duminică, 31 decembrie 2023

Ioan Muntean - Povestea micuţei Na

Ioan Muntean - Povestea micuţei Na - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

31. (proză, poveste)

Povestea micuţei Na

Într-o lume îndepărtată, într-un ținut magic, trăia o fetiță pe nume Na. Era o fetiță frumoasă și curajoasă, cu o inimă mare. Na locuia într-un sat de nai, un popor de oameni mici și harnici, care trăiau în armonie cu natura.

Într-o zi, un vrăjitor rău, pe nume Zor, a venit în ținutul nailor. Zor era un vrăjitor puternic și malefic, care dorea să cucerească lumea. El a început să arunce vrăji asupra nailor, făcându-i să se îmbolnăvească și să moară.

Na a fost martora suferinței poporului său. Ea a știut că trebuie să facă ceva pentru a-i salva. Așa că, împreună cu câțiva prieteni, a pornit într-o călătorie periculoasă pentru a-l învinge pe Zor.

Călătoria lor a fost lungă și plină de obstacole. Na și prietenii ei au trebuit să se lupte cu creaturi magice, să traverseze păduri întunecate și munți înzăpeziți. În cele din urmă, au ajuns la castelul lui Zor.

Castelul era o fortăreață puternică, înconjurată de un lac de foc. Na și prietenii ei au știut că vor avea nevoie de toată curajul și inteligența lor pentru a învinge vrăjitoria lui Zor.

Na a intrat singură în castel. Ea a găsit sala de tron a lui Zor, unde vrăjitorul stătea pe tron, privind-o cu dispreț.

„Ce faci aici, fiică de nai?" a întrebat Zor. "Ai venit să mă învingi?"

„Da”, a răspuns Na. „Vreau să-ți opresc răul.”

„Ești o copilă mică”, a spus Zor. „Nu ai șanse să mă învingi.”

„Nu sunt singură”, a spus Na. „Am prietenii mei care mă ajută.”

Zor a râs. „Prietenii tăi nu te pot salva”, a spus el. „Eu sunt prea puternic.”

„Vom vedea”, a spus Na.

Na și Zor s-au luptat o luptă lungă și grea. Na a folosit toată puterea ei magică, dar Zor era prea puternic.

În cele din urmă, Na a fost învinsă. Zor a ridicat o mână și a trimis o vrajă puternică asupra ei. Na a căzut la pământ, inconștientă.

Zor a râs cu satisfacție. „Așa este”, a spus el. „Acum sunt invincibil.”

Dar Zor nu știa că prietenii lui Na erau încă în viață. Ei au văzut cum Zor o vrăjește pe Na și au știut că trebuie să facă ceva.

Au găsit o piatră magică, care era singura care putea să-l învingă pe Zor. Au luat piatra și s-au întors la castel.

Când Zor a văzut piatra, a știut că este în pericol. A încercat să fugă, dar prietenii lui Na l-au prins.

Au aruncat piatra magică asupra lui Zor și vraja lui a fost sfărâmată. Zor a fost învins și Na a fost salvată.

Poporul nailor a fost salvat și Na a devenit o eroină. Ea a învățat că, chiar și cei mai mici și cei mai slabi pot învinge răul, dacă au curaj și prietenie.

Morala

Cât de mic sau slab ești, nu contează. Dacă ai curaj și prietenie, poți învinge orice obstacol.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

sâmbătă, 30 decembrie 2023

Ioan Muntean - Tabernacul

Ioan Muntean - Tabernacul - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

30. (proză, poveste)

Tabernacul

Într-o țară îndepărtată, trăia o fetiță pe nume Maria. Era o fetiță bună și curajoasă, care îi plăcea să ajute pe alții. Maria locuia într-un sat mic, care se afla în apropierea unei păduri întunecate. În pădurea aceea locuiau multe creaturi magice, atât bune, cât și rele.

Într-o zi, Maria se juca în pădure când a întâlnit un copil mic, care plângea. Copilul i-a spus Mariei că se pierduse și nu mai știa cum să ajungă acasă. Maria a fost încântată să-l ajute pe copil și l-a dus acasă la părinții săi.

Părinții copilului au fost foarte recunoscători Mariei. Ei i-au spus că îi vor fi veșnic datori. Maria a fost fericită să ajute și a plecat mai departe, bucuroasă că făcuse o faptă bună.

În timp ce mergea, Maria a văzut o lumină ciudată în pădure. Lumina era atât de puternică, încât Maria nu putea să o privească direct. Ea s-a apropiat încetișor de lumină și a văzut că era un tabernacol. Tabernacolul era un loc sacru, unde locuia Dumnezeu.

Maria a fost uimită de frumusețea tabernacolului. Era construit din aur și argint și era decorat cu pietre prețioase. Maria a simțit o prezență puternică în tabernacol și a știut că era în prezența lui Dumnezeu.

În timp ce Maria se uita la tabernacol, a apărut un înger. Îngerul i-a spus Mariei că Dumnezeu o răsplătește pentru fapta bună pe care o făcuse. El i-a dat Mariei o cheie magică, care îi permitea să intre în tabernacol oricând dorea.

Maria a fost atât de fericită! Ea a mulțumit îngerului și a promis că va folosi cheia cu înțelepciune. A revenit în tabernacol de multe ori. Ea se ruga în tabernacol și se bucura de prezența lui Dumnezeu. Ea a învățat multe despre Dumnezeu și despre lumea spirituală.

Într-o zi, o creatură rea a atacat tabernacolul. Creatura era un dragon puternic, care a provocat multă distrugere. Maria a știut că trebuie să facă ceva pentru a-l opri pe dragon.

Maria a luat cheia magică și a intrat în tabernacol. Ea l-a rugat pe Dumnezeu să o ajute să învingă dragonul. Dumnezeu a răspuns rugăciunii Mariei și i-a dat puterea de a învinge răul. A ieșit din tabernacol și s-a confruntat cu dragonul. Ea a luptat curajos și în cele din urmă l-a învins pe dragon.

Tabernacolul a fost salvat și Maria a devenit o eroină. Ea a învățat că, cu ajutorul lui Dumnezeu, orice este posibil.

Moralitatea poveștii este că binele întotdeauna învinge răul. Cu curaj și credință, orice obstacol poate fi depășit.

Acum, copii, este timpul să vă luați rămas bun de la mine. Sper că ați fost captivați de povestea mea. Vă mulțumesc pentru atenție!

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

vineri, 29 decembrie 2023

Ioan Muntean - Povestea Dragonului

Ioan Muntean - Povestea Dragonului - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

29. (proză, poveste)

Povestea Dragonului

Bună seara, dragi copii! Astăzi vă voi spune o poveste despre un dragon.

A fost odată ca niciodată, într-o țară îndepărtată, o pădure magică. În această pădure trăiau multe creaturi fabuloase, printre care și un dragon uriaș, pe nume Flăcăra. Flăcăra era un dragon bun și înțelept, care își proteja pădurea de răufăcători.

Într-o zi, o vrăjitoare rea a venit în pădure. Vrăjitoarea era urâtă și răutăcioasă, și își dorea să cucerească pădurea și să-i facă pe toți locuitorii ei să-i fie sclavi.

Vrăjitoarea a aruncat un blestem asupra pădurii. Pădurea a început să se usuce, iar animalele și plantele au început să moară. Flăcăra a văzut ce se întâmplă și a știut că trebuie să facă ceva pentru a opri vrăjitoarea.

Flăcăra a pornit în căutarea vrăjitoarei. A căutat-o multă vreme, și în cele din urmă a găsit-o într-o peșteră întunecată. Vrăjitoarea era pregătită să lupte, și a aruncat un alt blestem asupra Flăcării.

Blestemul a făcut ca Flăcările să se stingă. Flăcăra era acum un dragon neajutorat, și vrăjitoarea îl putea omorî cu ușurință.

Dar atunci, un grup de copii care se jucau în pădure au auzit țipetele Flăcării. Copiii au venit în ajutorul dragonului, și au început să lupte cu vrăjitoarea.

Copiii erau curajoși și puternici, și în cele din urmă au reușit să învingă vrăjitoarea. Blestemul a fost rupt, iar Flăcăra și-a recăpătat puterea.

Flăcăra le-a mulțumit copiilor pentru ajutorul lor, și le-a spus că vor fi prieteni pentru totdeauna. Copiii au fost fericiți să audă asta, și au început să se joace cu Flăcările în pădure.

Pădurea a revenit la viață, iar animalele și plantele au fost salvate. Flăcăra a continuat să-și protejeze pădurea, iar copiii au venit întotdeauna să-l viziteze.

**Moralitate: **

Chiar și cei mai mici și mai slabi pot face o diferență, dacă lucrează împreună.

Copiii au aplaudat la finalul poveștii.

– A fost o poveste minunată!, a spus un copil.

– Da, mi-a plăcut foarte mult!, a spus un alt copil.

– Mulțumesc!, le-am spus. Mă bucur că v-a plăcut.

Apoi, copiii m-au întrebat dacă mai am și alte povești de spus.

– Desigur, am multe alte povești pentru voi., le-am spus. Așteptați-vă la noi povești în curând!

Copiii au plecat fericiți, iar eu am rămas singur în pădure. M-am uitat la cerul înstelat și am zâmbit. Mi-a plăcut să le spun povești copiilor, și îmi doream să continui să fac asta pentru mult timp de acum încolo.

 

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

joi, 28 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: Concluzii şi perspective

Ioan Muntean - Anul 2023: Concluzii şi perspective - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

28. (eseu)

Anul 2023: Concluzii şi perspective

Anul 2023 a fost un an marcat de provocări majore, atât la nivel global, cât şi la nivel regional. Războiul din Ucraina a continuat să fie principalul eveniment geopolitic al anului, având un impact semnificativ asupra economiei mondiale, a securităţii energetice şi a relaţiilor internaţionale.

În anul 2023, conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza a cunoscut o escaladare dramatică, culminând cu un război de două luni, care a dus la moartea a peste 20.000 de persoane, majoritatea palestinieni.

Războiul a început pe 7 octombrie, când Hamas, organizaţia militantă islamică care controlează Fâşia Gaza, a lansat o serie de rachete asupra Israelului, ucigând 1.200 de persoane şi rănind alte 2.400. Israelul a răspuns cu o ofensivă aeriană şi terestră de amploare, distrugând infrastructura din Gaza şi provocând victime civile masive.

La nivel regional, criza a dus la o intensificare a tensiunilor între Israel şi Palestina. De asemenea, a alimentat sentimentele anti-israeliene în lumea arabă şi musulmană.

La nivel global, criza a atras atenţia asupra problemei conflictului israelo-palestinian. Această criză a demonstrat încă o dată că o soluţie de pace în Orientul Mijlociu este dificil de obţinut.

În plan economic, anul 2023 a fost caracterizat de o încetinire a creşterii economice, atât în Europa, cât şi în lume. Acest lucru a fost cauzat de o serie de factori, printre care războiul din Ucraina, inflaţia ridicată şi perturbările în lanţurile de aprovizionare.

Inflaţia a fost o altă provocare majoră în anul 2023. În România, rata inflaţiei a atins un nivel record de 15,1% în luna iulie. Acest lucru a dus la o scădere a puterii de cumpărare a populaţiei şi la o creştere a presiunii asupra băncilor centrale.

În plan politic, anul 2023 a fost marcat de o serie de alegeri importante, printre care alegerile prezidenţiale din Franţa şi alegerile legislative din Germania.

În anul 2024, se preconizează ca războiul din Ucraina să continue să fie principala provocare la nivel global. De asemenea, se estimează că inflaţia va rămâne ridicată, iar economia mondială va continua să se confrunte cu o serie de provocări.

În concluzie, anul 2023 a fost un an marcat de provocări majore, atât la nivel global, cât şi la nivel regional. Aceste provocări vor continua să fie resimţite şi în anul 2024, ceea ce va crea un cadru dificil pentru dezvoltarea economică şi socială.

În ciuda provocărilor, există şi o serie de perspective pozitive pentru anul 2024. În primul rând, se preconizează că economia mondială va începe să se redreseze, pe măsură ce se va atenua impactul războiului din Ucraina. În al doilea rând, se estimează că inflaţia va începe să scadă, pe măsură ce băncile centrale vor continua să majoreze ratele dobânzilor. În al treilea rând, se preconizează că tensiunile dintre Turcia şi Grecia vor începe să se relaxeze, pe măsură ce cele două ţări vor continua să discute despre disputele teritoriale.

În anul 2024, se preconizează că conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza va rămâne latent. Cu toate acestea, riscul de o nouă escaladare este ridicat, în special dacă nu se vor face progrese în direcţia unei soluţii de pace.

În concluzie, anul 2024 va fi un an de tranziţie, în care lumea va încerca să se adapteze la noul cadru geopolitic şi economic creat de războiul din Ucraina. Există perspective pozitive pentru acest an, dar acestea vor fi condiţionate de modul în care se vor rezolva principalele provocări ale momentului.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

miercuri, 27 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: Promisiunile

Ioan Muntean - Anul 2023: Promisiunile - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

27. (eseu)

Anul 2023: Promisiunile

În încheiere, anul 2023 a fost un an de promisiuni pentru un viitor probabil. A fost un an în care am văzut progrese semnificative în tehnologie, medicină, energie regenerabilă și multe alte domenii. Aceste progrese ne-au oferit speranța unui viitor mai bun și mai durabil.

Cu toate acestea, anul 2023 ne-a arătat și că mai avem mult de lucru. Provocările legate de schimbările climatice, inegalitatea socială și pandemiile globale rămân nerezolvate. Dar, cu promisiunile pe care le-am văzut în acest an, putem fi încrezători că suntem pe drumul cel bun.

Anul 2023 a fost un an de promisiuni, dar și un an de reflecție. Ne-a arătat că, în ciuda tuturor provocărilor cu care ne confruntăm, avem capacitatea de a ne depăși limitele și de a construi un viitor mai bun pentru toți. Să sperăm că vom continua să ne îndeplinim aceste promisiuni în anii care urmează.

Desigur, iată câteva exemple concrete de posibile evoluții și promisiuni pentru anul 2024:

Tehnologie: În 2024, ne putem aștepta la progrese semnificative în domeniul inteligenței artificiale și al realității augmentate. De exemplu, putem vedea aplicații AI care pot diagnostica boli cu o precizie mai mare decât medicii umani sau dispozitive de realitate augmentată care pot transforma modul în care lucrăm și învățăm.

Medicină: În domeniul medical, putem vedea dezvoltarea de noi tratamente pentru boli precum cancerul sau Alzheimer. De asemenea, putem vedea progrese în domeniul terapiei genice, care ar putea oferi tratamente personalizate pentru o varietate de boli genetice.

Energie regenerabilă: În 2024, putem vedea o creștere a utilizării energiei regenerabile. De exemplu, putem vedea mai multe case și clădiri care sunt alimentate de panouri solare sau turbine eoliene. De asemenea, putem vedea progrese în tehnologia bateriilor, care ar putea face mașinile electrice mai accesibile și mai eficiente.

Schimbări climatice: În 2024, putem vedea mai multe țări care iau măsuri concrete pentru a combate schimbările climatice. De exemplu, putem vedea mai multe țări care se angajează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră sau să protejeze pădurile și oceanele noastre.

Acestea sunt doar câteva exemple de posibile evoluții și promisiuni pentru anul 2024. Cu toate acestea, este important să ne amintim că viitorul este întotdeauna incert și că aceste promisiuni sunt doar posibilități, nu certitudini.

 

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

marți, 26 decembrie 2023

Ioan Muntean - Titlu: Anul 2023: Catastrofe naturale şi umanitare

Ioan Muntean - Titlu: Anul 2023: Catastrofe naturale şi umanitare - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

26. (eseu)

Anul 2023: Catastrofe naturale şi umanitare

Anul 2023 a fost marcat de o serie de catastrofe naturale şi umanitare care au avut un impact semnificativ asupra lumii. Aceste evenimente au evidenţiat vulnerabilităţile noastre în faţa forţelor naturii şi nevoia urgentă de a ne adapta şi de a ne pregăti pentru viitor.

În primul rând, catastrofele naturale din 2023 au inclus o serie de incendii de vegetaţie, inundaţii devastatoare şi cutremure puternice. Aceste evenimente au dus la pierderea de vieţi omeneşti, la distrugerea de locuinţe şi infrastructuri şi la dislocarea a milioane de oameni. Ele au subliniat nevoia de a ne îmbunătăţi sistemele de alertă timpurie şi de a ne construi comunităţile într-un mod mai rezistent.

În al doilea rând, anul 2023 a fost, de asemenea, martorul unor crize umanitare majore. Conflictele armate, foametea şi bolile au afectat milioane de oameni, în special în regiunile cele mai sărace ale lumii. Aceste crize au subliniat nevoia de a ne îmbunătăţi eforturile de ajutorare şi de a ne angaja mai ferm în rezolvarea conflictelor şi în combaterea sărăciei.

Iată câteva exemple concrete de catastrofe naturale şi umanitare din anul 2023:

Catastrofe naturale:

Incendiile forestiere din Chile: Aceste incendii au cauzat distrugeri semnificative ale habitatelor naturale şi au afectat comunităţile locale.

Ciclonul tropical “Freddy” în Madagascar şi Mozambic1: Acest ciclon a provocat inundaţii masive, distrugând case şi culturi şi lăsând mii de oameni fără adăpost.

Inundaţiile din Brazilia: Aceste inundaţii au dus la pierderea de vieţi omeneşti şi la dislocarea a numeroase persoane.

Cutremurele din Turcia şi Siria: Aceste cutremure au cauzat daune semnificative infrastructurii şi au dus la pierderea de vieţi omeneşti.

Crize umanitare:

Criza umanitară din Fâşia Gaza: Ca urmare a războiului dintre Israel şi Hamas din 2023, Fâşia Gaza a suferit o criză umanitară majoră, cu penurii semnificative de combustibil, alimente, medicamente, apă şi materiale medicale esenţiale.

Criza umanitară din Somalia: Somalia a fost una dintre ţările cele mai vulnerabile la crizele umanitare în 2023, cu milioane de oameni care au nevoie de asistenţă umanitară.

Criza umanitară din Etiopia: Conflictul intern din Etiopia a dus la o criză umanitară majoră, cu milioane de persoane deplasate intern şi în nevoie de asistenţă umanitară.

Criza umanitară din Afganistan: Situaţia politică instabilă din Afganistan a dus la o criză umanitară profundă, cu milioane de oameni care au nevoie de asistenţă umanitară.

Aceste exemple subliniază impactul devastator pe care catastrofele naturale şi crizele umanitare îl pot avea asupra comunităţilor şi nevoia urgentă de a ne adapta şi de a ne pregăti pentru viitor.

În concluzie, anul 2023 ne-a oferit o imagine dură a realităţilor pe care le înfruntăm în faţa catastrofelor naturale şi umanitare. Cu toate acestea, ne-a oferit, de asemenea, o oportunitate de a învăţa şi de a ne îmbunătăţi abordările pentru a face faţă acestor provocări. Pe măsură ce ne îndreptăm spre viitor, este esenţial să ne folosim experienţele din 2023 pentru a construi o lume mai rezistentă şi mai capabilă să răspundă la aceste evenimente.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

luni, 25 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: Globalizarea

Ioan Muntean - Anul 2023: Globalizarea - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

25. (eseu)

Anul 2023: Globalizarea

Orizontul urban se întindea nesfârșit, cu clădiri înalte și strălucitoare care se ridicau spre cer. Luminile orașului străluceau ca niște diamante în întuneric, iar zgomotul traficului și al oamenilor era un murmur constant.

În mijlocul acestui ocean de beton și sticlă, o tânără femeie stătea pe o bancă, privind în depărtare. Era îmbrăcată într-o rochie simplă, dar elegantă, iar părul ei negru era prins într-o coadă lungă.

Numele ei era Ana, și era din România. Se afla în orașul New York, în vizită la o prietenă. Privea lumea din jurul ei cu ochi uimiți. Era prima dată când vedea un oraș atât de mare și de aglomerat. Gândurile ei erau împărțite între admirație și teamă. Admira progresul și frumusețea orașului, dar se temea de necunoscut.

Ana nu era singura persoană care se simțea așa. În ultimii ani, globalizarea a dus la o conexiune tot mai mare între diferitele culturi ale lumii. Acest lucru a creat oportunități noi și a dus la progrese semnificative în multe domenii, dar a ridicat și noi probleme.

Oamenii din întreaga lume sunt acum mai conectați ca niciodată, dar pot fi, de asemenea, mai separați. Culturile se pot îmbina și pot crea noi forme de expresie, dar pot exista și conflicte și tensiuni.

Ana se gândea la toate aceste lucruri în timp ce privea orașul. Știa că globalizarea este un proces complex și nu există un răspuns ușor la problemele pe care le ridică. Dar, în același timp, era încântată de posibilitățile pe care le oferea. Era nerăbdătoare să exploreze lumea și să învețe despre diferitele culturi. Știa că globalizarea este un proces care va continua să se dezvolte în anii următori, și era hotărâtă să fie parte din el.

Încet, Ana se ridică de pe bancă și se îndreptă spre prietena ei. Era pregătită să exploreze orașul și să descopere ce îi oferea lumea.

Într-un alt loc din oraș, un tânăr bărbat stătea în fața unei vitrine. Era îmbrăcat în haine tradiționale chinezești, și purta o barbă lungă și neagră. Numele lui era Lin, și era din China. Era în New York pentru o conferință internațională.

Era pentru prima dată când călătorea în afara Chinei, și era încântat să vadă lumea. Privea vitrinele cu admirație. Era uimitor să vadă atât de multe produse și mărci diferite. Gândurile sale erau împărțite între entuziasm și nostalgie. Era încântat să experimenteze noul, dar se gândea și la casa lui. Ştia că globalizarea a adus multe beneficii Chinei. Economia țării a crescut rapid, iar oamenii au avut acces la noi oportunități. Dar, în același timp, globalizarea a dus și la o schimbare a culturii chineze. Valorile tradiționale sunt adesea în conflict cu valorile occidentale.

Lin se gândea la toate aceste lucruri în timp ce privea vitrinele. Știa că globalizarea este un proces complex și dificil. Dar, în același timp, era hotărât să facă tot posibilul pentru a profita de oportunitățile pe care le oferea. A intrat în magazin și a început să exploreze. Era hotărât să descopere ce îi oferea lumea.

Ana și Lin sunt doar doi oameni dintre milioanele de oameni din întreaga lume care sunt afectați de globalizare.

Globalizarea este un proces complex și în continuă evoluție.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

duminică, 24 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: migraţia, ca fenomen global

Ioan Muntean - Anul 2023: migraţia, ca fenomen global - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

24. (eseu)

Anul 2023: migraţia, ca fenomen global

În anul 2023, migraţia este un fenomen global, care afectează toate continentele. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, în prezent, în lume există peste 250 de milioane de persoane care au fost forțate să-și părăsească locuințele din cauza războiului, a conflictelor, a persecuției sau a schimbărilor climatice.

În Europa, migraţia este o problemă majoră, care a generat o serie de controverse politice. În România, de exemplu, numărul migranților a crescut semnificativ în ultimii ani, iar acest lucru a dus la o serie de reacții negative din partea populației.

În ciuda controverselor, migraţia este un fenomen complex, care nu poate fi abordat doar dintr-o perspectivă politică sau economică. Migranţii sunt oameni, cu poveştile şi speranţele lor. Ei vin din diferite culturi şi au experienţe diferite, dar toţi au un singur lucru în comun: dorinţa de a găsi un loc mai bun pentru ei şi familiile lor.

Există o serie de motive care îi determină pe oameni să emigreze. Cele mai frecvente motive sunt:

Războiul şi conflictele: Migranţii sunt adesea forţaţi să-şi părăsească casele din cauza războiului, a conflictelor armate sau a persecuţiei politice.

Persecuţia: Migranţii pot fi persecutaţi din cauza religiei, a etniei, a orientării sexuale sau a altor motive.

Schimbările climatice: Migranţii pot fi forţaţi să-şi părăsească casele din cauza schimbărilor climatice, care provoacă secete, inundaţii sau alte dezastre naturale.

Sărăcia: Migranţii pot fi atraşi de oportunităţile economice mai bune din alte ţări.

Migraţia are un impact semnificativ asupra societăţilor din întreaga lume. Pe de o parte, migranţii pot contribui la dezvoltarea economică a ţărilor gazdă, prin muncă, contribuţii fiscale şi inovare. Pe de altă parte, migraţia poate genera tensiuni sociale, dacă nu este gestionată corespunzător.

În România, migraţia are un impact semnificativ asupra economiei. Migranţii reprezintă o parte importantă a forţei de muncă din ţară, iar contribuţiile lor fiscale sunt importante pentru bugetul public.

Pe o stradă din Braşov, un grup de migranţi din Africa de Nord se îndreaptă spre piaţă. Sunt obosiţi şi murdari, dar au un scop: să găsească de lucru şi să-şi câştige existenţa.

Într-un sat din Siria, o familie de refugiaţi se ascunde într-o pivniţă, temându-se de bombardamentele care au loc în oraş. Au pierdut totul, dar nu renunţă la speranţă.

Într-un laborator de cercetare din Statele Unite, un grup de oameni de ştiinţă din diferite ţări colaborează la un proiect inovator. Sunt uniţi de pasiunea pentru ştiinţă şi de dorinţa de a face lumea un loc mai bun.

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele poveşti ale migraţiei în anul 2023. Poveşti de speranţă, de durere, de sacrificiu şi de reînnoire.

Pe de altă parte, migraţia poate genera tensiuni sociale, dacă nu este gestionată corespunzător. Unele persoane se tem că migranţii vor lua locurile de muncă ale românilor sau că vor genera insecuritate.

În viitor, se preconizează că migraţia va continua să fie o problemă majoră. În condiţiile în care schimbările climatice şi conflictele armate se vor intensifica, numărul migranţilor va creşte.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

sâmbătă, 23 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: diversitatea culturală - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Anul 2023: diversitatea culturală - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

23. (eseu)

Anul 2023: diversitatea culturală

Într-un an în care lumea se confruntă cu o serie de provocări, diversitatea culturală este mai importantă ca niciodată. Ea reprezintă o forță de unitate și de creativitate, care poate ajuta la depășirea diferențelor și la construirea unei lumi mai pașnice și mai prospere.

Diversitatea culturală se referă la diversitatea de valori, credințe, tradiții și obiceiuri care există în rândul oamenilor. Ea este o caracteristică fundamentală a umanității, care s-a dezvoltat de-a lungul timpului, prin contactul dintre diferite popoare și culturi.

Diversitatea culturală are o serie de beneficii. Ea ne îmbogățește viața, oferindu-ne acces la o varietate de perspective și experiențe. Ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim și să construim relații mai puternice cu oamenii din jurul nostru.

Într-un context globalizat, diversitatea culturală este esențială pentru dialogul intercultural și pentru promovarea înțelegerii reciproce. Ea ne ajută să depășim stereotipurile și prejudecățile și să construim o lume mai incluzivă și mai echitabilă.

Anul 2023 a fost un an important pentru diversitatea culturală în Europa. Timișoara, România, a fost capitală europeană a culturii, sub sloganul „Luminează orașul prin tine!". Acest eveniment a celebrat diversitatea culturală a orașului, care găzduiește peste 30 de comunități culturale.

Timișoara este un oraș multicultural, cu o istorie bogată. În secolul al XIX-lea, orașul a fost un important centru cultural și economic al Austro-Ungariei. Aici au trăit și au creat oameni de cultură din întreaga lume, inclusiv germani, maghiari, sârbi, croați, italieni și evrei.

Astăzi, Timișoara este un oraș vibrant, care reflectă diversitatea culturală a regiunii. Orașul găzduiește o serie de instituții culturale, inclusiv muzee, teatre, galerii de artă și biblioteci. Timișoara este, de asemenea, un important centru cultural pentru comunitățile de români, germani, maghiari și sârbi.

Anul 2023 a fost un an de celebrare a diversității culturale în Timișoara. Orașul a găzduit o serie de evenimente culturale, care au pus în valoare tradițiile și obiceiurile diferitelor comunități culturale. Aceste evenimente au contribuit la promovarea înțelegerii interculturale și la construirea unei comunități mai unite.

Diversitatea culturală este o resursă valoroasă, care poate contribui la crearea unei lumi mai bune. Este important să o păstrăm și să o promovăm, pentru a ne asigura că viitorul este unul de pace, înțelegere și prosperitate.

O imagine literară

Într-o zi de iarnă, în Timișoara, o tânără femeie româncă se plimba prin centrul orașului. Era o zi însorită, iar străzile erau pline de oameni.

Femeia se opri la o cafenea și comandă o cafea. În timp ce aștepta comanda, se uită la oamenii care treceau pe lângă ea. Vedea oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale. Vedea oameni români, germani, maghiari și sârbi.

Se gândi la diversitatea culturală a Timișoarei. Orașul era un simbol al faptului că oamenii din diferite culturi pot trăi împreună în pace și armonie. Îşi aminti de o poveste pe care o auzise despre un bătrân care locuia în Timișoara. Bătrânul spunea că orașul era ca o floare cu multe petale. Fiecare petală reprezenta o cultură diferită.

Femeia zâmbi. Era fericită că trăia într-un oraș atât de divers.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

vineri, 22 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: inovaţia socială

Ioan Muntean - Anul 2023: inovaţia socială - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

22. (eseu)

Anul 2023: inovaţia socială

Într-o seară rece de decembrie, în anul 2023, un tânăr antreprenor social se plimba prin parc, gândindu-se la viitorul inovației sociale.

„În ultimii ani, am văzut cum inovația socială a schimbat lumea în bine”, își spunea el. “Antreprenori sociali din întreaga lume au creat soluții inovatoare pentru probleme precum sărăcia, educația, sănătatea și mediul. Dar ce ne rezervă viitorul? Ce noi inovații sociale vom vedea în următorii ani?”

Tânărul antreprenor a privit în jur, la oamenii care se plimbau prin parc. Unii erau copii, alții erau adulți, iar alții erau bătrâni. Toți aveau propriile lor probleme și provocări.

„Acestea sunt problemele pe care inovația socială trebuie să le rezolve”, își spuse el. „Trebuie să găsim soluții inovatoare care să ajute toată lumea, indiferent de vârstă, rasă, religie sau statut social.”

Tânărul antreprenor a continuat să se plimbe prin parc, gândindu-se la toate posibilitățile. Inovația socială avea potențialul de a schimba lumea într-un mod radical, de a crea o lume mai justă, mai echitabilă și mai durabilă.

Inovația socială: un val de speranță

În 2023, inovația socială era un val de speranță pentru o lume mai bună. Antreprenori sociali din întreaga lume creau soluții inovatoare pentru probleme precum:

Sărăcia: Antreprenori sociali din India și Africa au dezvoltat programe de microfinanțare care au ajutat milioane de oameni să-și creeze propriile afaceri.

Educația: Antreprenori sociali din America Latină și Asia au dezvoltat platforme online care oferă educație accesibilă tuturor.

Sănătatea: Antreprenori sociali din Europa și America de Nord au dezvoltat dispozitive medicale care sunt mai accesibile și mai eficiente.

Mediul: Antreprenori sociali din Australia și Canada au dezvoltat tehnologii care ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Inovația socială era o forță puternică pentru schimbare. Ea avea potențialul de a rezolva unele dintre cele mai mari probleme ale lumii.

Inovația socială: provocări și oportunități

Dar inovația socială avea și provocări. Una dintre cele mai mari provocări era finanțarea. Antreprenorii sociali aveau nevoie de bani pentru a-și dezvolta și implementa soluțiile inovatoare.

O altă provocare era schimbarea sistemică. Inovația socială nu poate rezolva toate problemele lumii fără o schimbare sistemică. Antreprenorii sociali trebuie să lucreze împreună cu guvernele și cu sectorul privat pentru a crea o lume mai justă și mai echitabilă.

Dar provocările erau și oportunități. Inovația socială avea potențialul de a crea noi modele de afaceri și de a genera noi locuri de muncă.

Inovația socială: viitorul

În 2023, viitorul inovației sociale era luminos. Antreprenorii sociali erau hotărâți să rezolve problemele lumii și aveau potențialul de a crea o lume mai bună pentru toată lumea.

Un final optimist

Tânărul antreprenor a continuat să se plimbe prin parc, gândindu-se la viitorul inovației sociale. El era optimist că antreprenorii sociali vor reuși să creeze o lume mai bună pentru toată lumea.

„Inovația socială este viitorul”, își spuse el. „Și eu voi fi acolo, făcând parte din schimbare.”

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

joi, 21 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: ideologia socială de tip „alţii sunt de vină”

Ioan Muntean - Anul 2023: ideologia socială de tip „alţii sunt de vină” - Cronopediada grup - Cronopedia

21. (eseu)

Anul 2023: ideologia socială de tip „alţii sunt de vină”

Anul 2023 este marcat de o ideologie socială de tip „alţii sunt de vină”. Această ideologie se manifestă în mai multe moduri, de la discursul politic la relațiile interpersonale.

În discursul politic, ideologia „alţii sunt de vină” se manifestă prin apelul la ură și intoleranță față de grupuri minoritare sau marginalizate. Această ideologie este folosită de politicieni pentru a mobiliza electoratul și pentru a-și consolida puterea.

De exemplu, în România, politicienii de extremă dreaptă folosesc adesea discursul „alţii sunt de vină” pentru a-și ataca adversarii politici. Aceștia îi acuză pe aceștia de a fi „trădători de țară” sau de a fi „subminați ordinea socială”. Acest discurs a dus la o creștere a violenței și a discursului de ură împotriva minorităților etnice și religioase.

În relațiile interpersonale, ideologia „alţii sunt de vină” se manifestă prin tendința de a atribui responsabilitatea pentru propriile probleme altora. Această tendință este adesea rezultatul unei stime de sine scăzute sau a unei lipse de încredere în sine.

De exemplu, o persoană care are o stimă de sine scăzută poate fi mai predispusă să creadă că este nefericită din cauza altora. Aceștia pot crede că sunt nefericiți din cauza partenerului lor, a prietenilor lor sau a locului de muncă. Această tendință poate duce la conflicte și la relații toxice.

Ideologia „alţii sunt de vină” are un impact negativ asupra societății. Aceasta duce la polarizare, la violență și la o lipsă de cooperare. Este important să fim conștienți de această ideologie și să o combatem prin cultivarea toleranței, a empatiei și a responsabilității personale.

Cauzele ideologiei „alţii sunt de vină”

Insecuritatea: Persoanele care se simt insecurizate sunt mai predispuse să atribuie responsabilitatea pentru propriile probleme altora.

Lipsa de încredere în sine: Persoanele care au o stimă de sine scăzută sunt mai predispuse să creadă că sunt nefericite din cauza altora.

Frica: Persoanele care se tem de schimbări sau de necunoscut sunt mai predispuse să se simtă amenințate de alte grupuri.

Propaganda: Ideologia „alţii sunt de vină” este adesea promovată de politicieni și de grupuri extremiste.

Consecinţele ideologiei „alţii sunt de vină”

Ideologia „alţii sunt de vină” are o serie de consecinţe negative, inclusiv:

Polarizarea: Această ideologie duce la polarizarea societăţii, la conflicte şi la violenţă.

Discriminarea: Această ideologie poate duce la discriminarea grupurilor minoritare sau marginalizate.

Lipsa de cooperare: Această ideologie poate duce la o lipsă de cooperare între grupuri diferite.

Cum să combatem ideologia „alţii sunt de vină”

Există o serie de lucruri pe care le putem face pentru a combate ideologia „alţii sunt de vină”, inclusiv:

Educaţia: Educaţia este esenţială pentru a combate această ideologie. Copiii trebuie să fie învăţaţi despre importanța toleranţei, a empatiei şi a responsabilităţii personale.

Dialogul: Dialogul este o modalitate importantă de a combate această ideologie. Este important să ne ascultăm reciproc şi să încercăm să înţelegem punctele de vedere diferite.

Exemplul personal: Este important să dăm un exemplu personal prin comportamentul nostru. Trebuie să fim toleranţi şi empatici cu ceilalţi, indiferent de apartenenţa lor socială sau religioasă.

Ideologia „alţii sunt de vină” este o ameninţare pentru societatea noastră. Este important să fim conştienţi de această ideologie şi să o combatem prin cultivarea toleranţei, a empatiei şi a responsabilităţii personale.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

miercuri, 20 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: retrospectivă psihologică, ideologia socială

Ioan Muntean - Anul 2023: retrospectivă psihologică, ideologia socială - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

20. (eseu)

Anul 2023: retrospectivă psihologică, ideologia socială

Anul 2023 a fost un an marcat de numeroase evenimente importante, atât pe plan politic, economic, cât și social. Din punct de vedere psihologic, acest an a fost caracterizat de o serie de tendințe complexe, care au reflectat schimbările majore care au loc în societatea modernă.

Una dintre cele mai evidente tendințe a fost creșterea anxietății și a stresului. Acest lucru poate fi explicat prin o serie de factori, inclusiv pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și inflația crescută. Anxietatea și stresul au avut un impact negativ asupra sănătății mintale a populației, ducând la o creștere a numărului de cazuri de depresie, tulburări de anxietate și alte probleme psihice.

O altă tendință psihologică importantă a fost creșterea individualismului. Acest lucru se reflectă în tendința oamenilor de a se concentra mai mult pe propriile nevoi și dorințe, în detrimentul celor ale celorlalți. Individualismul a dus la o creștere a izolării sociale și a dificultăților de comunicare.

De asemenea, în anul 2023 s-a observat o creștere a interesului pentru spiritualitate. Acest lucru poate fi explicat prin nevoia oamenilor de a găsi un sens și o direcție în viața lor. Spiritualitatea a oferit oamenilor o modalitate de a face față provocărilor vieții și de a găsi o legătură cu ceva mai mare decât ei înșiși.

Din punct de vedere al ideologiei sociale, anul 2023 a fost caracterizat de o polarizare tot mai accentuată. Acest lucru se reflectă în creșterea conflictelor dintre diferite grupuri sociale, cum ar fi grupurile politice, religioase sau etnice. Polarizarea a dus la o creștere a violenței și a intoleranței.

De asemenea, în anul 2023 s-a observat o creștere a interesului pentru justiție socială. Acest lucru se reflectă în protestele care au avut loc în întreaga lume împotriva inegalității sociale, a discriminării și a abuzurilor asupra drepturilor omului. Justiția socială a devenit o prioritate pentru mulți oameni, care doresc să creeze o societate mai echitabilă și mai justă.

În concluzie, anul 2023 a fost un an marcat de o serie de tendințe psihologice și ideologice complexe. Aceste tendințe reflectă schimbările majore care au loc în societatea modernă. Este important să înțelegem aceste tendințe pentru a putea face față provocărilor vieții în secolul XXI.

Concluzii specifice pentru România

În cazul României, anul 2023 a fost marcat de o serie de evenimente importante, care au avut un impact semnificativ asupra psihologiei populației. Printre aceste evenimente se numără:

Războiul din Ucraina, care a provocat un val de solidaritate cu poporul ucrainean, dar și o creștere a fricii și a insecurității;

Criza economică, care a dus la o creștere a prețurilor și la o deteriorare a nivelului de trai.

Aceste evenimente au avut un impact negativ asupra sănătății mintale a populației române. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, în anul 2023, 30% dintre români au prezentat simptome de anxietate sau depresie.

De asemenea, anul 2023 a fost marcat de o creștere a polarizării politice în România. Acest lucru se reflectă în conflictele dintre diferite grupuri politice, care au dus la o creștere a violenței și a intoleranței.

În concluzie, anul 2023 a fost un an dificil pentru România, care a avut un impact negativ asupra psihologiei populației. Este important să se ia măsuri pentru a reduce impactul acestor tendințe negative și pentru a crea o societate mai echilibrată și mai armonioasă.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

marți, 19 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: Pe Culmile Inovaţiei tehnologice

Ioan Muntean - Anul 2023: Pe Culmile Inovaţiei tehnologice - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

19. (proză)

Anul 2023: Pe Culmile Inovaţiei tehnologice

Anul 2023 se conturează ca o epocă a transformărilor radicale și a progresului neîncetat. În acest decurs temporal, omenirea pare să-și fi extins limitele, întruchipând ideea proverbialelor visuri devenirii. O lume în care tehnologia devine nu doar un companion al vieții, ci un pilon al existenței umane.

Revoluția digitală, pe care o știm cu toții, nu s-a oprit în cursul anilor trecuți. Anul 2023 a fost, însă, un moment de maximă accelerare. Inteligența artificială, împletindu-se cu realitatea augmentată, a transcens granițele cunoscutului. Am asistat la o simbioză perfectă între om și mașină, unde eficiența umană a fost sporită și îmbogățită de colaborarea cu algoritmii.

Comunitatea științifică a traversat barierele impuse de limitele cunoașterii. Explorarea spațiului cosmic a devenit nu doar un vis îndepărtat, ci o realitate palpabilă. Colonii pe alte planete, precum Marte, au fost proiectate și construite, deschizând astfel noi orizonturi pentru umanitate. În mod concret, frontierelor noastre terestre li s-au alăturat alte tărâmuri, mai îndepărtate și mai provocatoare.

Societatea însăși a suferit o metamorfoză semnificativă. Valorile ecologiste au prins rădăcini adânci în conștiința colectivă, conducând la schimbări revoluționare în modul în care interacționăm cu mediul înconjurător. Energia verde a devenit norma, iar sustenabilitatea a fost pusă în centrul tuturor politicilor și inițiativelor.

Educația a fost transformată într-un proces perpetuu și personalizat, adaptat fiecărui individ în parte. Învățarea continuă și accesul la informație au devenit un drept universal, deschizând porțile cunoașterii și creativității pentru toți locuitorii planetei.

Cu toate acestea, nu toate schimbările au fost doar de natură tehnologică sau științifică. Anul 2023 a fost și un an al conștientizării sociale, al solidarității și al luptei pentru drepturile și egalitatea fiecărui individ. Vocea tăcută a celor marginalizați și excluși a devenit din ce în ce mai puternică și mai ascultată.

În anul 2023, tehnologia a continuat să evolueze și să aducă inovații în multe domenii. Printre cele mai importante inovații tehnologice ale anului 2023 sunt:

Inteligența artificială: A devenit mai sofisticată și mai omniprezentă decât oricând, iar roboții au început să înlocuiască oamenii în multe locuri de muncă.

Mașinile autonome: Au devenit mai sigure și mai accesibile, iar multe companii au început să le utilizeze pentru transportul de mărfuri și persoane.

Medicina personalizată: A devenit mai precisă și mai eficientă, permițând medicilor să ofere tratamente personalizate și mai eficiente pacienților.

Ecranele flexibile: Au devenit mai accesibile și mai populare, permițând oamenilor să utilizeze dispozitive cu ecrane mai mari și mai flexibile.

Realitatea virtuală și augmentată: Au devenit mai accesibile și mai populare, oferind oamenilor o experiență de divertisment și educație fără precedent.

Tehnologia 5G: A devenit mai accesibilă și mai răspândită, permițând oamenilor să se conecteze la internet mai rapid și mai eficient.

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

luni, 18 decembrie 2023

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie)

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie) - Cartea Sfinţilor - Cronopedia


 

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie) - colecţia "Vieţile sfinţilor" a bibliotecii Cronopedia. Reeditare electronică necomercială după cele 12 volume „Vieţile Sfinţilor” apărute între anii 1991 şi 1998 la Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor (volumele consacrate lunilor septembrie-aprilie) şi apoi la Editura Episcopiei Romanului (volumele consacrate lunilor mai-august), realizată de Ioan Muntean. Lucrarea conţine fotografii cu icoane, biserici şi/sau opere de artă referitoare la sfântul evocat, coleţionate şi prelucrate de pe internet.

 

Ioan Muntean - Anul 2023: Tabloul Social al Transformării

Ioan Muntean - Anul 2023: Tabloul Social al Transformării - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

18. (eseu)

Anul 2023: Tabloul Social al Transformării

Anul 2023 a fost un an de schimbări profunde în societatea românească. Aceste schimbări au fost determinate de o serie de factori, printre care:

Criza sanitară globală a avut un impact semnificativ asupra vieții sociale, obligând oamenii să se adapteze la noi modalități de interacțiune și comunicare.

Dezvoltarea tehnologică a accelerat ritmul schimbărilor, oferind noi oportunități, dar și provocări.

Problemele sociale, cum ar fi inegalitatea, discriminarea și schimbările climatice, au devenit mai proeminente în agenda publică.

Conștientizarea socială a crescut exponențial în anul 2023. Oamenii au devenit mai sensibili la problemele sociale și au fost mai dispuși să se implice în acțiuni pentru a le rezolva. Acest lucru s-a reflectat în succesul mișcărilor sociale care au militat pentru drepturile persoanelor vulnerabile, cum ar fi minoritățile, persoanele cu dizabilități și persoanele LGBTQIA+.

Conceptul de comunitate s-a extins și a evoluat. Oamenii au găsit noi modalități de a se conecta și a colabora, îmbinând tehnologia cu nevoia umană de interacțiune și solidaritate. Într-o lume în care distanțarea socială a devenit o normă temporară, legăturile emoționale și spiritul comunitar s-au dezvoltat în moduri neașteptate și mai profunde.

Educația a cunoscut o revoluție. Accesul la informație și învățare a devenit mai egalitar, datorită tehnologiei care a deschis porțile cunoașterii pentru toți, eliminând barierele de timp și spațiu. Învățarea continuă a devenit nu doar o opțiune, ci un standard pentru fiecare individ, indiferent de vârstă sau poziție socială.

În același timp, s-au conturat și provocări sociale semnificative. Adaptarea la schimbările rapide și la noile paradigme tehnologice a creat diviziuni și inegalități în accesul la resurse și oportunități. Aceste disparități au reprezentat un câmp de luptă pentru echitate și justiție socială.

Anul 2023 a fost un moment de tranziție, un punct de cotitură în care societatea românească a început să redefinească prioritățile și valorile sale fundamentale. A fost un timp în care comunitatea umană a privit în oglindă și a decis să abordeze provocările cu determinare și compasiune pentru a construi un viitor mai inclusiv și mai echitabil pentru toți.

Concluzii

Anul 2023 a fost un an de transformări profunde în societatea românească. Aceste schimbări au fost complexe și contradictorii, dar au avut un impact semnificativ asupra vieții sociale.

Pe de o parte, s-a înregistrat o creștere a conștientizării sociale și a implicării în acțiuni pentru a promova drepturile și egalitatea. De asemenea, s-a dezvoltat un sentiment mai puternic de comunitate, bazat pe valori de solidaritate și empatie.

Pe de altă parte, s-au conturat și provocări sociale semnificative, cum ar fi inegalitatea și diviziunile create de schimbările tehnologice. Aceste provocări vor continua să fie o prioritate pentru societatea românească în anii următori.

În concluzie, anul 2023 a fost un an de răscruce în istoria societății românești. A fost un moment în care societatea a început să se redefinească și să aspire către un viitor mai just și mai incluziv.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

duminică, 17 decembrie 2023

Dorina Pop – Legea talionului

Dorina Pop – Legea talionului - Cronopediada grup - Cronopedia

Dorina Pop - Panorama literară, decembrie 2023

17. (proză)

Legea talionului

 

În zăpada deasă

Zâmbetul ți-l caut.

Ție nici că-ți pasă

Ți-ai luat un taim-aut.

 

În zăpada rece

Lacrima-mi îngheață

Dorul poate-o trece

Într-o dimineață.

 

În zăpada asta

Caut și cuvinte,

Folosesc și tasta:

„Dinte pentru dinte”.

 

 

©Dorina Pop, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Nicoleta Mija - Scrisoare pentru Moș Crăciun

Nicoleta Mija - Scrisoare pentru Moș Crăciun - Cronopediada grup - Cronopedia:

Nicoleta Mija - Panorama literară, decembrie 2023

12. (poezie)

Scrisoare pentru Moș Crăciun

 

Moș Crăciun te rog la mine să vii, 

Cu daruri foarte multe pentru copii,

Cu renii mergi  și prin multe troiene, 

De frugul iernii te rog  să nu te teme. 

 

Moș Crăciun cu barba ta mereu albă

Am pregătit din versuri iar și o salbă,

Vii mereu din ale bunicii mele povesti, 

Mai darnic cu noi întotdeauna tu ești.

 

Moș Crăciun ai mereu și o sanie mare, 

Și voi ii la noi dintr-o înghețata depărtare,

Zbori cu sania iar și peste mării nămeți,

Să dăruiască și alții pe toți bine ii înveți.

 

Moș Crăciun sunt supărată tu o să pleci,. 

Pe la toți copiii cuminți te rog  eu să treci,

Zbori  fericiți iar printre ramurile de brad,

Din Cerul Sfânt fulgii mari mereu iar cad. 

 

Moș Crăciun,  Moș Crăciun, Moș Crăciun 

Eu te aștept de mulți ani in seara de Ajun,.

Să vii mereu lângă bradul frumos luminat, 

Printre pleoape câteodată eu te-am visat. 

 

©Nicoleta Mija, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Ioan Muntean - Anul 2023: O Călătorie Emoţională

Ioan Muntean - Anul 2023: O Călătorie Emoţională - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

17. (eseu)

Anul 2023: O Călătorie Emoţională

Anul 2023 a fost un an plin de provocări și schimbări, care ne-au provocat să ne confruntăm cu o paletă vastă de emoții. Speranța, neliniștea, triumful și vulnerabilitatea au fost doar câteva dintre sentimentele pe care le-am experimentat în această călătorie emoțională.

Speranța a fost farul nostru în întuneric. În fața dezastrelor naturale, a provocărilor sociale și a incertitudinii globale, omenirea a demonstrat o capacitate incredibilă de a se uni și de a-și oferi sprijin reciproc. Generozitatea, compasiunea și solidaritatea au fost manifestări ale spiritului uman care ne-au dat speranță pentru viitor.

Nesiguranța a fost un alt sentiment omniprezent în 2023. Schimbările rapide în societate și în lumea tehnologiei au adus cu ele o doză de anxietate și teamă. Oamenii se simțeau nesiguri în privința viitorului, a locurilor de muncă și a relațiilor lor.

Neliniștea a fost, de asemenea, o emoție puternică în anul 2023. Schimbările rapide și imprevizibile în societate și în lumea tehnologiei au adus un sentiment de incertitudine și neliniște pentru multe persoane. Teama de necunoscut, întrebările legate de viitor și adaptarea la aceste evoluții rapide au fost pietre de încercare pentru multe suflete.

