Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023
13. (proză)
Fuga pentru fugă (18)
[…]
18 Alte dialoguri (din înregistrările HoloChron-ului)
Într-un laborator de cercetare într-un viitor aproape prezent Alex Preston şi Elena Nick conversează pe tema HoloChron-ului.
Alex: Un profesor experimentat și înțelept.
– Profesore, sunt atât de încântată să văd în sfârşit HoloChron-ul în acțiune – începu tânăra şi ambițioasa Elena.
– Sunt bucuros să te am aici, doctore. Cred că Fuga pentru fugă are potențialul de a schimba lumea – reaplică Alex cu a lui experiență şi înțelepciune prudentă.
– Dar nu eşti îngrijorat de paradoxurile temporale?
– Nu, nu sunt. Teoria relativității generale sugerează că paradoxurile temporale sunt imposibile.
– Dar nu există exemple de paradoxuri temporale în filme și cărți?
– Da, dar acele exemple sunt pur fictive. În realitate, evenimentele din trecut sunt cauzate de evenimente din viitor.
– Dar cum se face reconectarea cauzală?
– Este un proces complex, dar, în esență, presupune modificarea evenimentelor din trecut în așa fel încât să fie compatibile cu evenimentele din viitor şi invers.
– Adică, dacă călătoresc înapoi în timp și împiedic o catastrofă, atunci prezentul şi apoi viitorul va fi diferite, dar, totuși, evenimentele din viitor vor fi totuși compatibile cu evenimentele din trecut.
– Exact.
– Şi dacă voi face un salt în viitor şi împiedic acolo e catastrofă, o suită de evenimente sociale se va observa în prezentul meu parcursuri diferite de ce știam şi clar trecutul prezentului aceluia va fi diferit de cel consemnat în cărțile de istorie.
– Da, aşa este. Și, desigur, există și riscuri asociate cu Fuga pentru fugă. Dacă nu suntem atenți, putem crea noi paradoxuri temporale, sau mă rog anomalii aproape ireversibile ale cuantumului temporal.
– Adică, dacă călătorim înapoi și împiedicăm o anumită persoană să se nască, acea persoană va fi în continuare prezentă în viitor.
– Păi în acest caz viitorul este deja scris, și noi nu putem decât să-l urmăm.
– Adică evenimentele se reajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox. Este o idee fascinantă.
– Da, și este foarte eficientă. Am reușit să prevenim multe evenimente negative, care ar fi putut avea un impact devastator asupra prezentului.
– Cu toate acestea, există o modalitate de a evita paradoxurile temporale în cadrul Fugii pentru fugă. Această modalitate se numește „reconectarea cauzală”.
– Da, reconectarea cauzală este un proces prin care evenimentele din viitor sunt modificate în așa fel încât să nu creeze paradoxuri temporale. Acest lucru se realizează prin modificarea evenimentelor din trecut în așa fel încât să fie compatibile cu evenimentele din viitor.
[…]
©Ioan Muntean, 2023
text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu