joi, 28 septembrie 2023

Dorina Pop – Coloană vertebrală (eseu)

Dorina Pop – Coloană vertebrală (eseu) - Cronopediada grup - Cronopedia

 

Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023

28 Eseu

Coloană vertebrală

 Uneori în viață deținem statutul de învingători, alteori culegem rănile unui învins. În ambele cazuri ar trebui să privim, cu speranță și demnitate înainte, spre viitorul care ne deschide porțile. Dacă privim cu capul sus, îndepărtându-ne de neplăcerile cotidiene, devenim mai puternici, pregătiți să înfruntăm cu demnitate alte provocări pe care soarta ni le va scoate în drumul nostru. „Fii puternic. Trăiește onorabil și cu demnitate. Când crezi că nu poți rezistă.” – James Frey.

Demnitatea umană ar trebui să fie mai importantă ca o emoție sau orice alt sentiment. E ca o coloană vertebrală care ne ține drept în fața provocărilor vieții. Demnitatea omului este un ideal pentru care se merită să luptăm, căci însuși drepturile omului se bazează pe demnitate. Dacă societatea va începe să ignore demnitatea individuală, conform regulii de trei simplă, e doar un pas până va trece cu tăvălugul peste drepturile omului. Nu e cazul să exemplificăm, însă dureros este că s-a cam ajuns aici în unele momente sau situații critice ale societății contemporane. „Nicio putere de pe acest pământ nu poate distruge setea de demnitate umană.” – Nelson Mandela.

Propria noastră demnitate reflectă tipul de persoană care suntem, caracterul nostru. E dificil să trăim o viață demnă, însă merită să luptăm cu noi înșine și cu cei din jurul nostru, metaforic vorbind, pentru ca niciodată ceva banal să ne „fure” demnitatea. N-ar fi bine să ne sacrificăm niciodată nici familia, nici inima și nici demnitatea.

Demnitatea, precum coloana vertebrală, nu se câștigă la jocuri de noroc. O ai sau nu, nu poate fi negociabilă. Ea e vitală pentru existența noastră precum apa, hrana, oxigenul. N-ar fi benefic să alunecăm pe trendul popularității, căci va fi doar o secundă până când demnitatea va fi călcată de mândrie. Dar să privim ideea invers, ca într-un joc banal de cuvinte. Putem să ne călcăm în picioare mândria pentru a ne păstra intactă demnitatea, însă dacă inversăm rolurile, din cauza mândriei ne putem distruge demnitatea. „Demnitatea cuiva poate fi atacată, vandalizată și batjocorită cu cruzime, dar nu poate fi luată niciodată decât dacă este predată.” – Michael J. Fox.

O vorbă din bătrâni susține ideea că dacă pierzi, să pierzi cu demnitate. „Nu există nicio demnitate atât de impresionantă și nicio independență a nimănui atât de importantă decât a trăi în limitele posibilităților tale.” – Calvin Coolidge.

Demnitatea, la fel ca decența, nu vine din răzbunare sau violență nejustificată, ci din asumarea responsabilității și promovarea libertăților umane. „Demnitatea nu tace niciodată. Are voce, inimă și suflet. Adevărul și curajul sunt temelia ei. Va sta împotriva maselor și va spune adevărul. Pentru că fiecare persoană grozavă a făcut întotdeauna ceea ce alții și-au găsit teamă în a face.” – Shannon L. Alder.

 ©Dorina Pop, 2023

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...