unui vot fără dezbateri care a atras critici virulente împotriva guvernului conservator al lui David Cameron

2015: Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) majora dobânda de politică monetară, pentru prima dată în aproape 10 ani, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009

2015: Revista Nature publica un studiu care concluziona că primele plante cu flori au apărut pe Terra în urmă cu 130 de milioane de ani, având mici dimensiuni şi un ciclu de viaţă scurt

2015: Teatrul Odéon din Paris anunţa că regizorul francez Stéphane Braunschweig va prelua fotoliul de director, vacant după moartea elveţianului Luc Bondy

2016: O copie a lucrării de referinţă Principia Mathematica (1687) a savantului englez Isaac Newton s-a vândut la licitaţie pentru 3,7 milioane de dolari

2017: Regele Mihai I, ultimul monarh al României, era înmormântat în Noua Catedrală din Curtea de Argeş

2017: În Australia, erau oficiate primele căsătorii între persoane de acelaşi sex





Evenimentele zilei...