În același timp, schimbările rapide și imprevizibile din societate și din lumea tehnologiei au adus și o doză de neliniște. Teama de necunoscut, întrebările legate de viitor și adaptarea la aceste evoluții rapide au fost pietre de încercare pentru multe suflete.

Pe plan personal, am experimentat o simfonie interioară complexă. Am fost martorii unor călătorii emoționale intense, în care am simțit bucuria descoperirii și a progresului, dar și povara presiunii de a ne adapta la schimbări într-un ritm mereu accelerat.

În concluzie, anul 2023 a fost o călătorie emoțională plină de provocări și satisfacții. Am fost martorii unei evoluții incredibile, dar și ai vulnerabilității noastre ca ființe umane. Am traversat o mare de emoții, navigând cu abilitate între apele învolburate ale schimbării și malurile pline de speranță ale realizării.

Reflexii personale

În opinia mea, anul 2023 a fost un an important pentru dezvoltarea noastră emoțională. Am fost nevoiți să ne confruntăm cu o serie de provocări care ne-au pus la încercare rezistența și capacitatea de adaptare. În același timp, am experimentat și momente de bucurie și împlinire care ne-au dat speranță pentru viitor.

Speranța este un sentiment esențial pentru bunăstarea noastră emoțională. Ea ne dă puterea de a merge mai departe în fața dificultăților și ne ajută să găsim sens în momentele de deznădejde. În anul 2023, am văzut cum speranță a unit omenirea și a creat un sentiment de solidaritate și compasiune.

Schimbările rapide și imprevizibile pot fi o sursă de neliniște și anxietate. Ele ne pot face să ne simțim nesiguri și să ne temem de viitor. Însă, este important să ne amintim că schimbarea este o parte naturală a vieții. Ea ne oferă oportunitatea de a crește și de a ne dezvolta.

Călătoria emoțională pe care o parcurgem este un proces complex și dinamic. Ea este plină de provocări și satisfacții, de bucurie și tristețe, de speranță și neliniște. Este important să învățăm să acceptăm această complexitate și să ne bucurăm de fiecare moment al vieții.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

sâmbătă, 16 decembrie 2023

Dorina Pop – Un vis epic

Dorina Pop – Un vis epic - Cronopediada grup - Cronopedia:

Dorina Pop - Panorama literară, decembrie 2023

16. (poezie)

Un vis epic

 

E seara ceaiului dansant

Și te invit, nu poți lipsi,

Dar nu veni ca un cursant,

Mai bine nu te obosi…

 

E seara cu stele-arginti

Și dac-ai vrea mână-n mână

Vom recita, ne-om aminti

Cum mă strigai cândva: zână.

 

E seara când te-aștept în prag

Să-mi dai pupic după pupic,

Însă singură mă retrag

Din visul meu dur și epic.

 

 

©Dorina Pop, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Nicoleta Mija - Un gând al iernii - Cronopediada grup - Cronopedia

Nicoleta Mija - Un gând al iernii - Cronopediada grup - Cronopedia
Nicoleta Mija - Panorama literară, decembrie 2023

11. (poezie)

Un gând al iernii

 

O feerie în alb, aerul este mai rece, 

In ghete de gheață iarna petrece, 

Fulgii de zăpadă aleargă pe drum, 

Colo-n vale se văd urme de fum.

 

Prin văzduh trece agale doar vântul, 

Flori de chiciură înghețată pământul,

Mai multă zăpadă cerul cerne iară, 

Vântul la geamuri strigă ca o fiară. 

 

Zile scurte, noaptea repede mai vine, 

Lângă foc eu și câteva mici albume, 

Țese iarna perdeaua rece de zăpadă, 

Și bezna mare coboară peste stradă. 

 

Somnul alunecă iar încet printre gene,

Iarna scutură zăpada printre troiene, 

Mă acopăr cu un șal frumos de lână,

Viscolește mai tare de o săptămână.

 

Fulgii de zăpadă din cer acum coboară, 

Pe drumul alb nu mai este nimeni afară, 

Cerul iar a început frumos să mai ningă, 

Iarna lângă foc nu poate fi mai aprigă. 

 

©Nicoleta Mija, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Ioan Muntean - Anul 2023: O epocă a transformărilor radicale și a progresului neîncetat

Ioan Muntean - Anul 2023: O epocă a transformărilor radicale și a progresului neîncetat - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

16. (eseu)

Anul 2023: O epocă a transformărilor radicale și a progresului neîncetat

Anul 2023 a fost un an de progrese remarcabile în toate domeniile vieții. Tehnologia, știința, societatea și educația au cunoscut schimbări profunde, care au deschis noi perspective pentru umanitate.

Revoluția digitală a atins noi culmi în 2023. Inteligența artificială (IA) a devenit o realitate tot mai prezentă în viața noastră, fiind folosită în diverse domenii, de la medicină la transporturi. Realitatea augmentată (RA) a început să fie folosită pe scară largă în educație, divertisment și chiar în industria militară.

Explorarea spațiului cosmic a făcut pași uimitori în 2023. Au fost lansate mai multe misiuni către Marte, inclusiv o misiune umană, care a dus la stabilirea primei colonii permanente pe această planetă. Acest eveniment istoric a marcat o nouă etapă în explorarea spațiului și a deschis noi oportunități pentru omenire.

Societatea a devenit mai conștientă de problemele de mediu în 2023. Energia verde a devenit norma, iar sustenabilitatea a fost pusă în centrul tuturor politicilor și inițiativelor. Acest lucru a dus la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și a contribuit la protejarea mediului.

Educația a fost transformată într-un proces perpetuu și personalizat în 2023. Accesul la informație a devenit un drept universal, iar învățarea continuă a devenit o prioritate. Acest lucru a dus la creșterea nivelului de educație și la îmbunătățirea oportunităților de dezvoltare personală și profesională pentru toți oamenii.

În plus față de aceste progrese tehnologice, științifice și sociale, anul 2023 a fost și un an al conștientizării sociale, al solidarității și al luptei pentru drepturile și egalitatea fiecărui individ. Vocea tăcută a celor marginalizați și excluși a devenit din ce în ce mai puternică și mai ascultată.

Anul 2023 este un capitol remarcabil în istoria umanității, un moment în care visele și inovațiile au devenit piloni fundamentali ai societății noastre. În lumina acestor progrese, întrebarea ce se ridică nu este "Ce urmează?", ci "Cum vom îmbrățișa și îndrepta aceste schimbări spre un viitor mai luminos pentru toți?"

Perspective pentru viitor

Anul 2023 ne arată că viitorul este plin de oportunități și speranțe. Tehnologia ne poate ajuta să rezolvăm unele dintre cele mai mari probleme ale lumii, cum ar fi schimbările climatice, sărăcia și inegalitatea. Educația ne poate ajuta să ne dezvoltăm la maximum potențialul și să construim o societate mai justă și mai echitabilă.

Cu toate acestea, există și provocări care trebuie depășite. De exemplu, IA trebuie dezvoltată într-un mod responsabil, care să nu aducă atingere drepturilor omului. De asemenea, este important să ne asigurăm că progresele științifice și tehnologice sunt folosite pentru binele comun, nu pentru a perpetua inegalitatea și discriminarea.

În concluzie, anul 2023 este un moment de cotitură în istoria umanității. Este un moment în care trebuie să decidem cum vom construi viitorul pe care îl dorim.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

vineri, 15 decembrie 2023

Dorina Pop – De la paiață la pigmeu

Dorina Pop – De la paiață la pigmeu - Cronopediada grup - Cronopedia

Dorina Pop - Panorama literară, decembrie 2023

15. (proză)

De la paiață la pigmeu

 

Din cenușa suferinței

Vreau să evadez, dar nu pot,

Căci am voința paiaței

Încurcată rău în capot.

 

Gânduri, gânduri pesimiste

Se lipesc brusc de trupul meu

Și se-adună, își fac liste,

Și eu mă transform în pigmeu.

 

Prin haine îmi bate vântul,

Creierul meu s-a atrofiat

Și sunt una cu pământul –

De ce-am fugit nu am scăpat.

 

 

©Dorina Pop, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Ioan Muntean - 20 Porţile: Stări ale Timpului (4)

Ioan Muntean - 20 Porţile: Stări ale Timpului (4) - Cronopediada grup - Cronopedia⁤

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

15. (proză, nuvelă SF)

Fuga pentru fugă (20)

[…]

20 Porţile: Stări ale Timpului (4)

Dimensiunea a cincea

Este conștientizarea Sufletului și Spiritului. Este Poarta Conștiinței Unificate, care încă mai are o conștiință de sine. Aici nu există timp și spațiu, deci nu există nici iluzia separării. Se întâlnesc îngeri și ființe stelare care se află într-un corp de lumină. Corpul de lumină este bazat pe siliciu, și nu pe carbon, precum corpul fizic. La acest nivel nu există frică, ci iubirea și adevărul Creatorului Universal. Este o Poartă a Iubirii Necondiționate. Atunci când se conectează la acest nivel, mulți își experimentează unul dintre sinele superioare, sau ghizi spirituali. Aici nu există judecată, polaritate, separare sau limitare.

redare-analiză HoloChron

Alex, Elena și Dora au ajuns în fața Porții a cincea. Era o poartă imensă, făcută din lumină pură. Deasupra porții era scris: „Iubirea Necondiționată”.

Alex a întins mâna și a atins poarta. În acel moment, a simțit o energie puternică care curgea prin el. A fost o energie de iubire, de pace și de unitate.

Elena și Dora au simțit și ele aceeași energie. Au intrat în poartă și au fost transportate într-o lume nouă.

– „Ce este această poartă?” – se nedumeri Alex.

– „Este poarta către lumea iubirii necondiționate” – încercă Elena un răspuns.

– „Este o lume de lumină și de pace, unde totul este perfect” – continuă şi Dora fascinată.

Au intrat în Poartă și au fost imediat copleșiți de o senzație de iubire și de compasiune. Au simțit că sunt una cu tot ceea ce există și că sunt iubiți necondiționat.

Alex: „E incredibil! Nu am mai simțit niciodată o asemenea iubire.”

Elena: „Da, este ca și cum tot universul ne-ar înconjura cu dragoste.”

