miercuri, 11 octombrie 2023

Il était une fois un village – L'atelier peinture de Christine

Il était une fois un village – L'atelier peinture de Christine: »-. Le village avait été brûlé par les soldats du duc de Saxe Weimar, et sa curiosité fut plus forte que sa crainte d’une mauvaise rencontre. Ici, à deux lieues de Salins, il s&rs…


A FOST ODATĂ UN SAT


 »-. Satul fusese ars de soldații ducelui de Saxa Weimar, iar curiozitatea lui era mai puternică decât teama de o întâlnire proastă. Aici, la două leghe de Salins, se oprise adesea la han, vreme să-și lase animalele să bea și să respire după această urcare foarte abruptă. Era atunci un frumos sat de vreo cincizeci de ani 🔥, grupat în acest loc unde se termină versanții munților și începe platoul. Pietrele 🏡de piatră bună acoperite cu șindrilă erau aliniate de-a lungul acestui drum și a potecilor care îl traversau. Auzeam ciocanul și ciocanul 🔨celor trei potcovari sunând pe nicovală. Din drum am putea striga salutcizmarului din magazinul lui. Coșul fabricii de brânzeturi fumega. În cele trei hanuri, erau servitori care îți turnau un vin bun. Mathieu a văzut din nou aceste chipuri cunoscute într-o clipă. Se apropia de sat și, înainte de a-l vedea pe primul 🏡, a fost atins de mirosul acestuia 🔥pe care l-a reînviat umiditatea. Trecuseră câteva luni de când focul fusese stins, dar, fără îndoială, mici focare persistaseră de multă vreme printre grinzile 🖤prăbușite și sub grămezile de furaje și paie. 


 Gouache 30x40cm " Clin d' 👁️sur village ", galerie Cel mai bun mod de a trăi 

Nimic nu scăpase de flăcări. Între secțiunile de pereți înnegriți, carcasa cadrelor carbonizate căzuse pe podele și pe mobilier din care mai rămăseseră doar câteva resturi împrăștiate. Cercuri de roți și osii marcau locația mașinilor, fier vechi răsucite ieșea din ceea ce fusese atelierul zgomotului bătrân care știa atât de bine să-ți repare mașinile, în timp ce câteva ulcioare se goleau. Mathieu recunoaște cu greu ceea ce fusese hanul de răscruce. Doar cuptorul rezistase 🍞. Fără îndoială, cadavrele erau încă sub dărâmături și, imaginându-le, Mathieu s-a gândit pentru o clipă că a găsit mirosul morților. Dar, în afară de acest zgomot de🔥, frigul omorâse toate mirosurile vechi, atât pe cele ale vieții, cât și pe cele ale morții. Iar gerul, încetul cu încetul, a șters urmele lăsate de foc. » Bernard Clavel (Sezonul lui 🐺)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...