miercuri, 31 august 2016

diane.ro: Superstiţii despre toamnă

diane.ro: Superstiţii despre toamnă:



Cuprinzând previziuni, semne şi ritualuri referitoare la vremea din acest anotimp, dar şi din iarnă şi chiar primăvară, la sănătate, noroc şi rodnicia din anul viitor, superstiţiile despre toamnă sunt asociate şi cu evenimentele specifice acestui sezon, precum Ziua Crucii (Înălţarea Sfintei Cruci) , Sfântul Dumitru, Sfinţii Gavriil şi Mihail, echinocţiul de toamnă şi chiar veneticul Halloween.


Superstiţii străine despre toamnă 


Dacă prinzi toamna o frunză desprinsă dintr-un copac (în special, dintr-un stejar), vei fi ocolit de răceală în tot timpul iernii. De asemeni, fiecare frunză pe care reuşeşti să pui mâna înainte de a atinge pământul îţi soroceşte câte o lună norocoasă în anul ce urmează.

Edwin Radford, autorul "Enciclopediei superstiţiilor" din anul 1949, povestea:

"Credinţa deosebită menţionată în prima din superstiţiile de mai sus i-a fost adusă năvalnic în minte autorului într-o zi, în Hyde Park, Londra, în toamna din 1946. Un bărbat şi o femeie, destul de înaintaţi în vârstă, stăteau sub un stejar, atenţi la frunzele smulse de vânt de pe ramuri. După ce au încercat de mai multe ori să prindă o frunză, au reuşit, în cele din urmă, să facă asta, mai întâi bărbatul, şi apoi femeia. După aceea, au plecat, pare-se satisfăcuţi de jocul lor.
Superstiţii toamnă

O întrebare pe care le-am adresat-o a scos la iveală faptul că se aşteptau să fie feriţi de răceală la cap datorită acţiunii lor. Autorul le-a citat superstiţia în care ei păreau să creadă. După alte întrebări, a reieşit că erau crescuţi în provincie, la ţară şi, de când veniseră la Londra, cu mai mult de 20 de ani în urmă, prinseseră anual frunzele desprinse din stejari. "Şi nu am răcit niciodată până acum!" au conchis ei."

Superstiţii de Halloween | Credinţe şi tradiţii

Într-o variantă a acestei credinţe, frunza pe care ai prins-o trebuie să fie păstrată la loc sigur în decursul întregii ierni până când apar, primăvara, primi muguri din copaci.

În alte superstiţii ale lumii, pomii plini de roade toamna anunţă o iarnă rece, iar ceapa de toamnă cu foi subţiri, precum şi raţele sălbatice plecate târziu către sud vestesc una blândă.

Fluturii galbeni întâlniţi toamna prezic că în răstimp de zece zile va sosi un îngheţ care va da frunzelor aceeaşi culoare.

Într-o credinţă irlandeză, dacă oile scrâşnesc din dinţi când sunt aduse toamna de la păşunat, iarna va fi aspră, năpraznică, geroasă.

În vestul Scoţiei, când un trandafir roşu înfloreşte toamna, este un semn al unei nunţi apropiate.

Conform folclorului japonez, o noră nu trebuie lăsată să mănânce vinete de toamnă, întrucât acestea răcesc trupurile femeilor şi le pun astfel piedici în a rămâne însărcinate.

Superstiţii româneşti despre toamnă 


În calendarul popular românesc, toamna se întinde între Sfânta Marie Mică/ Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie) şi Sfântul Nicolae (6 decembrie).

Credinţele străvechi de pe plaiurile mioritice prognozează vremea din toamnă, iarnă şi primăvară în funcţie de semne vizibile în decursul celui dintâi anotimp.

Astfel, este anticipată o toamnă lungă atunci când în acest sezon plutesc în văzduh multe aţe de păianjen, se iţeşte câte o floare printre frunzele salcâmilor, cucuruzul este luat cu asalt de grauri şi ciori, rândunelele întârzie mai mult decât de obicei pe meleagurile noastre şi stolurile de grauri poposesc pe câmp printre vite.

Toamna este îndelungată şi frumoasă, dacă păsările călătoare pleacă de la noi într-un zbor lin, însă se anunţă a fi urâtă, schimbătoare, dacă acestea fac mare larmă şi zboară în cerc. Totodată, toamna va fi frumoasă dacă înfloresc scaieţii în septembrie.

Toamna, cântecul vrăbiilor este semn de ploaie, ciupercile răsărite târziu dau de veste belşug de secară în anul ce vine, fulgerele şi tunetele frecvente sunt indicii ale unei primăveri secetoase, iar ciripitul piţigoilor şi ciocârlanilor în preajma ocoalelor şi caselor semnalează apariţia cât de curând a frigului şi chiar a zăpezii.

Tunetele dinspre sfârşitul toamnei sunt provocate într-o superstiţie de carul plin cu porumb cu care se întoarce acasă Sfântul Ilie. Ca să nu fugă la vale, roţile căruţei sunt acoperite cu cuie şi, pe când străbat podul cerurilor, îl găuresc, şi prin găuri se scurge spre pământ ploaia!

Aşa cum este vremea pe 1 septembrie, de ziua Sfântului Simion Stâlpnicul, aşa va fi tot anul. Dacă este o o zi însorită sau ploioasă, anul viitor va fi secetos, respectiv secetos. O dimineaţă cu ploaie pe 1 septembrie prezice o primăvară ploioasă. În caz că tună, va fi o toamnă lungă, iar dacă Sfântul Simion este posomorât, toamna va fi rea şi oamenii nu vor fi în stare să-şi strângă recoltele.

În octombrie, cu cât mai repede cad frunzele copacilor, cu atât va fi mai rodnic următorul an, însă iarna va fi mai aproape şi cumva mai uşoară. Asemeni, tunetele numeroase din această lună şi din cea următoare, indică o iarnă nu tocmai grea. Ploile dese din octombrie şi noiembrie sunt indicii al unui decembrie vântos. Cu cât este mai rece, mai viforos şi mai plin cu zăpadă octombrie, cu atât mai blândă va fi luna ianuarie.

Sosirea ciorilor de toamnă şi pătrunderea şoarecilor în sate în această perioadă sunt asociate cu începerea iernii. Iarnă grea, geroasă este întrevăzută când apar bureţii şi şoarecii puzderie, când cei din urmă strâng spice, şi iepurii dau năvală toamna prin grădini.


Surse: 
- Edwin Radford - Encyclopedia of Superstitions 
- William Caroll - Superstitions: 10.000 You Really Need 
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans - Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and The Occult Sciences 
- Antoaneta Olteanu - Calendarele poporului român

citate... citate... citate: 2016august miercuri31

citate... citate... citate: 2016 august miercuri 31:



Rădăcinile oricărei plante aleg dintre numeroasele substanțe ale solului doar pe acelea de care planta are nevoie.
Maria Montessori (31 august 1870 - 1952)





Nu greșim decât prin ceea ce lăsăm să fie greșit în sufletul nostru.
Honore de Balzac (1799 - 1850)




Viața înseamnă răbdarea de a ne lămuri cum funcționează lucrurile.
Ray Bradbury (1920 -2102)


Cu duioșie să-ți amintești de mine
Cu duioșie să mă uiți...
Maria Țvetaeva (1892 - 31 august 1941)

marți, 30 august 2016

~ Odine ~ Carte de Iubire~: ~ Să mă scuzi și să mă ierți ~

~ Odine ~ Carte de Iubire~: ~ Să mă scuzi și să mă ierți ~:



~ Să mă scuzi și să mă ierți ~



~ Privește-mă cu iubire și privire de oțel

Și invită-mă să te privesc înapoi,

Să visez la viață și să renasc în fiecare zi.

Primește-mă în brațele tale puternice,

Să-mi adăpostesc sufletul și flacăra ce arde în mine,

Cuprinde-mi mintea și pune-mi inima să bată

Să se sufoce în bucata de piele în care stă și nu mai are loc.

Iar dacă nu îți răspund la fel, te rog să-mi ierți neîndemânarea,

Ignoranța, expansiunea în versuri, bucuria, tristețea,

Să mă scuzi că nu pot să-mi iau gândul de la tine,

Că vreau să mă săruți și să mă mângâi,

Să mă ierți că uneori complic ceea ce e simplu,

Că sunt momente când sunt prea copilă pentru adultul din tine,

Pentru toate culorile mele, visele

Și să mă ierți de multe ori pentru îndrăzneala mea.

Iartă-mă și pentru că vreau mai multă iubire,

Că nu îmi ajunge timpul cu tine,

Că vreau să-ți sărut ochii atunci când îți este somn,

Că atunci când mă atingi, picioarele nu mă mai ascultă.

Să-mi ierți foamea asta de tine care mă devorează,

Că inventez cântece ce nu au nevoie să fie cântate, ci sunt cântece din inimă,

Că sunt legată de firul fierbinte al pasiunii pentru tine,

Că sufletu-mi te respiră la fiecare pas cu fiecare picătură,

Că m-am abonat la brațele tale, fără să te întreb dacă vrei să mă ții,

Că atunci când nu mai am cuvinte să te descriu, las bătăile inimii să o facă,

Că te simt ca un virus care-mi infectezi inima, sufletul și mintea,

Că vreau atât de multe și de multe ori sunt morocănoasă.

Să mă ierți că m-am născut să nu urmez nici o regulă,

Că nu sunt o ecuație, sau o literă, că deși am părți stricate în mine,

Prefer să nu trăiesc în spatele unor etichete.

Iartă-mă pentru că învăț să trăiesc și că mă simt femeie,



Iar dacă nu mă vei ierta, tot voi continua să simt la fel.~

~ Odine ~

luni, 29 august 2016

1traducator: În urmă cu nouă ani se stingea din viaţă fondatoru...

1traducator: În urmă cu nouă ani se stingea din viaţă fondatoru...:



În urmă cu nouă ani se stingea din viaţă fondatorul letrismului

Image result for Isidore Isou Goldstein
31 iulie, în urmă cu nouă ani, se stingea din viaţă scriitorul francez de origine română Isidore Isou, fondatorul letrismului.


Isidore Isou Goldstein a lansat letrismul - o teorie literară formalistă care consideră că esenţa poeziei constă în expresivitatea sunetelor îmbinate eufonic arbitrar - la sosirea sa la Paris, în 1946.


La fel ca poeţii dadaişti, el a proclamat moartea poeziei cuvintelor şi a propus înlocuirea ei cu o poezie a literelor şi semnelor.


Dintre lucrările sale amintim: "La dictature lettriste" (1946), "Introduction a une nouvelle poésie et a une nouvelle musique" (1946) şi "Essai sur la définition et le bouleversement total de la prose et du roman" (1950).


sursa: descopera.ro

GABRIEL DRAGNEA: Tainele şi jocul vieții în trei versuri









GABRIEL DRAGNEA: Tainele şi jocul vieții în trei versuri:




Tainele şi jocul vieții în trei versuri

Cât de lungă poate fi o zi de duminică într-o săptămână grăbită din calendarul vieții omului? Călcăm repede, teleghidați peste aceleaşi trotuare fără să ne privim pasul, nemăsurându-i ritmul. Aşa pierdem zâmbetele trecătorilor, răsăritul zilnic şi misterios al soarelui, rătăcindu-ne în fiecare zi privirile în acelaşi praf al inerției care ne închide pleoapele. Sper să fie o duminică lungă pentru ochiul şi sufletul care refuză amorțeala şi pierderea clipei.

căldură şi ger -
pătura pământului
zăpezi peste câmp
*
fluturi în stomac -
dragostea îți dă aripi
şi zbor cu îngeri
*
anotimpuri în contrast -
decembrie în trupuri
şi vară pe străzi
*
adieri şi zbor
prin grădini şi în suflet -
doi fluturi în păr
*
rugină şi dor
sub ploile de vară -
copac părăsit
*
cu gândul la zbor
doar aripi desenate -
o veveriță
*
în prag de război
se regândeşte pacea -
doi porumbei albi
*
zile fără ploi
peste câmpii uitate -
lacrimi pe obraz
*
nou gând de pace -
doi porumbei pe umăr
de copil zâmbind
*
câmpii secate -
din soarele torid doar
lacrimi de îngeri

*
tablou cu oameni -
sărutul tălpilor reci
pe cărări spre cer
*


Gabriel Dragnea

sâmbătă, 27 august 2016

1traducator: Câte limbi străine poate învăţa un om?

1traducator: Câte limbi străine poate învăţa un om?:





Milioane de oameni vorbesc mai mult de o limbă străină. Nu găsim nimic neobişnuit la persoanele care cunosc trei limbi străine şi cu toţii am auzit de cazuri ale unor bunici care au reuşit să înveţe de-a lungul vieţii patru sau chiar cinci limbi străine. În India, este ceva obişnuit ca oamenii să vobească zi de zi în cinci sau chiar şase limbi diferite. Dar cât de multe limbi străine poate învăţa, până la urmă, un om?

Michael Erard, autorul volumului "Babel No More", a călătorit în toată lumea în căutarea hiperpoligloţilor, oameni care au studiat şi au învăţat foarte multe limbi străine.

Iată câteva persoane excepţionale pe care le-a întâlnit şi numărul incredibil de limbi străine pe care acestea le vorbesc fără nicio dificultate.

Graham Casdale, 14 limbi străine
Cansdale foloseşte la nivel profesional 14 limbi străine. El este translator la Comisia Europeană şi lucrează la Bruxelles.

Lomb Kato, 16 limbi străine
Unguroaica Lomb Kato susţinea că cinci dintre limbile străine pe care le ştia pur şi simplu "trăiau în interiorul ei". Pentru alte cinci avea nevoie de exerciţiu zilnic de jumătate de oră pentru a nu le uita şi în alte şase putea face fără probleme traduceri.


FOTO: verbalisti.com



Încrederea în sine era, în opinia sa, cheia învăţării cu succes la limbilor străine.

Alexander Arguelles, 20 de limbi străine
Arguelles îşi alocă zilnic nouă ore studiul limbilor străine. Din cele 60 pe care le-a studiat până acum, în 20 poate citi fără dificultăţi.





 Johan Vandewalle, 22 de limbi străine.
Vandewalle a câştigat, în 1987, un concurs dedicat exclusiv poligloţilor. El şi-a testat în această competiţie aptitudinile lingvistice în 22 de limbi străine. Participanţii la acest concurs trebuiau să discute 10 minute cu vorbitori nativi ai unor limbi străine, cu cinci minute pauză între conversaţii.

Ken Hale, 50 de limbi străine.
Faimosul lingvist MIT spunea că poate "vorbi" doar trei limbi străine, respectiv Engleza, Spaniola şi Warlpiri (limbă vorbită de circa 3.000 de persoane din nordul Australiei), dar putea "discuta" în alte 47.


FOTO: web.mit.edu



El considera că abilitatea de a vorbi în limbi străine includea cunoaşterea implicaţiilor culturale ale acestora.

Emil Krebs, între 32 şi 68 de limbi străine.
Numărul de limbi străine pe care îl cunoştea Emil Krebs este menţionat în diferite surse. Diplomatul german care a lucrat în China a avut un talent neobişnuit pentru limbile străine. Din această cauză, după moarte, creierul lui a fost păstrat pentru a fi analizat.


   FOTO: Wikipedia


 
Cardinalul Giuseppe Mezzofanti, între 40 şi 72 de limbi străine.
Într-una dintre biografiile sale sunt explicate cunoştinţele sale lingvistice astfel: studiase 14 limbi străine pe care nu le folosea în mod obişnuit, 11 în care putea purta o conversaţie, 9 pe care le vorbea cu accent, dar nu la perfecţiune, şi 30 pe care le cunoştea la nivel avansat.


 FOTO: Wikipedia



Psiholingvistul Michael Erard a ajuns astfel la concluzia că "nu există nicio limită teoretică de limbi străine pe care o persoană le poate învăţa". Singul lucru care ne limitează este timpul.

traducere și adaptare de: Corina Vârlan 
 Sursă: Mental Floss

vineri, 26 august 2016

~ Odine ~ Carte de Iubire~: ~ Mă poți numi nebună.... dar nebună după tine ~





~ Odine ~ Carte de Iubire~: ~ Mă poți numi nebună.... dar nebună după tine ~:





~ Mă poți numi nebună.... dar nebună după tine ~



~ Ce iubire m-a prins pe nepregătite în brațele unui război,

Transformându-l în pace și liniște, în cuibul haotic al sufletului meu?

Câte minute de așteptare s-au așezat în palmele mele goale?

Câte săruturi s-au stins în nopțile întunecate în căutarea cerului gurii tale?



Fragmente din tine, fragmente din mine,

Ne țin captivi la distanță, într-o libertate reinventată pentru noi.

Mâinile mele goale le caută pe ale tale să danseze împreună,

Fragmente din trupul meu încă mai păstrează amprentele tale,

Iar ecoul vocii tale se întinde de-a lungul gâtului meu,

Înfășurându-se ca o iederă care mă posedă

Și-mi rupe pielea, la gândul focului tău de lup flămând.

Fragmente din tine, fragmente din mine,

Dispersează ca niște roci incandescente

În ceața amintirilor mele.

Am capitulat în fața vrăjii tale fierbinte care îmi umple mintea de tine,

Cu forma asta de dragoste care mă inundă și-mi blochează reacțiile.

Mâinile tale sunt echilibrul mâinilor mele

Și mă pot cufunda predându-mi corpul nebun de simțuri cu tot cu suflet.

Gândurile îmi sunt toate la tine,

Iei naștere în gândurile mele, de parcă te-aș fi încuiat acolo în vise,

De parcă ai fi singura mea gură de oxigen.

Sunt în mijlocul oceanului lipsită de tine,

Plutind în flăcări, după ce mi-ai dat foc.

Te plimbi ca o felină în imaginația mea

Și te amuzi când vezi că pielea mea vorbește în alt limbaj,

Atunci când mâinile tale aplică mângâieri de mătase.

Să nu mă crezi nebună, pentru că nici eu nu înțeleg

Senzațiile astea care mușcă din fiecare bătaie a inimii mele,

Simțindu-mă înghițită de focul ce aleargă prin mine

Și fierbe storcând inima fără milă provocând explozii,

Ce face sângele să ardă nestingherit și să topească venele.

Să nu mă crezi nebună doar pentru că simt asta,

Sau mai bine mă poți numi nebună.... dar nebună după tine, după ceea ce provoci în mine. ~

~ Odine ~

Творчество: ■ Michelangelo Buonarroti



Творчество: ■ Michelangelo Buonarroti:































































Evenimentele zilei...