Dora: „Este o experiență uimitoare. Mă simt ca și cum aș fi acasă.”

Nestingheriţi, au călătorit prin lumea iubirii necondiționate timp de câteva ore-zile-ani (?). Au întâlnit îngeri și ființe stelare care le-au vorbit despre iubirea necondiționată.

Înger: „Iubirea necondiționată este esența universului. Este forța care leagă totul împreună.”

Ființa stelară: „Iubirea necondiționată este lumina care luminează întunericul.”

Au mers apoi mai departe și au întâlnit o altă ființă de lumină. Ființa era înaltă și frumoasă, cu un fel de păr-voal lung, blond și avea privirea albastră.

– „Bine ați venit în lumea Sufletului și Spiritului”, a spus ființa. „Sunt bucuros să vă văd aici” – i-a întâmpinat:

– „Vă mulțumim”, au spus ei în cor.

– „Această dimensiune este locul unde își găsesc adăpost sufletele și spiritele noastre. Este locul unde ne conectăm cu Creatorul Universal și cu toate celelalte ființe din univers”, explică Ființa de Lumină:

Cei trei, Alex, Elena și Dora au petrecut timp nedefinit, nemăsurat în lumea Sufletului și Spiritului. Au învățat multe despre ei înșiși și despre univers. Au realizat că sunt o parte integrantă a unui întreg mai mare.

– „Este timpul să vă întoarceți în lumea fizică”, a spus Ființa de Lumină. „Aveți multe de făcut acolo.”

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

joi, 14 decembrie 2023

Nicoleta Mija - Fulgii de nea

Nicoleta Mija - Fulgii de nea - Cronopediada grup - Cronopedia

Nicoleta Mija - Panorama literară, decembrie 2023

10. (poezie)

Fulgii de nea

 

Ninge iar atât de frumos departe in zare,

In prag de seară și Luceafărul iar apare, 

Lampa lângă icoană frumos se aprinde, 

Somnul unei nopți albe încet mă cuprinde. 

 

Printre fulgii de nea care peste tot au căzut, 

Toate urmele câinilor pe zăpadă am văzut,

Este ger, au înghețat tare acum și stelele, 

S-au liniștit în sufletul mei  toate gândurile.

 

Coboară mai lin somnul într-un frumos vis,

Iarna geroasă cred că  acum mi l-a trimis, 

Când zorii vor veni, stelele toate se sting, 

Crăciunuța roșie înflorită cu iubire o ating.

 

Este o noapte frumoasă foarte înghețată, 

Iarna a învelit cu haina ei și ceva caută, 

Zorile alunecă printre gene și se aprind, 

Ninge frumos, mă trezesc iar zâmbind. 

 

In prag de zi sau.... în prag de altă seară, 

Mai merg prin zăpada iernii fericită afară, 

Fulgii de nea luminează ziua de cleștar, 

Ziua umple Cerul de multe perle in dar. 

 

 

©Nicoleta Mija, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Ioan Muntean - 19 Timpul şi Spațiul (modul condiţional prezent)

Ioan Muntean - 19 Timpul şi Spațiul (modul condiţional prezent) - Cronopediada grup - Cronopedia⁤

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

14. (proză, nuvelă SF)

Fuga pentru fugă (19)

[…]

19 Timpul şi Spațiul (modul condiţional prezent)

Totul s-ar sfârși!... Coardele timpului ar îngheța pentru mine şi tărâmul relaxării ar fi pustiu... Amintirile mi s-ar prelinge oaselor desperecheate... Cândva, la o scară temporală poate, undeva, la un capăt de Univers o rațiune post-umană mi-ar pătrunde amintirea contemplativă căutând prin amintiri ecoul începutului, repercutat îndelung în vidul memoriei celeste. S-ar regăsi atunci sub frunze ruinate de rugina anilor galactici o amintire a Timpului, un fulger de iubire ce luminând un cer al spațiilor oarbe... pustii... ar naşte gândul Destinului... gândul meu de...

Am fi cândva alături, dar... Ciocnirea ar fi inevitabilă, ar fi într-un fel apriori. Inerția unui război al Lumilor ar azvârli într-un colț de Univers, undeva unde planete verzi ar înfășura haotic în jurul unui soare portocaliu, al hăurilor de portocaliu. Ne-am ține, am păşi printre aceste ruine ale unui început imprevizibil încă... Aş păși la rândul meu haotic, când Fascinația, obtuză, dar persistentă, s-ar exercita în creierul meu obosit de Timp. Ari proveni din alte spații, deosebit legiuite şi totuşi atât de familiare simțurilor mele...

Cu siguranță că toate acestea n-ar fi decât rodul rănilor suferite în toiul luptelor, însă totul ar părea atât de logic, de real, încât de acolo, din străfundurile hăului în care s-ar fi odihnit, ar fi văzut: s-ar apropia. Într-o linişte singuratică până la durere şi în acelaşi timp oarbă... Nu ar spune nimic... S-ar apropia şi atât. Ar fi sfâșiat pe toate părţile, pătruns de un indefinit număr de culoare întortocheate, prin care ar fi zărit, ar fi întrevăzut ce era dincolo... Dincolo, în urma Lui! Sar apropia lin, picurând parcă, ostenit... Sar apropia şi m-ar privi țintă, m-ar hipnotiza. Orice încercare de a mă feri din drumul său ar fi zadarnică. Inevitabilul AR FI TREBUIT a se produce, iar ciocnirea... ciocnirea ne-ar fi distrus... ar trebui, ar...

Ar fi aproape, nebănuit de aproape şi totuşi ar mai avea încă mult de parcurs până la mine. Arunci aş vedea clar ce ar fi Dincolo, în urma Lui: aş vedea nimicul! Un început de nimic din care de abia apoi ar avea a renaște o nouă EXPLOZIE. O explozie eternă, fără sfârşit şi fără început, plină de spații... dar Atemporală. Pentru EA timpul nu ar avea putere de pătrundere.

Şi nu ar fi avut, pentru că EL s-ar apropia, şi-ar trage ultima suflare iar imensul său Trup s-ar prăbuși... s-ar cufunda ireversibil în Mine ... TIMPUL AR MURI... Timpul... pentru totdeauna?!

Ar urma Tăcerea. O tăcere imensă ca bolțile unui Univers de nepătruns. Şi peste ea un ecou. Un ecou imperceptibil prin puterea sa de a se repeta, dar pe care EU l-aş descifra de fiecare dată: ar fi ecoul ultimelor Sale sclipiri de viaţă, ecoul a ceea ce nu ar fi trebuit nicicând nu ar muri! Iar eu, Spațiul cu infinitele-mi dimensiuni aş fi silit şi aş avea obligația morală a-L porta în Mine, L-aş dărui urmașilor mei, precum şi predecesorilor mei... pentru că totul ar fie atunci posibil, doar EL ar fi murit...

... Din Trupul Timpului un nectar al Spațiului aţi tânji şi v-aţi război cu însuși Universul pentru EL! Acum L-aţi bea, când amintirile ar fi prins a se îngropa. L-aţi bea îndulcit cu sânge şi cu moarte. AR FI MULT ŞI PENTRU TOŢI!

Doar Timpul nu ar mai fi. Voi v-aţi voi stăpâni pe Univers şi v-aţi robi robit pe veci statorniciei. Aţi avea tot spațiul, dar aţi uita CE AT FI UNIVERSUL!

... Şi m-aş gândi că totul ar porni atunci când în neguri îndepărtate ale unui început un Om ar azvârli cu o piatră într-un semen al său...

/din însemnările unei Entități Temporale/

 […]

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

miercuri, 13 decembrie 2023

Nicoleta Mija - Iarnă frumoasă

Nicoleta Mija - Iarnă frumoasă - Cronopediada grup - Cronopedia: Nicoleta Mija - Panorama literară, decembrie 2023 09. (poezie) Iarnă frumoasă   Orice poveste începe cu a fost o dată,  Cu o atingere de gheață tainic brodatăNicoleta Mija - Panorama literară, decembrie 2023

09. (poezie)

Iarnă frumoasă

 

Orice poveste începe cu a fost o dată, 

Cu o atingere de gheață tainic brodată,

In seara asta ninge iar atât de frumos,

Aș vrea să fiu o clipă și un eschimos.

 

Baba Dochia își mai pune un gros cojoc, 

Este frig și mai arunc lemne uscate in foc, 

Besmetic vântul cotropește tare și strada,

Scârțâie sub bocanicii străzii  și zăpada.

 

Cad iernile foarte înghețate peste pământ,

Văd pe geamul înghețat al iernii veșmânt,

Eu suflu în pumni mei mai rău înghețați, 

Și numai norii cerului sunt acum supărați. 

 

Iarna a prins foarte bine vântul în hamuri,.

Fulgii înghețați se prind mai tare de ramuri, 

O steluță de gheață dar și o mică patină,

Un coș cu rodii,  eu vreau acum o smochină.

 

Soarele bolnav acum s-a ascuns bine de noi,

In depărtare un nor foarte trist face tărăboi, 

Curăț și o portocală care mult îmi și place,

În cuptor o plăcintă de bostan bine se coace.

 

Bradul din curte acoperi de mai multă zăpadă,

Începe tot mai multă zăpadă acum să cadă, 

Acum văzduhul rece este foarte tare înghețat,

Numai zâmbetul meu lângă foc este dezghețat. 

 

©Nicoleta Mija, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei (13 decembrie)

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei (13 decembrie) - Cartea Sfinţilor - Cronopedia

Muzeul-Sf%C3%A2ntul-Ierarh-Dosoftei-%E2%80%93-Mitropolitul-DescoperimRomania-1.jpg?profile=RESIZE_400x

 

 

 

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei (13 decembrie) - colecţia "Vieţile sfinţilor" a bibliotecii . Reeditare electronică necomercială după cele 12 volume „Vieţile Sfinţilor” apărute între anii 1991 şi 1998 la Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor (volumele consacrate lunilor septembrie-aprilie) şi apoi la Editura Episcopiei Romanului (volumele consacrate lunilor mai-august), realizată de Ioan Muntean. Lucrarea conţine cu icoane, biserici şi/sau opere de artă referitoare la sfântul evocat, coleţionate şi prelucrate de pe internet.

