luni, 25 decembrie 2023

Ioan Muntean - Anul 2023: Globalizarea

Ioan Muntean - Anul 2023: Globalizarea - Cronopediada grup - Cronopedia

Ioan Muntean - Panorama literară, decembrie 2023

25. (eseu)

Anul 2023: Globalizarea

Orizontul urban se întindea nesfârșit, cu clădiri înalte și strălucitoare care se ridicau spre cer. Luminile orașului străluceau ca niște diamante în întuneric, iar zgomotul traficului și al oamenilor era un murmur constant.

În mijlocul acestui ocean de beton și sticlă, o tânără femeie stătea pe o bancă, privind în depărtare. Era îmbrăcată într-o rochie simplă, dar elegantă, iar părul ei negru era prins într-o coadă lungă.

Numele ei era Ana, și era din România. Se afla în orașul New York, în vizită la o prietenă. Privea lumea din jurul ei cu ochi uimiți. Era prima dată când vedea un oraș atât de mare și de aglomerat. Gândurile ei erau împărțite între admirație și teamă. Admira progresul și frumusețea orașului, dar se temea de necunoscut.

Ana nu era singura persoană care se simțea așa. În ultimii ani, globalizarea a dus la o conexiune tot mai mare între diferitele culturi ale lumii. Acest lucru a creat oportunități noi și a dus la progrese semnificative în multe domenii, dar a ridicat și noi probleme.

Oamenii din întreaga lume sunt acum mai conectați ca niciodată, dar pot fi, de asemenea, mai separați. Culturile se pot îmbina și pot crea noi forme de expresie, dar pot exista și conflicte și tensiuni.

Ana se gândea la toate aceste lucruri în timp ce privea orașul. Știa că globalizarea este un proces complex și nu există un răspuns ușor la problemele pe care le ridică. Dar, în același timp, era încântată de posibilitățile pe care le oferea. Era nerăbdătoare să exploreze lumea și să învețe despre diferitele culturi. Știa că globalizarea este un proces care va continua să se dezvolte în anii următori, și era hotărâtă să fie parte din el.

Încet, Ana se ridică de pe bancă și se îndreptă spre prietena ei. Era pregătită să exploreze orașul și să descopere ce îi oferea lumea.

Într-un alt loc din oraș, un tânăr bărbat stătea în fața unei vitrine. Era îmbrăcat în haine tradiționale chinezești, și purta o barbă lungă și neagră. Numele lui era Lin, și era din China. Era în New York pentru o conferință internațională.

Era pentru prima dată când călătorea în afara Chinei, și era încântat să vadă lumea. Privea vitrinele cu admirație. Era uimitor să vadă atât de multe produse și mărci diferite. Gândurile sale erau împărțite între entuziasm și nostalgie. Era încântat să experimenteze noul, dar se gândea și la casa lui. Ştia că globalizarea a adus multe beneficii Chinei. Economia țării a crescut rapid, iar oamenii au avut acces la noi oportunități. Dar, în același timp, globalizarea a dus și la o schimbare a culturii chineze. Valorile tradiționale sunt adesea în conflict cu valorile occidentale.

Lin se gândea la toate aceste lucruri în timp ce privea vitrinele. Știa că globalizarea este un proces complex și dificil. Dar, în același timp, era hotărât să facă tot posibilul pentru a profita de oportunitățile pe care le oferea. A intrat în magazin și a început să exploreze. Era hotărât să descopere ce îi oferea lumea.

Ana și Lin sunt doar doi oameni dintre milioanele de oameni din întreaga lume care sunt afectați de globalizare.

Globalizarea este un proces complex și în continuă evoluție.

 

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...