sâmbătă, 23 septembrie 2023

Aurelia Albatros - În galop prin viață - Cronopediada grup - Cronopedia

Aurelia Albatros - În galop prin viață - Cronopediada grup - Cronopedia

Aurelia Albatros, România, Panorama Literară, Septembrie 2023

22 Proză ( Dialogul cuvintelor )

În galop prin viață

12230375263?profile=RESIZE_584x

       Caii, fără șa sunt întruchiparea libertății, când îi auzi galopând, par un colind nemuritor, parcă ar ninge pe pământ numai flori... Cine nu știe a-și păstra caii sufletului, în libertatea de-aș trăi viața, are mintea mai grea și sufletul mai sărac, căci, a-ți ascunde trăirile interioare, e o boală grea.

   Un dresor de cai, cu trupul zvelt, cu ochiul format, privea în zare o herghelie de cai, își dorea un cal, pur sânge, să participe cu el la tot felul de competiții. Nu știa pe care să-l aleagă, era greu să dresezi un cal care până atunci nu a avut un căpăstru sau o șa, ce alergă dezinvolt prin poienele pline cu flori de câmp. Avea teamă de rateuri, accidente, plus că, a-i vorbi unui cal sălbatic, e foarte dificil. Totuși într-un final a ales unul, alb cu pete negre, păștea nestingherit în poiana verde, fără a-l băga în seamă.
- Tu, cal pătat, ești alesul, din zecile de cai pe care i-am urmărit, ești cel mai potrivit...

   Calul care-și vedea de treaba lui, nici nu-l băgă în seamă, păscând în continuare, pe când ceilalți s-au împrăștiat care încotro, alergând. Insistând, dresorul, vru să-i pună mâna pe coama-i albă, abia atunci calul, își întoarce capul...
- Călăreț vânjos și iscusit, nu sunt calul potrivit, caută altul...
- Am ochii destul de ageri să fiu convins că tu ești alesul.
- Nu neg abilitatea ta, dar eu nu sunt calul care poate fi dresat.
- Știu că este de neimaginat, să pot dresa un cal sălbatic, dar pe parcursul timpului, este posibil. Încercă dresorul de cai înțelegători.
- O competiție de dresaj, modernă, din câte am aflat de la alții, se desfășoară pe o arenă marcată, cu litere, având lungimi, lățimi, dinainte stabilite, eu nu pot sta într-un spațiu închis, plus că în cadrul unei competiții un cuplu cal-călăreț execută din memorie o progresie de figuri de dresaj învățată în prealabil. Eu nu mă pot încadra într-un program prescris. Încercă calul să-i explice dresorului, luarea lui de poziție.
- Cu timpul te vei adapta, sunt convins de reușită. Îi răspunse dresorul, calului, care păștea în continuare nestingherit.

Calul care avusese destulă răbdare să-l asculte pe dresor, se întoarse și-i spuse:
-Noi nu vom putea fi niciodată într-o relație de cal-dresor, eventual o relație de prietenie, lăsându-mi libertatea de a alerga fără șa și căpăstru. Fără să-l poată opri dresorul, calul porni în galop să-și prindă din urmă herghelia.

©Aurelia Albatros, 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...