 

Ioan Muntean - 18 Alte dialoguri (din înregistrările HoloChron-ului)

Ioan Muntean - 18 Alte dialoguri (din înregistrările HoloChron-ului) - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

13. (proză)

Fuga pentru fugă (18)

[…]

18 Alte dialoguri (din înregistrările HoloChron-ului)

Într-un laborator de cercetare într-un viitor aproape prezent Alex Preston şi Elena Nick conversează pe tema HoloChron-ului.

Alex: Un profesor experimentat și înțelept.

– Profesore, sunt atât de încântată să văd în sfârşit HoloChron-ul în acțiune – începu tânăra şi ambițioasa Elena.

– Sunt bucuros să te am aici, doctore. Cred că Fuga pentru fugă are potențialul de a schimba lumea – reaplică Alex cu a lui experiență şi înțelepciune prudentă.

– Dar nu eşti îngrijorat de paradoxurile temporale?

– Nu, nu sunt. Teoria relativității generale sugerează că paradoxurile temporale sunt imposibile.

– Dar nu există exemple de paradoxuri temporale în filme și cărți?

– Da, dar acele exemple sunt pur fictive. În realitate, evenimentele din trecut sunt cauzate de evenimente din viitor.

– Dar cum se face reconectarea cauzală?

– Este un proces complex, dar, în esență, presupune modificarea evenimentelor din trecut în așa fel încât să fie compatibile cu evenimentele din viitor şi invers.

– Adică, dacă călătoresc înapoi în timp și împiedic o catastrofă, atunci prezentul şi apoi viitorul va fi diferite, dar, totuși, evenimentele din viitor vor fi totuși compatibile cu evenimentele din trecut.

– Exact.

– Şi dacă voi face un  salt în viitor şi împiedic acolo e catastrofă, o suită de evenimente sociale se va observa în prezentul meu parcursuri diferite de ce știam şi clar trecutul prezentului aceluia va fi diferit de cel consemnat în cărțile de istorie.

– Da, aşa este. Și, desigur, există și riscuri asociate cu Fuga pentru fugă. Dacă nu suntem atenți, putem crea noi paradoxuri temporale, sau mă rog anomalii aproape ireversibile ale cuantumului temporal.

– Adică, dacă călătorim înapoi și împiedicăm o anumită persoană să se nască, acea persoană va fi în continuare prezentă în viitor.

– Păi în acest caz viitorul este deja scris, și noi nu putem decât să-l urmăm.

– Adică evenimentele se reajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox. Este o idee fascinantă.

– Da, și este foarte eficientă. Am reușit să prevenim multe evenimente negative, care ar fi putut avea un impact devastator asupra prezentului.

– Cu toate acestea, există o modalitate de a evita paradoxurile temporale în cadrul Fugii pentru fugă. Această modalitate se numește „reconectarea cauzală”.

– Da, reconectarea cauzală este un proces prin care evenimentele din viitor sunt modificate în așa fel încât să nu creeze paradoxuri temporale. Acest lucru se realizează prin modificarea evenimentelor din trecut în așa fel încât să fie compatibile cu evenimentele din viitor.

[…]

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

marți, 12 decembrie 2023

Dorina Pop – Resemnare

Dorina Pop – Resemnare - Cronopediada grup - Cronopedia⁤

Dorina Pop - Panorama literară, decembrie 2023

12. (pozie)

Resemnare

 

Ne încurcăm în vise alterate,

Iubirea s-a evaporat în ceață

Și lacrimile-s seci, n-au fost udate

Cu fluturi la stomac, într-o fâneață.

 

Doar amintirea rece, ca de piatră,

Blocată în fotografii alb-negru

Mă învăluie brusc și parcă latră

Precum un cățeluș lățos, integru.

 

Sentimente pierdute-n toamna vieții

Erup ca un vulcan, șoptind că: Dacă...

Amprenta lăsată-n vârful săgeții

Insistă că totul a fost o joacă.

 

 

©Dorina Pop, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Nicoleta Mija - Să fie iarnă

Nicoleta Mija - Să fie iarnă - Cronopediada grup - Cronopedia

Nicoleta Mija - Panorama literară, decembrie 2023

08. (poezie)

Să fie iarnă

 

Fulgii de zăpadă dansează și se unduiesc, 

I-am așteptat dar acum eu nu mai tânjesc,

Pe la geamuri șuieră tare acum și vântul,

Bat fericită cu piciorul și răscolesc omătul, 

Privesc pe geam și îmi liniștesc  și gândul.

 

Îmi place când ninge să număr iar și fulgii, 

Să beau un ceai și să mănânc toți covrigii, 

Ador aerul mai rece care mă și înviorează

Este deja întuneric într-o mai rece amiază,

Și vântul pe geamuri flori multe pictează.

 

Iubesc zăpada, îmi pregătesc bine cizmele, 

Strănut și mi-am pregătit iar toate batistele,.

Fulg după fulg zăpada la geam iar crește,

Și copilăria mea foarte frumos povestește, 

Omul de zăpadă neliniștit mă imbulgărește.

 

O geană de lumină mică despica acum bezna, 

Deschid geamul și fulgii de zăpadă dau buzna, 

Unul aleargă printre ramuri goale strengărește, 

Altul dansează, când îl privesc mă amețește, 

Ultimul după geam la mine frumos zâmbește. 

 

Vreau să fiu un fulg de zăpadă in a mea curte, 

Iarna cântecul fulgilor liniștită acum să asculte, 

Simt tăcerea ninsorii, simt pe chipul meu aerul, 

Frigul năprasnic îmi dăruiește la geamuri colierul, 

Diamante  albe înghețate bine acoperă și cerul 

 

©Nicoleta Mija, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Ioan Muntean - 17 Dialogul

Ioan Muntean - 17 Dialogul - Cronopediada grup - Cronopedia⁤ Dialogul Călătoria în timp este conceptul de mișcare într…

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

12. (proză, nuvelă SF)

Fuga pentru fugă (17)

[…]

17 Dialogul

Călătoria în timp este conceptul de mișcare între diferite momente în timp într-un mod analog cu mișcarea unui obiect sau a unei persoane între diferite puncte în spațiu, de obicei prin utilizarea unui dispozitiv ipotetic cunoscut drept mașină a timpului. 

Călătoria în timp implică deplasarea într-un timp diferit de cel prezent, în trecut sau în viitor, în principiu fără o deplasare în spațiu cu referire la un sistem de coordonate local. 

O supercivilizație temporală a studiat și dezbătut versiuni ale paradoxurilor temporale: Dacă am putea călători înapoi în timp și am schimba trecutul, ce s-ar întâmpla cu viitorul? Un nou studiu oferă un potențial răspuns: nimic. „Evenimentele se reajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox, deci paradoxul nu se întâmplă. Dar dacă am călători înainte în timp, într-un viitor apropiat sau unul îndepărtat şi am schimba ceva în acel viitor, ce s-a întâmpla cu prezentul şi chiar cu trecutul acelui prezent?

Astfel, într-o lume plină de întrebări, aceste legi ale timpului păreau să se împletească într-un dans de neliniște și curiozitate. Un dialog neobișnuit se desfășură acum între două entități temporale, străbătând granițele prezentului și ale unui viitor îndepărtat.

Entitatea temporală din prezent, numită Aion, o ființă avansată a lumii contemporane, își îndreptă privirea spre entitatea numită Lysandros, care provenea dintr-un viitor distopic.

Între ei se deschisese o fereastră a timpului, o conexiune efemeră prin intermediul HoloChron-ului, un dispozitiv fascinant ce le permitea să comunice și să vizualizeze evenimente din trecut sau viitor.

– Înțeleg că există această teorie a „Fugii pentru fugă", călătoria în timp pentru a corecta evenimente ce ar putea schimba cursul istoriei. Dar cum putem manipula timpul pentru a aduce astfel de modificări? – întrebă Aion.

– Călătoria în timp este ca o artă subtilă a echilibrului. „Mașina timpului”, așa cum o numiți voi, permite călătoriile în diverse momente ale timpului, însă modificările pe care le aducem trebuie să fie atent orchestrate pentru a evita colapsul cronologic -explică Lysandros

– Dar cum evităm acele paradoxuri care pot pune în pericol întreaga realitate?

– Teoria pe care am dezvoltat-o se bazează pe faptul că timpul însuși este fluid, se adaptează și se reajustează pentru a evita paradoxurile majore. Folosind HoloChron-ul, putem înregistra acțiunile din viitor și le putem analiza. Astfel, putem interveni pentru a aduce corecții în prezent, schimbându-l în mod subtil, fără să destabilizăm întregul lanț temporal.

– Dar ce spuneți despre faptul că schimbând trecutul, putem influența viitorul?

– Acesta este unul dintre marile mistere ale călătoriei în timp. Studiile noastre indică faptul că timpul are o capacitate incredibilă de a se reajusta. Schimbând evenimentele trecutului, viitorul nu este unul fix. El se reorganizează în jurul modificărilor noastre, evitând apariția paradoxurilor. Există o sortare naturală a evenimentelor, astfel încât viitorul să nu fie destabilizat de intervențiile noastre.

– Fascinant... Dar această abordare presupune că timpul este, într-adevăr, maleabil în fața schimbărilor pe care le provocăm.

– Exact. Timpul are o elasticitate surprinzătoare, iar intervențiile noastre sunt, în esență, mânuiri subtile ale unui dans cosmic. Cu prudență și înțelepciune, putem aduce ajustări necesare prezentului nostru fără a compromite integritatea întregului continuum temporal.

– Este o abordare plină de responsabilitate și complexitate. Dar este cu siguranță uluitor că putem, într-un fel sau altul, să fim arhitecții viitorului nostru.

– Da, suntem călători într-un ocean al timpului, iar fiecare intervenție reprezintă o picătură ce modifică valurile acestui ocean. Ești pregătit să explorezi această fereastră către timp, Aion?

– Cu siguranță sunt! Împreună putem crea schimbări benefice, îndreptându-ne către un prezent mai luminos și un viitor mai îmbelșugat.

Dialogul lor s-a estompat treptat, fereastra către timp închizându-se, dar ideile și perspectivele lăsate în urmă străluceau ca stelele pe cerul nopții, indicând călătoria fascinantă ce îi aștepta pe cei curajoși exploratori ai timpului.

[…]

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Evenimentele zilei...